Kisalföld logö

2017. 05. 23. kedd - Dezső 14°C | 24°C Még több cikk.

Bejglire fel!

Az ünnepi asztalról nem hiányozhat a bejgli. Videón megnézheti az eredetét, és adunk egy remek receptet is.




Videó: freepresstv

Diós-mákos bejgli

Ez a recept 12 rúdhoz való alapanyagot tartalmaz. 2 kg lisztet elkeverünk egy egész tojással, fél kg zsírral, 2 margarinnal (= kb. fél kiló), kis marék sóval, 2 marék porcukorral, 1 vaníliás cukorral, 3 dkg élesztővel, fél dl tejjel.

Az élesztőt a tejjel 1 lapos kanál cukorral, 3 kis púpos kanál liszttel felfuttatjuk, megkelesztjük. A lényeg, hogy a liszthez ne egyenként adjuk hozzá a tojást, zsírt stb., hanem egyben. A tészta könnyen gyúrható (rétestészta szerű) legyen. Ha szükséges, 1-2 kanál tejfölt vagy tejet is tehetünk bele.

Az egészet egyben összegyúrjuk. A tésztát 12 részre osztjuk, ebből lesz a 12 rúd. Ezeket is egyszer- kétszer átgyúrjuk, hogy kissé hólyagos legyen (de ne túlságosan). A tésztát letakarjuk, 3-4 óra hosszat keljen.

Lisztezett deszkán fél ujj vastagságra kinyújtjuk a tésztát. Megkenjük töltelékkel, felcsavarjuk, zsírozott tepsibe tesszük. A tetejét tojással megkenjük, kissé pihentetjük, majd újra tojással megkenjük. (Így a teteje márványos díszű és fényes lesz.) Sütés előtt néhány helyen szurkáljuk meg a rudakat. Előmelegített sütőben megsütjük, kb. 30-35 perc alatt.

Máktöltelék:
25-30 dkg mák
25-30 dkg cukor
10 dkg mazsola összevágva
10 darab szegfűszeg törve
1,5 púpos kiskanál fahéj
1 db főtt krumpli jól összetörve
2 kis marék morzsa
1 citrom héja és annyi tej, hogy az egész kásasűrűségű legyen (ha túl kemény, akkor nem lehet egyenletesen elosztani a tésztán, ha túl híg, sütésnél megreped a tészta). Az anyagokat összefőzzük, épp hogy forró legyen és a cukor stb. jól összekeveredjen. Levétel előtt 1 kanál rumot belekeverni.

Diótöltelék:
30 dkg dió
30 dkg cukor
10 dkg mazsola
2 marék morzsa
vanília bőven
citromhéj és tej, hogy kásasűrűségű legyen. 1 kanál rum a végén. Folyton kavargatni, különben odaég a tejtől és a cukortól. A tölteléket órákkal korábban érdemes elkészíteni, hogy összeérjen.

Forrás: kakukk.ro

Olvasóink írták

  • 4. SAmu 2009. december 24. 22:16
    „Disznózsír kell hozzá????
    Tényleg?”
  • 3. macskaszem 2009. december 24. 16:32
    „Későn olvastam el már megsütöttem. Igaz nem lett túl szép de nem eladni akarom hanem megetetni a családdal. A töltelékekbe raktam még mézet lekvárt is.”
  • 2. hidas 2009. december 24. 12:31
    „Jó lett volna ha az alámondás a bejgli készítésével foglalkozott volna és nem az eu. szabvánnyal és a többi nem karácsonyhoz illő témával! Azért boldog ünnepeket mindenkinek!!!”
  • 1. AranyKözépút 2009. december 24. 10:59
    „Na végre egy jó cikk választás és köszi a receptet is:)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mire figyeljen, aki élő fenyőt vásárolt?

Sokan válaszanak a vágott fenyőfa helyett földlabdás, utólag kertbe ültethető fenyőt karácsonyfának. Tovább olvasom