Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Bűnözők és pszichopaták a Facebookon?

Facebook-mánia! A világhálón néha olyan dolgokat osztunk meg másokkal, melyeket valós életünkben biztosan nem tennénk. Szakemberek szerint, ezt a bűnözők is kihasználják.
Napjainkban szinte bárki hozzáférhet az internethez, a közösségi portálok pedig rendkívüli népszerűségnek örvendenek. Közülük is a Facebook az, mely jelenleg a nagy babérokat aratja.

A szakember szerint, az emberek egy része teljesen levetkőzi a gátlásait ezeken a portálokon. Gyakran olyan magánéleti, személyes, sőt intim dolgokat oszt meg magáról, amiket a való életében sosem tenne terítékre.- A népszerű portált azért szeretjük, mert elméletileg bárkit és bárkiről bármit megtalálunk rajta: barátot, régi osztálytársat, ismerőst és így tovább. Ezt tetézi, hogy sokan szeretik előadni magukat, fitoktatni tehetősségüket, képességeiket vagy egyszerűen csak szeretnek naphosszat trécselni és mások élete után kutakodni. Gyakorlatilag egy búlvármechanizmus működik itt is. Ez annál izgalmasabb, minél közelebb áll hozzánk az illető ismerős. Márpedig a facebookon nem celebeket, hanem olyan embereket jelölünk be elsősorban, akiket közelebbről is ismerünk - mondta el portálunknak Halmi András pszichológus.

Fontos a mértéktartás - mondja a szakember

"A Facebook tudtommal sokkal több lehetőséget kínál a közvetlen megnyilvánulásokra, mint a többi közösségi portál. Ezeket nyilván jól ismerik a felhasználók. Az alkalmazások többsége elidegenedik a valóságtól, nincsenek rációk bennük, elhomályosul a való világ.˝

"Nagyon fontos, hogy a felhasználó meglássa a határt a valóság és a virtuális valóság között. Könnyű belefeledkezni a szórakoztató facebook-ozásba. Ez a tanulmányaink, munkánk, társadalmi kapcsolataink rovására is mehet. Lassacskán az internetfüggőséget is szenvedélybetegségnek tekinthetjük. Egy tanulmány szerint, ha jól emlékszem, 2012-től már diagnózisként tartják nyilván" - tette hozzá a szakember.˝

"Szeretjük, mert itt juthatunk hozzá a legkönnyebben mindenféle információhoz. Ám ez kétirányú csatorna: minket is bárki feltérképezhet."

Bűnözők és bűnüldözők a 'Face'-en

Az internetes portálokon nem csak a gyanútlan felhasználók korzóznak. Sajnos hátsó szándékú embertársaink is vadásznak áldozataikra. Ebbe a körbe beletartoznak a pedofilok, bűnözők, besurranó tolvajok. Szerencsére azonban a nyomozók és a rendőrség is hasznát veszi az üzenőfali nyíltságnak.

Doszpot Péter exnyomozó elmondta: egy nyomozást sokszor segíti, ha megnézhetjük, hogy az adott illető kikkel áll kapcsolatban, milyen információkat oszt meg magáról. Veszélyes ugyanakkor, ha az emberek például kiírják az üzenőfalukra mikor hagyják el lakásukat. Fotóikon nagy értékű tárgyaikat, például autót és egyéb tolvajcsábító dolgokat mutogatnak.Az állásinterjú a facebookon kezdődik

Nem egy munkaadó, már az állásinterjú előtt, az internetes profilunk alapján dönti el, nekünk adja-e a meghirdetett állást vagy sem.

"Gondoljunk csak bele: nem vet ránk jó fényt, ha leendő munkaadónk részegen fetrengős képetek lát rólunk. De akad olyan is, aki az intimebb testrészeit mutogatja előszeretettel. Vannak olyan lányok, akik gátlások nélkül kiteszik, mivel áldotta meg őket a természet. Ez különösen veszélyes. Amellett, hogy a társadalmi erkölcsöket felborítja, saját magát sodorja veszélybe. Hiszen nem tudhatjuk ki nézi meg ezeket a képeket. Bárki hozzáférhet: pedofilok, őrültek, pszichopaták is, akik konkrétan az ilyen áldozatokra vadásznak" - zárta szavait a pszichológus.

Olvasóink írták

 • 16. tricse 2010. december 05. 08:39
  „Az a baj,hogy hiába teszel fel mondjuk egy egész alakos,fürdőruhás (nem fehérneműs,hanem nyaralási)fotót kb.50 évesen,az ominózus oldalon trágár,alpári kommentel már meg is jelenik,mert valami agyatlan,neveletlen suhanc jó poénnak találja! Nem rólam van szó,csak tegnapelőtt láttam azon az oldalon és ez ütötte ki a biztosítékot!
  Elismerem van mit kifigurázni,de sajnos beleeshet bárki mindenféle indok nélkül is ezeknek a csapdájába!Persze,nem kell feltenni képet!
  A másik részről meg szerintem a szülői érdektelenség,nemtörődömség! Van ott vagy ezer olyan kép,amilyet ha az én gyerekemnek csak eszébe jutna csinálni már megtépném!”
 • 15. macskaszem 2010. december 04. 10:21
  „14. tricse
  Már elég régóta van a a neten amiről írsz. Egyszerű a megoldás normális képeket kell felrakni. Tőlem akár mindenki megnézheti az enyémet nincs szégyellnivalóm. Mindenkinek van saját önértékelése , használja.
  Egyszer benéztem a "napi" akármibe ,nekem elég is volt.”
 • 14. tricse 2010. december 04. 09:45
  „És még valamit! _Van még egy hatalmas közellenség a neten aki alig várja,hogy a saját oldalán figurázhassa ki alpári módon a közösségi oldalakon fent levőket! Kérlek ne moderáljátok ki,tényleg ez az oldal neve: napiszar.com! Amíg ezt az oldalt nem törli a hatóság a netről addig elhiszem,hogy itt már minden megengedett! Sajnos!”
 • 13. sztiv 2010. december 03. 22:24
  „Simán be lehet állítani, hogy csak ismerősök láthassák, csak túl sokan nem élnek vele.
  Tököm tele is van emiatt, mert kurvára nem érdekel, hogy az ismerősök ismerősei mit írnak az üzenőfalra...”
 • 12. duc_de_Orbieu 2010. december 03. 15:53
  „#11Macskaszem:Azért, hogy az ismerősöket, barátokat, rokonokat megtaláljuk és nem azért lettek kitalálva a közösségi oldalak, hogy adathalászok csemegézzenek az adatainkból, képeinkből.”
 • 11. macskaszem 2010. december 03. 13:06
  „Érdekes néhány vélemény mert ha nincs rólam semmilyen adat sem fénykép akkor meg minek lennék ott.
  De én sem vagyok híve a mindent megosztok elvvel. Nem is kell mindenkinek az életébe belemászni.”
 • 10. Robusto 2010. december 03. 12:23
  „Bűnözők és pszichopaták a Facebookon?
  Ez egy kérdés. Ez pedig egy ténymegállapítás:
  Bűnözők és pszichopaták a Parlamentben!”
 • 9. McAliester 2010. december 03. 11:41
  „"Nekem van mindkettőn 24, koszos tükörből magamat fényképezős képem!
  Rengeteg Csücsörítős, bepózolós! Fennt van az összes barátom, barátnőm (képeim közt),
  akik a képek 80%-ában félrészegen vigyorognak, névmegjelöléssel.
  Van olyan amikor a WC-n ülve lefényképeztek, miközbe a havernak mutattam a "f... off"-ot!!!!!" :)

  Ez a mai eltorzult fiatal életszemlélet! - ami az Amcsiktól indult, és most tetőzik nálunk!!

  2. Goldmund!
  Egy teljesen nyitott adatlapból (ahol 20-300 fénykép, normálisan kitöltött adatlap van) - mert ez nem ritka
  Egy komplett képet kapsz a másikról!!!!! - sokaknak fogalma sincs mi is ez tulajdonképpen..........”
 • 8. duc_de_Orbieu 2010. december 03. 11:24
  „A legutolsó érvem amiért nem rakok semmit oda az az ,hogy olyan ritka családnevet viselek, melyet talán ha ma Magyarországon 10 ember visel......s ezek mind valamilyen fokú rokonaim....”
 • 7. duc_de_Orbieu 2010. december 03. 11:22
  „Én mind az iwiwen, mind a facebook-on rajta vagyok. DE!!!Semmilyen adatot, képet nem rakok ki sem magamról, sem a családomról épp az illegális adathalászok miatt. Se telefonszámot, se lakcímet, se munkahelyet. Lakóhelyem meg amúgy sincs benn az iwiwes települések között....Vannak olyanok, akik visszaélnek az oda kitett adatokkal továbbadják másoknak az ember tudta és engedélye nélkül.
  Sajnos már szereztem rossz tapasztalatot, s ezért sem adok ki magamról semmit.”
 • 6. tricse 2010. december 03. 11:13
  „Ergo a megoldás a problémára,igaz csak részben az lenne,hogy a portálok úgy állítsák be az adatvédelmi választási lehetőségeket,hogy kizárják az ismeretleneket az oldal látogatóinak köréből! Vagyis ne lehessen arra rákattintani,hogy "mindenki"!:) Gondolom én szőke! Nem csak nyafogni kell meg figyelmeztetgetni hanem megoldani a problémát Persze ha ezt megtennék akkor ugyebár kizárhatnák az adóhivatalt is a kukkolókkal együtt és az már nem buli igaz?:)))
  Mondjuk véleményem szerint ha be lehetne bizonyítani,hogy valaki nem kap meg egy állást illetve elveszíti a meglévőt egy közösségi portálos oldala miatt akkor simán be lehetne perelni a munkáltatót!”
 • 5. tricse 2010. december 03. 11:08
  „Persze ez csak akkor működik ha az alany ugyebár úgy állítja be a profilját,hogy boldog-boldogtalan láthassa!Vagy úgy ha az összes pedofil és bűnöző és rendőr és munkáltató az ismerősünk vagy az ismerősünk ismerőse!:))))”
 • 4. zsukov 2010. december 03. 09:53
  „Nem ez minden hasonló portálra igaz...”
 • 3. OldSpice 2010. december 03. 08:12
  „ugyanez iwiwen is megvan
  most akkor ez facebook lejárató kampány vagy tényleg fel akarjátok hívni a figyelmet a közösségi oldalak veszélyeire?”
 • 2. Goldmund 2010. december 03. 08:03
  „"Fotóikon nagy értékű tárgyaikat, például autót és egyéb tolvajcsábító dolgokat mutogatnak."

  Enyhe mosolyra húzódott a szám.... :-))))))))
  Autót százszámra lehet látni nagyobb parkolóban, lakótelepeken stb. Ott még keresni sem kell, hogy Kovács János marcalvárosi facebook-tag pontosan hová is rakta le azt a gyönyörű Opel Vectráját.

  "Lassacskán az internetfüggőséget is szenvedélybetegségnek tekinthetjük. Egy tanulmány szerint, ha jól emlékszem, 2012-től már diagnózisként tartják nyilván."

  Én meg (laikusként) azt gondoltam, ÉVEK ÓTA létezik ez a diagnózis.
  Ööööö, egyébként hogy működik az, hogy 13 hónap múlva már diagnózis lesz, addig meg még nem? Egy évre előre tudják, hogy addigra már egyértelműen fogják látni, de most még nem egyértelmű ez?”
 • 1. zsukov 2010. december 03. 07:13
  „De okqs ezt már régen tudta mindenki !!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Evolúció: arzénalapú élet a Földön!

Arzénból táplálkozó baktériumot azonosítottak a kaliforniai Mono sós tó üledékes rétegében amerikai… Tovább olvasom