Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 14°C | 24°C Még több cikk.

Családot akarnak cölibátus helyett a papok

A lengyel papok többsége feleséget és gyerekeket akar, egy részüknek titkos kapcsolata is van - mutatták ki lengyel kutatók.
A római katolikus papok 12 százalékának van állandó kapcsolata, egyharmaduk már került intim kapcsolatba egy nővel - derül a poznani Adam Mankiewicz Egyetem szociológiai kutatásából, amelyet a cölibátus témakörében 800 római katolikus pap részvételével végeztek. Jozef Baniak professzor szerint az eredmények még így sem tükrözik a teljes valóságot, a papok vélhetően nem fedték fel teljesen valódi érzéseiket. Egy ilyen felmérés eredményei rendkívül komoly problémát jelentenek a katolikus egyház számára, mivel egy nő iránt érzett szerelem miatt már így is sok pap akasztotta szögre a reverendáját - írta a Dziennik című lap.

A felmérés szerint egy ilyen helyzetbe kerülve a megkérdezett lengyel papok 68 százaléka döntene úgy, hogy feladná hivatását, hacsak a nőtlenségre vonatkozó szabályok feloldásával vagy megváltoztatásával nem biztosítanának számukra más lehetőséget a család és az egyházi hivatás összeegyeztetésére.

A varsói jezsuiták provinciálisa ugyanakkor megvédte az apostoli időkre visszanyúló cölibátus intézményét, mondván, hogy a nőtlenségben élő papok jobban az egyháznak tudják szentelni magukat.

Európában elsőként Jozef Boniak már 2006-ban is végzett hasonló kutatást. Akkor a megkérdezett 1800 lelkipásztor 47 százaléka válaszolta azt, hogy inkább egy házas pap életét választaná a cölibátusban élőké helyett.

A cölibátus feloldásának kérdése gyakran kerül terítékre, de szakértők szerint nem várható fordulat az egyház véleményében, mivel XVI. Benedek pápa nem ül elég régóta a pápai trónon ahhoz, hogy reformok indulhassanak meg e téren.

Olvasóink írták

 • 5. k 2009. február 27. 17:36
  „Egy pici részlet a Wiki-ből

  http://hu.wikipedia.org/wiki/C%C3%B6lib%C3%A1tus

  "Isten parancsa Mózes 1. Könyvében: "Szaporodjatok és sokasodjatok" nem tesz kivételt. Isten felkent szolgáinak a Tridenti zsinatig volt házastársuk. Ezek szerint Jézusnak nem volt kifogása a nős papok ellen."”
 • 4. soproni 2009. február 27. 16:58
  „Talán akkor kevesebb pedofil papról olvashatnánk.”
 • 3. Primax 2009. február 27. 12:55
  „Nagyon helyes, elvégre férfiak, vagy mi a fene....”
 • 2. Agent 2009. február 27. 11:09
  „Maximálisan egyetértek, volt alkalmam résztvenni református szertartáson, ahol családos ember volt a pap, sokkal kiegyensúlyozottabb volt mint katolikus társai, a prédikáció is emberközelibb, életszerűbb volt.
  A leginkább összeegyezhetetlen dolog a cölibátussal az, hogy katolikus papok tartanak jegyesoktatást, ez kb. annyira "életszagú", mint könyvből tanulni az autóvezetést.

  Többek között a cölibátus intézményének köszönhető az is, hogy számos katolikus papról az jut eszébe az embernek, hogy minden bizonnyal azért lett pap, mert másra nem volt jó (azaz párkapcsolatra alkalmatlan), illetve ezért az életrevalóbbak kiugranak a szolgálatból, vagy titkos kapcsolatot folytatnak, hogy az esetleges elferdülésekről (pedofília) ne is beszéljünk....”
 • 1. Szilágyi_Zsolt 2009. február 27. 10:46
  „Érhető. A cölibátus egy Krisztus tanításaival alá nem támasztható, idejétmúlt intézmény, és véleményem szerint jelentős szerepet játszik abban, hogy olyan kevesen akarnak papok lenni manapság. Ki vállalná, hogy egy életre megpróbálja elnyomni (sikertelenül) a nemi ösztöneit? Ebben a kérdésben sosem adtam igazat a pápának: a cölibátust el kellene törölni, vagy legalábbis ne tegyék kötelezővé. Amelyik pap akar, házasodjon meg, amelyik nem akar, az ne tegye, de ne legyen kizáró ok az utóbbi!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összeházasodott a 9 éves kislány és 7 éves barátja (Videó)

Jayla Cooper 9 éves amerikai kislány a leukémiával küzd. Utolsó kívánsága az volt, hogy… Tovább olvasom