Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Katonai bunkereket árverez a szlovák védelmi tárca

A bunkereket még a huszadik század harmincas éveiben építették az akkori csehszlovák hadsereg megbízásából.
Két tucat, még a második világháború előtt épült katonai bunkert kínál eladásra a szlovák védelmi minisztérium - számolt be kedden honlapján a Pravda című pozsonyi független napilap.

A bunkereket még a huszadik század harmincas éveiben építették az akkori csehszlovák hadsereg megbízásából, jelentős többségük a korabeli csehszlovák-magyar határ mentén helyezkedik el. Bár a 6-8 méter átmérőjű, méteres vasbeton falakkal rendelkező kupolaszerű építmények évtizedek óta elhagyatottak, mégis viszonylag jó állapotban vannak.

A szlovák hadsereg jelenleg még mintegy másfél száz ilyen építményt tulajdonol, részben Pozsony környékén, részben az ország keleti végein. A bunkerek közül most 24-et - főként Pozsonyban és a környékbeli településeken lévőket - bocsát árverésre a szaktárca, amely 20 ezer euró (több mint hatmillió forint) összbevételt remél az értékesítésből.


Az építményekre a minisztérium által meghirdetett elektronikus árverésen lehet licitálni, kikiáltási áruk 200 és 2000 euró (mintegy 60 és 600 ezer forint) között mozog. A bunkerek iránt - a szaktárca tájékoztatása szerint - egyelőre csekély az érdeklődés és egyelőre egyet sem sikerült eladni, holott némelyikük vendéglátóipari szempontból kifejezetten kedvező helyen, például kerékpárutak mentén található.

A csekély érdeklődés hátterében valószínűleg az áll, hogy a bunkereket önmagukban, tehát az alattuk lévő telek nélkül bocsátják áruba, ugyanis a telkek tulajdonjogi viszonyai a legtöbb építmény esetében rendezetlenek. Amennyiben az óvóhelyeket nem sikerül értékesíteni, azokat a minisztérium a helyi önkormányzatoknak fogja felajánlani, ám ez idáig azok is csak kevés érdeklődést mutatnak az építmények iránt, többnyire ugyancsak a rendezetlen telekviszonyok miatt - írta a Pravda.

A mostani bunkereladás már nem az első, amellyel a hadsereg próbálkozik, a múltban több ilyen építményt sikerült értékesíteni, ezek ma különböző célokat szolgálnak, egyik-másik múzeumként vagy skanzenként működik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felfedeztek 83 új gént, amely a skizofréniáért felelhet

Tudósok nemzetközi csoportja felfedezett 83 eddig ismeretlen gént, amely a skizofrénia kockázatával… Tovább olvasom