Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

Fehér asszony afrikai ölelése

Önkéntes munkára indult Tanzániába, de kalandtúrát élt át Lengyel Éva Csilla.

Kelet-Közép-Afrika európaiakra leselkedő veszélyeit kiismerve viszont már azt mondja: a stressztől szenvedőknek olyan gyors testi-lelki gyógyulást ad a fekete kontinens, amilyet itthon hónapok alatt is nehezen érhetnek el.

A mindennapjaitól gyökeresen eltérő környezetet és életmódváltást javasolt az orvos olvasónknak, mert a stressz fokozta keringési problémáját. S mivel jótékony akciókban amúgy is rendszeresen részt vett, jelentkezett önkéntes munkára Afrikába. Vissza a természetbe! – gondolta, és hogy ezzel magán, másokon is segít. Felkészült az ilyenkor szükséges oltásokkal, gyógyszerekkel, de arra nem számított, mekkora hátrányt okoz, hogy a Bécsből indult repülő lekéste a londoni csatlakozást. A brit fővárosban johannesburgi átszállással kapott jegyet Tanzániába, ami félkontinensnyi kerülőt jelent. Mivel nem érdeklődött a reptereken, hogy csomagjait átrakodták-e, azokat csak Dar es-Salaamba érkezése után hat nappal kapta meg.


Szülők nélkül

Csak pár napot tölthetett azzal, amire eredetileg készült: a maszáj falvak sárból tapasztott házaiban élők közt kerítésfestéssel, ananászszedéssel, hétköznapi foglalatosságokkal. Olyan helyeken segédkezett, ahol jellemzően kevés nagyszülő él együtt sok unokával, mert a felnőtt korosztály jobbára az AIDS következtében meghalt. A nagymamák elvégzik a ház körüli teendőket, de arra már nem jut erejük, hogy a gyerekekkel törődjenek. Ez a dolguk az önkénteseknek. Olvasónk is velük játszott, elmondta nekik az Egyedem, begyedem… mondókát, de kiderült: a kicsiknek főleg figyelemre, szeretetre van szükségük. Arra, hogy meghallgassa énekeiket, megnézze táncukat és megölelje őket. Fehér asszonynak szólították az angolul jól beszélő kis maszájok és rajongással hálálták meg a rövid időt, amit velük töltött.


Elbűvölő naplemente

– Egy réteg Tanzániában tényleg csak a fán magától megtermő gyümölcsöt lesi, sőt, fel se mászik érte, mondván, előbb-utóbb úgyis leesik a földre, de vannak jó páran, akik tanulnak és minden iránt érdeklődnek, amiből vállalkozás lehet. A nyomorúság számos bugyrát láthatja az európai Afrikában, s ennek hatására jobban megbecsüli az életét – állítja a magyar asszony, akit elbűvölt a naplementének és a holdfelkeltének az Egyenlítő közelében tapasztalható együttes és sajátosan lenyűgöző látványa. Testközelből csodálhatta az elefántokat, a kafferbivalyokat, a gnút és két kölyökoroszlán is elsétált a sátruk mellett, de akkor gyorsan bezárkóztak a terepjáróba, hátha jön a felnőtt állat is.

Csak pár napig lehetett a maszáj gyerekekkel, de egy percig se érezte idegennek magát közöttük Lengyel Éva Csilla.
Csak pár napig lehetett a maszáj gyerekekkel, de egy percig se érezte idegennek magát közöttük Lengyel Éva Csilla.


A legjobb megoldás volt

Lengyel Éva Csilla az átéltek hatására személyiségfejlesztő trénerként ma már azt mondja: jobb megoldást nem is találhatott volna állapotára és másoknak is meri ezt javasolni, akik a napi mókuskerékből nehezen tudnak kitörni. Persze itthon is számos lehetőség nyílik a gyógyulásra, a változtatásra, de mivel ugyanazok az ingerek érik az embert, terheitől rövid időre sem tud szabadulni, így jóval tovább tarthat, mire feltöltődik.

Tanzániában viszont internet és mobiltelefon nélkül hamar kiszabadul a gondok börtönéből, magára és a nála jóval szegényebbekre tud figyelni.


Afrika tanít

Olvasónknak Tanzánia hatására megszűntek tünetei, memória- és látászavara. Afrika megtanította Évának, hogy sok felesleges dologgal foglalkozunk, ezzel okozunk magunknak problémákat. Ott jött rá igazán, hogy merni kell lassítani a túlhajszolt tempón, és amit elképzelünk, azt meg is tudjuk valósítani, ha nem adjuk fel. Csak több természetben töltött időre, több csendre lenne szükségünk.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ne aludj többet! - Óraállítás vasárnap

Egy órát kell előre tekerni a vekkeren. Hogy szükséges-e, arról eltérőek a vélemények. Tovább olvasom