Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Küszöbön a világjárvány?

Mexikó–Magyarország - Általánosságban a WHO is osztja azt a nézetet, hogy egy világjárvány kitörése csak idő kérdése. Genfben nemzetközi szakértők tanácskoztak arról, megemeljék-e a sertésinfluenza veszélyének súlyosságát jelző riasztási szintet világszerte. Hazánkban hat embert kezeltek kórházban, akiknél felvetődött, hogy az új influenzavírust hordozzák, de a vizsgálatok után kiderült, nem influenzásak.

Szelestey Lajos, a Külügyminisztérium szóvivője a Kisalföldnek elmondta: tudomása szerint nincs magyar származású a közel százötven mexikói áldozat között, mi pedig úgy tudjuk: jelenleg száznál kevesebben tartózkodnak ott megyénkből.

Hogy világjárvány küszöbén állunk-e? Senki nem tudja a választ, a pánik azonban már egészen biztosan elérte a hozzánk közeli országokat is.

Lengyelországban például készen állnak azok a helyek, ahol vesztegzár alá helyeznék a gyaníthatóan megfertőződött embereket. A hatóságok szigorítják az ellenőrzést a repülőtereken, főleg az olyan országokból érkező járatokon, amelyekben felbukkant a kór.

A hétvége óta félelemben él Németország, valamint Franciaország és Spanyolország is, ahol hétfő kora délután hivatalosan is bejelentették: egy 23 éves, Mexikóból hazatért fiatalembernél kimutatták az új vírust. Két   sertésinfluenza-megbetegedést azonosítottak tegnap  Nagy-Britanniában is. Európa-szerte, például Svájcban,     Dániában,    Svédországban,     Csehországban, Olaszországban      több személyt vizsgáltak fertőzöttség gyanúja miatt. A világ távolabbi pontjain hasonlóképp. Negyven bizonyosan sertésinfluenzás eset fordult elő az Egyesült  Államokban, de egyik sem volt halálos kimenetelű. Kanada eddig hat bebizonyosodott sertésinfluenzás emberi  megbetegedésről tett bejelentést. 


Hat magyart vizsgáltak

Magyarországon hat olyan embert kezeltek kórházban, akiknél  felvetődött, hogy az új influenzavírust hordozzák, azonban a  vizsgálatok után kiderült, hogy nem influenzásak – tudatta Székely Tamás egészségügyi miniszter hétfőn.   Öten közülük Mexikóból, egyikük pedig Új-Zélandról érkezett.

A tárcavezető beszámolt arról is, hogy a pandémiás  (világjárvány) tervben nem rendeltek el a hármasnál – jelenleg is  érvényben lévő szintnél – magasabb fokozatú riasztást. Ez azt  jelenti, hogy utazási korlátozást nem kell elrendelni, azonban  megkezdték az egészségügyi szolgáltatók kiértesítését és a Ferihegyi  repülőtéren háromnyelvű (angol, német, magyar) tájékoztató  plakátokat helyeztek ki, de folytatja munkáját az influenza-figyelő  szolgálat is.  

Szalayné Merkó Csilla a megyei kórház szerológiai laboratóriumában egy vírus kimutatásán dolgozik. (Fotónk illusztráció) Fotó: Krizsán Csaba
Szalayné Merkó Csilla a megyei kórház szerológiai laboratóriumában egy vírus kimutatásán dolgozik. (Fotónk illusztráció) Fotó: Krizsán Csaba

Ehetünk disznóhúst

Hogy mennyi itt a kérdőjel, azt jól jellemzi az a kézenfekvő tévhit, hogy a jelenleg emlegetett sertésinfluenza állat-egészségügyi kérdés is egyben. E tekintetben rögtön megnyugtathatunk mindenkit: ehetünk disznóhúst. Ezt megerősítette dr. Szabó Tamás megyei főállatorvos is, aki szerint valószínű, hogy a sertésinfluenza valaha – körülbelül fél évszázada – tényleg a disznóról terjedt az emberre és egyébként maga az eredeti állatbetegség is állandóan jelen van a sertések között. Ha azonban minden jelenleg is előírt óvintézkedést betartanak a telepeken dolgozók, nem kell fertőzésveszélytől tartani, s az importnak is megvannak a maga kötelező szabályai. Az pedig egyenesen kizárt – mondja dr. Szabó Tamás –, hogy a sertéshústól bárki megbetegedjen, mivel konyhai körülmények között a fertőzésveszély megszűnik. Mindennek ellenére hozzá kell tennünk, hogy már több ország – például Oroszország – leállította a sertésimportot Mexikóból és az eddig érintett amerikai államokból (egyelőre Texasban, Kaliforniában és Kansasben ütötte fel a fejét a fertőzés).


A tünetek

Amennyire tudható: a sertésinfluenza tünetei szinte azonosak az influenzáéval: 38 fok feletti, hirtelen jelentkező láz, köhögés, fejfájás, ízületi fájdalom, orrdugulás és általános levertség. A tünetek mutatkozása után 24–72 órán belül orr- és szájváladékot kell venni valamelyik kórházban, amit vérteszttel egészítenek ki, ebből már egyértelműen kiderül, hogy sertésinfluenzáról van-e szó. Aggasztó viszont – mint már nyilván az olvasó számára is ismert –, hogy az elhunytak nem legyengült szervezetű vagy idős emberek voltak, hanem egészséges fiatalemberek. A sertésinfluenza ugyanis bár gyógyítható betegség, nem biztos, hogy a szokásos influenza elleni oltások védelmet nyújtanak ellene. Ami viszont jó hír, hogy az influenza kezelésére ajánlott Tamiflu nevű gyógyszer bevált, ezért a Külügyminisztérium ezt ajánlja a kint tartózkodóknak. A gyógyszer vényköteles, támogatást nem élvez és 5340 forintba kerül. Az ára miatt azonban az orvosoknak klinikai tapasztalatuk nincs a készítménnyel kapcsolatban, ezért az általunk megkérdezett háziorvos nem javasolja, hogy itthonra is bevásároljunk belőle. A gyógyszer egyébként nagykereskedelmi forgalomban van, a patikák bármikor tudnak belőle rendelni. Egyelőre pedig a megyei kórház sincs készenlétben, hiszen semmilyen hivatalos iránymutatást nem kapott az Európát is elért vírus terjedéséről.


Megyénkből Mexikóban

Ami most nem rossz hír, hogy Mexikót egyre kevesebben látogatják, tavalyhoz képest legalább 30 százalékkal esett vissza az egzotikus utak iránti érdeklődés – tudatta az egyik győri utazási iroda vezetője. A tavasz egyébként az utolsó szezonja ezeknek az országoknak, az általunk megkérdezett legnagyobb, budapesti utaztatók már nem is visznek turistát Mexikóba. Valószínű, hogy a megyénkből kiutazottak száma jelenleg száz alatt van. Mindebből következik, hogy a szerződést sem bontotta fel senki, hozzátesszük: amíg a Külügyminisztérium nem nyilvánítja Mexikót, Kansast, Kaliforniát vagy éppen Texast úgynevezett „nem javasolt, valamint fokozott biztonsági kockázatot rejtő utazási célországnak és térségnek" (erről tegnap lapzártánkig nem érkezett hír), addig az utasok csak magas kötbér terhe mellett léphetnének vissza.

A San Marcos Vásárt népszerűsítő hölgyek szájukat védő egészségügyi maszkot viselnek a sertésinfluenza elleni védekezésül Mexikóvárosban. Fotó: MTI
A San Marcos Vásárt népszerűsítő hölgyek szájukat védő egészségügyi maszkot viselnek a sertésinfluenza elleni védekezésül Mexikóvárosban. Fotó: MTI

Közel 150 halott

Egy nappal korábban a tervezettnél, már tegnap délután megkezdődött  Genfben a nemzetközi szakértők tanácskozása a sertésinfluenzáról.  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azután döntött az értekezlet  előrehozásáról, hogy az Egyesült Államokban és Kanadában nő a  megerősített sertésinfluenzás esetek száma. A  résztvevők   arról tanácskoztak, hogy megemeljék-e a sertésinfluenza veszélyének  súlyosságát jelző riasztási szintet világszerte. A jelenlegi mutató  hármas szintet jelez a hatfokú skálán, ahol az 1 az emberi esetek  kis kockázatát jelenti, a 6 pedig a kór erőteljes, hosszan tartó  terjedését emberről emberre. Lapzártánkig döntésről nem érkezett jelentés.


A Külügyminisztérium szóvivője, Szelestei Lajos  arról is tájékoztatott, hogy még semmi biztosat nem tudunk a vírus terjedéséről. Nem tisztázott például, hogy Mexikóban miért követelt a vírus a tegnap esti hírek szerint 149 áldozatot, miközben Amerikában néhány napos lefolyása volt a betegségnek. Az EU egészségügyi biztosa  azt javasolta, hogy akinek nincs sürgős dolga, az ne utazzon fertőzött területre. Ami bizonyos, hogy aki kint jár, az most jól teszi, ha maszkot visel, kerüli az érintkezést, kezet mos és zsebkendőbe tüsszent. Ha pedig hazajön és hét napon belül légzési nehézségekre, fejfájásra, lázra, hányingerre panaszkodik, sürgősen orvoshoz kell fordulnia.

Úgy tudjuk, az ÁNTSZ egyelőre nem kapott semmilyen intézkedési javaslatot, kapott viszont egy bőséges tájékoztatót az epidemiológiai központtól, amelynek talán mi is hasznát vehetjük, ha rákattintunk a www.oek.hu honlapra. Az biztos, hogy egy sertés-, madár- és emberi influenzavírus-géneket is tartalmazó vírusról van szó, amelyhez hasonlót korábban nem észleltek. Ehhez járul még az, hogy ez a vírus a korábbiaknál hatékonyabban képes emberről emberre terjedni, és az általa okozott megbetegedések egy része igen súlyos. Ha a vírustörzshöz tartozó oltóanyagot megtalálják az egyes laboratóriumok, akkor 12 hétbe telik a legyártása.

„Nincs magyar érintett"

Nincs magyar érintettje Mexikóban a sertésinfluenzás megbetegedéseknek –  közölte  hétfőn este  Dehelánné Dörömbözi Teréz mexikóvárosi magyar nagykövet.   Mint elmondta, a magyar képviselet a mexikói hatóságoktól azt az információt kapta, hogy a kórházban ápoltak között nincs  magyar állampolgár, és a nagykövetségnél sem jelentkezett   magyar a járvánnyal kapcsolatosan.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felrobbant a kocsija, majd megégett arccal ment segítségért

Tony Armstrong autójának hátsó részében egy gázdoboz szivárogni kezdett, mikor a férfi egy égőt… Tovább olvasom