Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Harcművészet és pszichoterápia

Egyik sebez – másik gyógyít, Egyik öl – másik ölel. Születés és halál egyetlen szóban. Ég és föld, micsoda különbség! A kettő mégis összeér.

Tényleg vannak közös pontjai a két területnek? Bizony vannak! Mindkét dolog műveléséhez szükség van elmélyült emberismeretre, elmélyült önismeretre, kifinomult technikai tudásra. No és még valamire. Erről a valamiről szeretnék mondani valamit a kedves olvasónak.

Egy régi mester a közelharc, a párbaj szellemi alapjait három pontban foglalta össze.

1. Úgy figyelj, hogy előbb tudd, mint ő, hogy mit akar!

Igen, ez lehetséges. A tudomány régóta ismeri az „ideomotoros" jelenséget: hiába akar valaki mozdulatlan maradni, már ha csak rágondol egy mozdulatra, az elég ahhoz, hogy az illetékes izmokban önkéntelen (és tudattalan) mikromozgások jelenjenek meg. Akinek tanult szeme van, aki tudja, hogy mit kell figyelni, gondolatolvasóként egy tempóval előbb fogja tudni, hogy a szemben álló fél már elkötelezte magát egy mozdulatsor mellett. Az ellenfél mikrorezdüléseiből az is kiolvasható, ha zavaró érzelem vagy gondolat suhan át rajta. Mindez csak akkor működik, ha a harcos tökéletesen figyel: optimálisan éber, osztatlan, odaadó és tárgyilagos figyelemmel irányul az ellenfélre. Vegyük észre, ez már önmagában is az ellenfél tiszteletét jelenti! Az embertársunkkal szembeni tiszteletlenség azzal kezdődik, hogy nem figyelünk rá. Harc esetén ez végzetes lehet. Gyógyítás esetén is.


2. Legyen türelmed kivárni a kellő pillanatot!

A „kellő pillanat" törvénye univerzális. Csak a kellő pillanatban lehet elütni a teniszlabdát, megfogni az üdvözlésre nyújtott kezet. Csak a kellő pillanatban segítség a segítség, poén a poén. A kellő pillanat előtt vagy után egészen más a dolgok értelme, értéke és igazsága.
Néhány szó a türelemről (taoista stílusban):
A türelem: önfegyelem és kíváncsiság.
A türelem: tudatosság és alázat.
A türelem: elfogadás.
A türelem aktív: szüntelenül ˝nem cselekszik˝.
A türelem éber: a kellő pillanatra vár.
A türelmetlenség veszít. A harcos önmagát, a gyógyító a betegét veszítheti el.

3. Ne számítson, hogy életben maradsz-e vagy sem!

Ez a gondolat természetesen nem az életuntságról szól. A harcos nagyon szeret élni, de a küzdelem alatt nem gondolkodhat ezen. Akció közben minden életkedve, életereje abba az idődimenzió nélküli jelenbe koncentrálódik, amelyben éppen érzékel, reagál, mozog. Tudata ilyenkor üres, tiszta és világos, felfogásra, befogadásra kész. Tudatában nem jelenik meg sem a jövő („vajon mi lesz, ha…"), sem a múlt (a tapasztalatok, a sikerek, a kudarcok emlékei). Ilyenkor nincs benne sem vágy, sem félelem. Képességeit teljesen birtokolja. Elszántság és egyértelműség jellemzi; az akarat tiszta útja.


Amikor a tanult technikák már a vérévé váltak, akkor az iskolás kereteken túllép: intuíciója, kreativitása felszabadul. Belátása szerint alkalmaz vagy változtat technikát, ritmust és stílust; hol idéz, hol improvizál: művész.

Szellemi harc

Iránymutatások: Tökéletesítsd magad, hogy szellemileg felülmúld az ellenfeleid, és légy azon, hogy az ellenfeleid alulmúljanak téged! Tégy róla – főleg azonos képességű ellenfél esetén –, hogy a szemben álló harcos ne tudja elérni a fenti három alapelvet, vagy ha elérte, zökkenjen ki belőle! Tedd figyelmetlenné, érd el, hogy haragudjon, gyűlöljön, féljen tőled, vagy alábecsüljön; váljék türelmetlenné, elbizakodottá! Ezáltal szellemi állapota – igazság és erkölcs tekintetében – megromlik, ami megpecsételi a sorsát.

Szellemi gyógyítás

A fordított utat járja: igazság és erkölcs tekintetében elesett embereket segíteni a fölemelkedésben, hogy el tudják engedni félelmeiket, a haragot, a gyűlöletet, az elbizakodottságot, a kishitűséget; segíteni őket, hogy levegyék magukról a múlt és a jövő bilincseit, és végre tiszta szívvel és tekintettel tudjanak figyelni a jelenre: a tettek lehetőségének egyetlen, valós idejére. A gyógyítás páros helyzetében a „harcművész" (a terapeuta) fordítva cselekszik: nem le-, hanem felépít (nem öl, hanem ölel). Ő a mester, és a másik fél a tanítvány. Kettejük „párviadala", a terápia pedig nem más, mint tanulságra, katarzisra alkalmas „kellő pillanatok" közös keresése a pszichoterápia művészetének technikáival.
Autentikus gyógyítás, autentikus harcművészet: egy bot két vége, egy kard két éle: összetartoznak – sosem találkoznak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Növeli az idősek önbizalmát, ha fiatalokat lejárató cikkeket olvasnak

Az idősebb emberek sokkal szívesebben olvasnak olyan cikkeket, amelyek negatív színben tüntetik fel… Tovább olvasom