Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Dr. Traccs válaszol: Átkozott bizsu?

Ahhoz, hogy valaki trend-követő legyen 2009-ben, bizony hozzá tartozik, hogy öltözetét divatékszerekkel, bizsukkal dobja fel. Csakhogy nem mindenki olyan szerencsés, hogy ezt megteheti. A fémérzékenység nem keveseket érint.


"Olyan szerencsétlen vagyok, mindenki hordhatja csak én nem, azoktól az átkozott bizsuktól begyullad a nyakam" - panaszolja Kriszta.

Több levelet is kaptunk, melyben a divatos nyakláncok, fülbevalók, bokaláncok által kiváltott allergiás, érzékenységi reakciókról írtok. Legtöbben tanácsot kértek, hogyan lehetne megszüntetni "örökre", hiszen nem szeretnétek lemondani a kiegészítők viseléséről. Mielőtt erre rátérnénk, kikértük dr. Kovács Andrea Éva bőrgyógyász szakvéleményét. Pláne, miután Klaudia levelét is elolvastuk...


Kedves Doktornő!
Sohasem volt problémám korábban a bizsuk viselésével. A múlt héten
viszont vettem egy divatos fülbevalót és először csak viszketett a
fülem mögött, majd sok apró piros folt jelent meg, és akkor már nagyon
viszketett. Először nem is gondoltam a fülbevalókra, de a barátnőm
mondta, ne hordjam egy pár napig. S valóban jobb lett utána. Most már
nem is látni semmit a bőrömön. Ha korábban nem voltam fémérzékeny most egyszerre hogy lehetek az, vagy lehet mégse a fülbevaló okozta a
tüneteimet?
Nagy Klaudia

Kedves Klaudia!
A leírt bőrtüneteket nagy valószínűséggel a viselt fémékszerek váltották ki. Fémérzékenység bármely életkorban kialakulhat, illetve jelentkezhet.
Fémérzékenységünk egy időre "tünetmentes" is lehet. Ha már egy alkalommal fém provokálta bőrgyulladást tapasztaltunk magunkon, fokozott óvatosság szükséges a továbbiakban.
Bármely fém okozhat allergiát, így bizonyos aranyötvözetnél is előfordulhat. A titánium, vagy specialis fémötvözet jelenthet megoldást, ha elkerülhetetlen alkalmazásuk.
Üdvözlettel:
Dr. Kovács Andrea Éva, bőrgyógyász szakorvosSumma summárum, tehát még az is előfordulhat, hogy valaki évekig gond nélkül hordhatta ezeket a divatcikkeket, s csak később alakult ki nála az allergia. Fogorvostól is hallottunk már olyat, hogy koronakészítés előtt biztonságból elküldte a pácienst fémérzékenységi vizsgálatra, bár az váltig állította, hogy semmire sem allergiás. Egy tíz évvel korábbi ellenőrzés eredménye dőlt akkor meg: merthogy 7, azaz hét fémre való érzékenységet mutatott ki a teszt.

Ami az ékszereket illeti, szerencsére(!) a mostani trend olyan széles skáláját vonultatja fel a kiegészítőknek, hogy a fémek elhagyásával is van mód divatosnak lenni.
Számos fa-, műanyag-, bőr-, üvegdíszes, gyöngyszemes, ... stb. és speciális kőből készült nyaklánc hordható, a megfelelő karkötővel párosítva. Ezek mellett nagymedálos nyakbavaló is szép számmal kapható, aminek nem fém a "lánca".
A fülbevaló már nehezebb eset, de létezik fémérzékenyeknek ajánlott, mert kifejezetten olyan anyagból készült a bőrfelülettel érintkező része, melyet ők is viselhetnek. Fontos, hogy az ékszert megbízható helyen vásároljuk.
A derékláncokból, bokaláncokból is a természetes és "bőrbarát" anyagokból (elemekből) készülteket kérjük az eladótól, ha már tény az allergia.
Kiegészítőkről lévén szó ne feledkezzünk meg a most divatos kitűzőkről (brossokról) sem - ezekkel nyilván baj nem lehet.
Túl a bizsukon el kell mondani, hogy az ezüstékszerek gyakrabban, az aranyékszerek ritkábban, de kiválthatnak bőrgyulladást. (Az ötvöző elemek szerepe itt a kulcsfontosságú.). 
A mai választék mellett igazán áthidalható probléma stylistunk szerint a fentiekben megfogalmazott, bár kétségtelen, hogy amihez alkalmazkodni kell az már befolyásolja az életünket. Ám ennél nagyobb gondunk ne legyen soha!

Üdv.: Dr. Traccs csapata


(Fotók: Illusztrációk)

Olvasóink írták

  • 2. maradando 2010. január 15. 03:02
    „Férfi mit húzzon fel,hogy ne legynek kiűtései ? Már uncsik a gumi bizsuk!”
  • 1. Valjan 2009. augusztus 15. 11:47
    „Jajjj!fogalma sincs a cikk ironak,hogy a Bizsu..azaz helyesen:Bijou,tobbes szamban Bijoux az VALOJABAN valodi ekszert,nemesfembol illetve dragakovekbol keszul!
    Jelenesetben a R U H A Z A T I,vagy M G J E L E N E S I K I E G E S Z I T O,lenne a megfeleo!
    "huubakkerholelunk?!"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élő kismalacokat dobtak a dögtelepre

Élő malacokat vitt ki valaki a mindszenti állati hulladékgyűjtő telepre. A vergődő kis állatok két elpusztult koca mellett hevertek. VIDEÓVAL Tovább olvasom