Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Gyálaréti gyilkosság: 86 nap az előzetesben, ártatlanul

Szeged - Évekig semmi nem utalt arra, hogy 2005 tavaszán az akkor még csak 19 éves M. Viktor Gábor végzett brutális módon a 74 éves nagymamájával. Helyette Trieb Lajos ült előzetesben három hónapon át, az élete teljesen tönkrement azóta.

Szeged egyik legbékésebb városrészében már családirtóként emlegetik a három családtagját, köztük a kilenc hónapos kisfiát is meggyilkoló férfit, Gyálarétet pedig rémfaluként.

– Valakinek csak hibáznia kellett, ha hónapokig engem gyanúsítottak Palya néni megölésével – mondja könnyeit nyelve Trieb Lajos. – Ma sem tudom, hogy miért engem kaptak el. Az elmúlt három évben végig bíztam abban, hogy egyszer elfogják az igazi tettest!

A gyálaréti férfi tegnap délelőtt zokogva beszélt arról, hogy hétfő estétől nem nagyon képes uralkodni az érzelmein. Akkor tudta meg, hogy M. Viktor Gábor beismerte, 2005. április 24-én ő ölte meg Palya Gábornét, a nagymamáját.

Trieb Lajost 2005. augusztus 1-jén, három hónappal az idős asszony ellen elkövetett brutális bűncselekmény elkövetése után vették őrizetbe. A rendőrség előtte egymillió forintot ajánlott fel a nyomravezetőnek, a díjat nem fizették ki. A férfi néhány nap híján három hónapot töltött előzetes letartóztatásban, utána bizonyítottság hiányában megszüntették ellene a büntetőeljárást, és szabadon bocsátották. Trieb Lajos beperelte a magyar államot, kapott is valamennyi pénzt, de most újabb perre készül. Szeretné, ha kimondanák, hogy semmi köze nem volt az akkori bűncselekményhez.

Trieb Lajos amikor kiszabadult a börtönből, 20 nyugtatót szedett naponta, tönkrement az élete
Trieb Lajos amikor kiszabadult a börtönből, 20 nyugtatót szedett naponta, tönkrement az élete. Fotó: Segesvári Csaba

– Egyelőre nem merek kimenni az utcára. Remegek. Olyan feszültség van bennem, hogy elmondani nem tudom. Sokan hívnak telefonon, rengetegen üzennek az interneten, gratulálnak, biztatnak, bátorítanak. Amikor kiszabadultam, napi húsz nyugtatót szedtem, meg kedélyjavítót és altatót. Most már elég hat szem nyugtató, bár éjjel 2-3 óra körül mindig felébredek. Szeretném, ha valaki a nyilvánosság előtt bocsánatot kérne a gyerekemtől, a feleségemtől, tőlem és az egész családomtól. Azt hiszem, ez nem nagy kérés – mondja a férfi a szemét törölgetve.

Mint azt tegnap megírtuk, a 22 éves M. Viktor Gábor hétfőn tett beismerő vallomást. Akkor mondta el, hogy megölte a nagymamáját, amikor másik két áldozatától – élettársától, a 23 éves V. Katicától és a 9 hónapos kis-
fiától, Tomikától – a Gyálaréti temetőben több százan vettek végső búcsút. A férfi őket november 12-én ölte meg.

– A családirtó miatt rémfaluként emlegetik Gyálarétet! – mondja Gottnek Mihály. A mellette állók egyetértően bólogattak. Középkorú férfiak egymás után beszéltek arról, hogy a „faluban" évek óta mindenki tudta, hogy M. Viktor Gábor ölte meg Palya Gábornét!

Helyszínelés Gyálaréten, Palya Gáborné megölése után. Archív fotó: Karnok Csaba
Helyszínelés Gyálaréten, Palya Gáborné megölése után.
Archív fotó: Karnok Csaba

– Nem hiszem, hogy M. Lászlóné Marika korábban tudta, hogy három éve is a fia ölt! Gyálarét eddig Szeged legnyugodtabb városrésze volt, itt nem történtek ilyen kegyetlen bűncselekmények – fakad ki Ökrös Istvánné.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság tegnap közleményben erősítette meg lapunk információját, mely szerint M. Viktor beszélt a 2005-ben Gyálaréten történt emberölés körülményeiről is, elismerte, hogy „köze van ahhoz". A rendőrség ellenőrzi a férfi által elmondottakat. A közlemény kitért Trieb Lajos lapunkban és a delmagyar.hu-n megjelent állításaira is: a rendőrség szerint az akkor rendelkezésükre álló adatok, a helyszínen talált nyomok, az ellentmondó vallomások alapján megalapozottan gyanúsították a férfit, és a gyanút a bíróság is megalapozottnak találta, amikor döntött az előzetes letartóztatásáról. „Amennyiben a jelenlegi eljárás alapján T. Lajos büntetőjogi felelőssége egyértelműen kizárható, akkor hivatalból más tartalmú megszüntető határozatot kell hozni."

Gottnek Mihály szerint a faluban régóta beszélték, hogy unokája ölte meg Palya Gábornét. Fotó: Segesvári Csaba
Gottnek Mihály szerint a faluban régóta beszélték, hogy unokája ölte meg Palya Gábornét. Fotó: Segesvári Csaba

A toplistás gyilkosok között

A három családtagja megölését beismerő M. Viktor Gábor „csatlakozott" az utóbbi évek legkegyetlenebb Csongrád megyei sorozat gyilkosaihoz: hat nő kivégzését ismerte be a balástyai rémként emlegetett Sz. Zoltán, F. Jánost és H. T. Lászlót nyolc ártatlan áldozat halálában mondták ki bűnösnek, négy embert gyilkolt és rabolt ki K. Tibor és K. Lajos, a makói P. Józsefet három ember megölésével gyanúsítják. (A tizennégyszeres gyilkossággal vádolt Magda Marinkó azért nincs a listán, mert a négytagú szegedi Z. Nagy család megölését nem tudták rábizonyítani.)

Olvasóink írták

 • 4. csabi710 2008. december 03. 17:37
  „És még mennyien lehettek, lehetnek így! Még belegondolni is rossz!
  De ugye amerikában is több száz halálra ítéltről derült ki az ártatlanságuk, mióta van DNS vizsgálat!
  Csak sajnálni tudom ezt az embert, és érdekelne mik voltak a bizonyítékok ami alapján benn tartották?”
 • 3. MTT 2008. december 03. 16:48
  „ez igen, egy ártatlanul tönkretett élet, - őt ki és hogyan kárpótolja? Erkölcsileg lenulláztak valakit. Ez borzasztó.”
 • 2. ESZT 2008. december 03. 16:26
  „,,Amennyiben a jelenlegi eljárás alapján T. Lajos büntetőjogi felelőssége egyértelműen kizárható, akkor hivatalból más tartalmú megszüntető határozatot kell hozni."
  - Viszont a bírót, ügyészt, ülnököket azonnal el kellene tiltani, még a bíróság környékéről is.
  A nyomozókat meg legalább annyira becsukni, ugyan abba a börtönbe!”
 • 1. egro 2008. december 03. 14:28
  „Hät igen,legaläbb elnezest kerhetnenek a csalädtol,Remelem sikerül visszatalälnia a rendes eletben,nagyon nehez evek lehettek neki tudatäban,hogy ärtatlan!Szivböl kivänom neki,es csalädjänak,hogy sikerüljön toväbb lepnie!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

35%-kal keresnek többet a diplomások

Átlagban 35 százalékkal keresnek többet a diplomás munkavállalók - derül ki a Merces, a Workania… Tovább olvasom