Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 25°C Még több cikk.

Gáz van, avagy nincs gáz? - a VSZ tiltakozik

A Vállalkozók Szövetsége (VSZ) úgy látja, hogy országunk energiafüggőségéért a magyar kormány a felelős.

Mai napig érthetetlen, hogy a mindenkori magyar kormány elkövette az a felelőtlenséget, hogy országunkat hatalmas, zömében orosz eredetű energiafüggőségben tartja.

Már az is furcsa, hogy nemzetközi szerződések ellenére, sajnálatosan nem először előfordulhat, hogy két ország vitái kapcsán, egyszerűen nem érkezik gáz hazánkba. Ezzel magyar vállalkozások ezreit lehetetlenítik el, munkahelyek tízezreit veszélyeztetik azok a politikusok és állami vezetők, akik kizárólag gáz- és kőolajfüggő Magyarországban gondolkodnak. A racionális döntések helyett sorozatos rossz energetikai döntéseket hoz a kormányzat, hiszen számtalan más energetikai lehetőség is adódna az ország földrajzi és geofizikai helyzetéből. Ráadásul a Magyar Köztársaság Kormánya - teljesen feleslegesen - a külföldi gázra alapozott, méregdrága villamosenergiát előállító, kombinált ciklusú gázerőmű beruházás építésére adott engedélyt Nyírtason. Természetesen ez az erőmű csak a drága gázzal lesz képes (drága) áramot termelni.

Helyes döntés az lett volna, ha kihasználjuk az ország geotermikus energiában gazdag adottságait és környezetbarát, szinte ingyenesen termelő geotermikus erőműveket építünk szerte az országban. Továbbá hulladékból és más melléktermékekből nyert biogázzal, napenergiával és szélenergiával működő erőművek látnák el az ország jelentős részén a lakosságot, és a vállalatokat gázzal ill. árammal. Tudomásul kell venni, hogy ma már új, XXI. századi technológiák állnak az ország rendelkezésére.

Az említetteken kívül még lehetőség van számos „energiabeszerzésre" is, a passzív (majdnem ingyenes) energiát szolgáltató lakókörnyezet kialakításoktól a nanotechnológiás energiagyűjtésig bezárólag.

Szükség szerint, ha nem lenne más megoldás, nagyobb mennyiségű áramot pedig a folyamatosan emelkedő gáz és kőolaj, valamint a környezetszennyező szén és lignit helyett inkább az olcsó és tiszta energiát nyújtó atomenergiából nyerhetne az ország. Ehhez csupán a majdan megújuló, Paksi Erőművet kellene 6-8 modern reaktorral bővíteni, és így még exportálni is tudnánk az átlagosan 10 Ft/KW-ból megtermelt villamos energiát.

Hosszútávon ezekkel a lehetőségekkel közel 100 százalékban lehetne kiváltani a teljesen felesleges, drága és bizonytalan gázimportot, hiszen a növekvő hazai termelés a fennmaradó igényekre bőven elegendő lenne.

Az ország érdekeit szolgáló döntésekkel jelentősen csökkenhetne a lakossági és vállalati villamosenergia-ár is. Nem fordulhatna elő, hogy alig egy hónappal az energetikai cégekre kivetett ún."Robin Hood" adó után az Energia Hivatal és az Magyar Villamossági Művek a lakosság helyett, a multinacionális cégek segítségére siet azzal, hogy közel 8 %-kal csökkenti nekik a villanyáram nagykereskedelmi árát. A multik pedig nemhogy csökkentik az áraikat, de - hatósági engedély birtokában – 2009. január elsejétől 2,9 százalékkal emelik azt, ezzel összeségében majdnem 11 százalékkal növelve nyereségüket az ország lakói és vállalkozói kárára.

A Vállalkozók Szövetsége ezért nevetségesnek tartja a „Robin Hood adó" kivetését, mert az államot képviselő, az ország lakóinak ezen energiapolitikájával sok kárt okozó Energia Hivatal máris megsegítette multinacionális „barátait".

Olvasóink írták

 • 3. TancsKaszabell 2009. január 10. 15:27
  „"Teljesen igaza van a cikknek!"
  Na, ne! Nem fogom részletesen elemezni a cikket!! Felesleges!
  Már a kiindulási ponttal baj van.Az írás megállapításai mögött az okokat nem elemzi,pedig ott a 90-es évek "közkedvelt" orosz-szovjet ellenessége lapul.Óriási károkat okozva az országnak!
  Nem fejtem ki,egy független elemző már itt végzetes következtetéseket kénytelen levonni,és erősen elgondolkodik azon,hogy egyáltalán érdemes e tovább elemeznie ezt a szerencsétlen, jobb sorsra érdemes országot,amit ennyi harmadrangú "szorgalmas " botcsinálta politikus vett a kezébe,és a szakmát háttérbe kényszerítették.
  Akik ezt elkövették régen börtönben volna a helyük! Nagy részük még itt van közöttünk.

  Én pedig ,bevallom nem vagyok független,és több kérdésben csak hosszabb idő után igazodtam el!
  Az eredmény lesújtó !
  Ezt az országot egymást váltó pártoskodó politikai elitek irányítják,közöttük hol ide ,
  hol oda áll a tőke,a nemzeti tőke, ahogyan az érdekei kívánják.Az ország csak keveseket érdekel.
  Akik pedig az ország sorsa érdekel azoknak minden pozitív törekvése elhal a "konstruktív" ellenzék nem szűnő támadásaiban, de a sajátjai is ütik vágják,mert önös érdekeik mozgatják őket is,mint a többit.

  Visszatérve a szűken vett tárgyhoz.
  Talán csak annyit, közel 50 év alatt kialakult infrastrukturális kapcsolatokat,amelyek a környező országokkal szerves összeköttetést is jelentenek ma is, nem lehet még politikai averziók okán sem átalakítani.
  Lehet, de nekünk erre bizony nincs pénzünk. Ma sem!

  A válságról még nem tettünk említést,persze még egy ideig eltart.Az összefogásnak,összekapaszkodásnak semmi jele!
  A mindent tagadó "konstruktív" ellenzék saját hatalmi vágyait dédelgeti,formálgatja immár öt,hat éve.
  Mint hirdeti a " zemberek" érdekében.Az igazság pillanata még távol van.

  Az Energia Hivatal és az Energiafogyasztók szövetsége ,előremutatóan partner módján, jól tevékenykedik,az ország érdekében!
  Az azóta tett intézkedések nagyobb részével magam is,- mint energetikai-vízgazdálkodási-környezetvédelmi
  szakember-,egyet értek!

  A cikk,az energetikai koncepciók közötti különbségekre kényszerűen rámutat,de politikai sandaságai bizony, felismerhetők.
  A Vállalkozók Szövetsége ebben a témában nem szakmai partner! Ők egy érdekvédelmi szervezet.
  Mindnyájan jobban járunk ha nem politizál ! Vannak rá példák,a "vad zőldek" ről persze még egy szó sem esett.

  Egy fatális hibát,és egy pozitív példát azért megemlítek:
  - Bős-Nagymaros ,az hogy kiszálltunk belőle és szerencsénkre csak az egyre csökkenő károkat viseli az ország!
  - A készletezés műszaki lehetőségeinek javítása,a földgáztározásra fordított figyelem kifejezetten sikeres volt!
  (Emlékezzenek! Mennyi támadást kellett elhárítaniuk azoknak akik ezt végig vitték.Ki köszöni meg Nekik ?)”
 • 2. Goldmund 2009. január 08. 22:41
  „Teljesen igaza van a cikknek!
  Ráadásul az alternatív energiaforrások bevezetésével könnyebben eleget tehetnénk a klímavédelmi egyezményeknek is. Magyarország az ezekkel kapcsolatos tárgyalásokon mindig a legmaradibb álláspontot képviseli Európában. Amikor pedig bizonyos határidőre csökkentést szavaz meg az Európai Bizottság, akkor a határidő közeledtéig semmit nem csinál a magyar kormány, akkor meg nyavalyogni kezd, hogy a kért határidőre nem tudunk ekkora változásokat teljesíteni.
  A környezetvédők is megérik a pénzüket: pampognak az atomerőmű ellen, pampognak a vízierőmű ellen, a szélerőmű ellen..... Gázerőmű ellen sosem szoktak. Érdekes, nem?
  Egyszerűen arról van szó, hogy a politikai elit (bal- és jobboldal egyaránt) a Mol vezetőinek a zsebében van. Az ő érdekük pedig az, hogy minden gázzal és olajjal működjön, kerül, amibe kerül. A hülye választópolgár azt képzeli, Orbán vagy Gyurcsány irányítja az országot. A fenét! A Mol (és más multucégek) vezetői döntik el, mi történjen ebben az országban.”
 • 1. kalanyos 2009. január 08. 17:08
  „Menjen a picsaba a vallalkozok szovetsege.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szex nélkül nem - A pornósok is állami pénzt kérnek

Ötmilliárd dolláros szövetségi élénkítőcsomagot sürget a gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe… Tovább olvasom