Kisalföld logö

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 19°C | 34°C Még több cikk.

Bodrogi Gyula a színpadon ragadt

Bodrogi Gyula két éve kapta meg a Nemzet Színésze kitüntető címet, azóta – bármily meglepő – az élete semmit sem változott: ugyanolyan sokat dolgozik.

Szerencsénkre dolgozik. Szabadidejében hobbijának, a vadászatnak él. Már a hétéves kis unokájának is megmutatta, milyen fantasztikus sport a vadat lesni.


Az előadások előtt a mai napig izgul

– Öt évtizedet töltött a színészi pályán. Érik még meglepetések egy-egy előadáson?

– Minden előadás tartogat meglepetéseket. Mindig van valami. Legutóbb a Szegedi Szabadtéri Játékokon háromszor mentünk neki az egyik előadás második felvonásának. Eleredt az eső. Ennyi év tapasztalat után sem könnyű egyszer csak onnan folytatni a darabot, ahol abbamaradt. A színészeknek, de a közönségnek sem egyszerű újra elkapni a ritmust. Szerencsére a közönség általában benne van az effajta játékban. Bevallom, az előadások előtt a mai napig izgulok.


– Néptáncosként állt először színpadra. Játszott már prózai, énekes és táncos szerepeket, az egyik legsokoldalúbb magyar színművész. Már gyermekként elhatározta, hogy a színészmesterségnek rendeli az életét?

– Soha nem gondoltam, hogy színész lesz belőlem. Csak valahogy mindig úgy hozta az élet, hogy kapcsolatba kerültem a színházzal, és így aztán a „színpadon ragadtam". Valójában matematika–fizika szakos tanárnak készültem, de a számításaimat keresztülhúzta a sors. Erre menj, arra menj! Itt játsszál, ott játsszál! Jöttek a felkérések. Így lettem végül színész, de soha nem bántam meg egy percig sem.


– Két éve választották be a nemzet színészeinek 12 fős csapatába. Azóta megváltozott valamiben az élete?

– Nagyon jólesett, hogy utána rengetegen gratuláltak: állították, ezt nemcsak én, ők is kapták. De az életem azóta is megy tovább a megszokott kerékvágásban.

Bodrogi Gyula
Bodrogi Gyula

Csak azt a vadat eszem, amit én lőttem

– Híres a vadászat iránt érzett szeretetéről. Honnan ered ez a szenvedély? Mit lőtt legutóbb?

– Nemrégiben vadásztam a szegedi barátaimmal, Szőreg határában. Egy kis őzbakot ejtettünk. Sajnálom, hogy nem jutott idő arra, hogy meg is főzzem. Csak azt a vadat eszem meg, amit én lőttem. Alig hét-nyolc éves lehettem, amikor az édesapám először kivitt az erdőbe. Mindenem a természet, élvezem az apró rezdüléseit, a vad becserkészésének izgalmas pillanatait. A fiammal már kivittük a hétéves unokámat, Bencét is vadászni. A vérében voltak a mozdulatok, nagyon élvezte.


– Könyvet írt „A vadász néha főz is" címmel, az RTL Klub Vacsoracsata című műsorában pedig a háza udvarán, búbos kemencében sütötte az ínycsiklandó vadsülteket. Gyakran ragadja magához a fakanalat?

– Csak ha időm engedi, akkor főzök, és természetesen ha vendégeket várok. Szeretem a jó ízű, magyaros ételeket.


– Gyerekkoromban rongyosra hallgattam a Süsü-kazettákat, amikor beteg lettem és nem mehettem iskolába. Rajongtam érte, már csak a főszereplő kedves hangja miatt is. Sok tisztelője emlegeti a szinkronszerepeket?

– Te vagy Süsü! – mondta egyszer egy kisgyermek. Azonosítanak ezekkel a szerepekkel, bennem is jó emlékeket idéznek. A Süsü egyébként most újra megy a televízióban. Soha nem kopik el, örök darab.


– Jelenlegi társával, Angélával sok éve vannak már együtt. Azt olvastam nemrégiben az egyik bulvárlapban, hogy Bodrogi Gyula nem udvarolt a nőknek, mégsem szenvedett soha hiányt a társaságukban. Sőt fiatal férfiként imádták...

– Egyáltalán nem értek az udvarláshoz. Persze az évek alatt sok tapasztalatot szereztem, mégsem tanultam meg soha ezt a művészetet. Valahogy mindig szerencsém volt: a nők „kértek fel" engem...
A nagy tervek

Frankó Tündével a Cigányszerelem című produkcióban.
Frankó Tündével a Cigányszerelem című produkcióban.

Maguktól jönnek

– Hogyan telik a nyár?

– A Szegedi Szabadtéri Játékok után vége a szezonnak. Az elmúlt időszakban csak egy-egy szabadnapon jutott idő a kikapcsolódásra. Ilyenkor elmegyek vadászni, olvasok vagy tévézek – úgy, mint más emberek. Talán Szentendrére is ellátogatunk. Nem tudom megmondani az okát, de a kedvenc környékem. Folyamatosan oda húz a szívem. Ősztől nyolc darabban játszom a Nemzeti Színházban, háromban a József Attilában és egyben a Magyar Színházban. Nagy terveim nincsenek, azok mindig jönnek maguktól. Szeretek csakis arra koncentrálni, amit éppen csinálok.


– Hogy bírja ezt a munkatempót? Mi a titka?

– Ez a szakmám, és nagyon szeretem, észre sem veszem, hogy mennyi szöveget kell megtanulnom egyszerre. Az a szerencse, hogy minden este csak egy előadásra kell koncentrálnom. Tudja, úgy van ez, mint amikor az ember először vesz a kezébe kalapácsot: kérges lesz a keze. Egy-két év után már akár mindennap több kalapácsot is foghatunk a kezünkben.


A színművész kedvence

A dámszarvasborjú húsát szeretem a legjobban. Sokféleképpen el lehet készíteni, de az egyik legegyszerűbb módja talán a dámszarvasborjú-oldalas kemencében sütve.

A kemencében sült húsok önmagukban nagyon különlegesek. A vadfűszerkeverékkel pácolt húst, mely tartalmaz sót, borsot, esetenként majoránnát,  sok fokhagymával és mustárral tehetjük még pikánsabbá. Az oldalas tetejére füstöltszalonna-szeleteket, zöldpaprikát, paradicsomot és almát is tehetünk. Hogy a sült ne legyen túl csontos, mellé egy-két bepácolt libacombot is rakhatunk a sütőbe, majd lefedve két órán át sütjük a kemencében. Majd levesszüka tetőt, és piros-ropogósra sütjük. – Utána már csak az a dolgunk, hogy hallgassuk: a vendégek „jajveszékelnek" az örömtől – biztatott Bodrogi Gyula.


Ki kaphatja?

A Nemzet Színésze címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek. A címet első ízben 2000. augusztus 22-én adták át. A Nemzet Színésze cím annak adományozható, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott; betöltötte a 62. életévét; 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot – évadonként legalább egy szerepben – a Nemzeti Színház színpadán töltött.

Olvasóink írták

  • 2. lolita 2009. július 25. 18:43
    „Nagyszerü szinesz barmilyen szerepet adnak neki,kitünöen elötudja adni amugy egyik kedvencem!Tovabbi sok sikert !”
  • 1. Valaki 2009. július 25. 15:44
    „hát ez elég szomorú! A Nemzet Színésze kitüntető címről ez esetben nem beszélnék!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A holtak bosszúja? Szívroham végzett a sírrablóval

Holtan találtak egy francia sírrablót egy Bordeaux városától keletre található temetőben - közölték… Tovább olvasom