Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Az RTL Klub és a TV2 júliustól nem fogható földi antennával?

Logikus lépés lenne, ha nem hosszabbítanák meg a két kereskedelmi csatorna földfelszíni frekvenciáinak jogosultságát.
Az 1997-ben elindult két országos kereskedelmi csatorna, az RTL Klub és a TV2 eredetileg tíz évre kapta meg az analóg földfelszíni frekvencia használati jogát, ezt 2007-ben meghosszabbította az ORTT öt évvel, amely július 9-én lejár. Ha addig nem történik valami, akkor 15 év után eltűnhet a két kereskedelmi tévé az analóg földfelszíni frekvenciákról, de az is lehetséges, hogy a hatóság ideiglenes szerződést köt a műsorszolgáltatókkal, hiszen erre a médiatörvény lehetőséget ad - írja a mertek.hvg.hu.

Eddig semmilyen hírt nem lehetett olvasni a megállapodásról, sőt, kifejezetten arról szólnak a pletykák, hogy még folynak a tárgyalások. Amennyiben sikerül megkötni az ideiglenes szerződést, az elsősorban a médiajogászok számára jelent majd érdekességet, de ha befejeződik az analóg műsorszórás, az sem fog semmilyen változást hozni azokban a háztartásokban, ahol kábeles, műholdas, IPTV-s vagy éppen digitális földfelszíni vételt alkalmaznak. Az AGB Nielsen 2011-es adatai szerint ez a háztartások legalább 80 százaléka. Másfél millió alatt lehet azok száma, akik olyan a háztartásában élnek, ahol nem áll rendelkezésre egyik vételi mód sem a fentiek közül és egyszerű tető- vagy szobaantennával csak a három analóg földfelszíni csatornát, az M1-et, az RTL-t és a TV2-t tudják fogni.

Amennyiben a két kereskedelmi csatorna feladja az analóg földfelszíni sugárzást, akkor már csak a közszolgálati M1 maradna elérhető ezen a platformon és minden bizonnyal sok, az eddigi kínálattal megelégedő háztartás átváltana valamilyen más technológiára.

Bár a legtöbben úgy hiszik, minden kereskedelmi csatorna a hirdetésekből tartja fenn magát, ezzel szemben az RTL Klubon és a TV2-n kívül egyetlen csatorna üzleti modellje sem a hirdetési bevételekre épül, hanem valójában azok a díjak jelentik a fő bevételi forrást, amelyeket a műsorterjesztő cégek (tehát a kábeles, műholdas, IPTV szolgáltatók) fizetnek a műsorszolgáltató részére.

Mára a hirdetési bevételekből élő csatornáknak komoly nehézségekkel kell szembenézni, ugyanakkor a terjesztési bevételekre épülő csatornákon érezhetően kevésbé jelent problémát a gazdasági válság.


Egy napokban megjelent hír szerint TV2 üzemeltetője, az MTM-SBS Televízió Zrt vesztesége 2011-ben 7,9 milliárd forint volt. Felvetődik tehát a kérdés, mindenekelőtt a TV2 esetében, hogy nincs-e itt az ideje az üzleti modell váltásnak, és nem éri-e meg feladni az egykor oly értékes analóg frekvenciát. Ezáltal nem kellene az Antenna Hungáriának jelentős összegeket fizetni a műsorterjesztésért, sőt, megfordulna a pénzmozgás iránya és a kábeles, műholdas, IPTV szolgáltatók – rajtuk keresztül persze a nézők – fizetnének a csatornáért. Ugyanakkor tény, hogy így az analóg földfelszíni vétellel rendelkező háztartásokban elérhetetlenné válna a TV2 és ez gyengítené a reklámpiaci pozíciót. Korábban ez óriási árnak tűnt volna, ma már ez messze nem igaz, az NMHH Digitális Átállás Monitoringja szerint mindössze a háztartások 16 százalékáról van szó, jellemzően idősekről, vidékiekről, alacsony végzettségűekről.

Az RTL Klub esetében is igazak a fenti érvek, jövedelmező lehet az analóg földfelszíni frekvencia feladása, de a helyzet annyiban árnyaltabb, hogy a cég működése a jelenlegi üzleti modellel is nyereséges.

Az analóg földfelszíni műsorszórás leállításának céldátuma 2014 vége, tehát a 2014-es választási kampányban még lesz egy réteg, akiket ezekkel a csatornákkal jó eséllyel el lehet érni. Ha a hirdetői szemmel nem is igazán vonzó az érintett háztartásokban élő idős, vidéki, alacsony végzettségű csoport, a politikai pártok számára még az lehet: egy gazdasági érdekkörbe tartozó csatornánál nem különösebben nehéz befolyásolni a fő üzeneteket, ami főleg azok esetében lehet igazán hatásos, akik amúgy is szűkös médiakínálathoz jutnak hozzá.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. Túrabakancs 2012. június 12. 22:48
  „Az analóg jeltovábbítás valóban megérett a cserére, hiszen ennek minőség nem üti meg
  az elvárható mértéket. Sok embert megtévesztettek /megtévesztenek/ a televíziókat
  árusító bolti egységek és gyártók, mert a modern lapos tv-ket megvásárolva tűéles képet
  vizionálnak velük kapcsolatban, miközben sok esetben a csatornák képminősége el sem éri a régi képcsöves
  tévék minőségét! Az analóg jelen érkező HD minőségű adás nem jön át kellő minőségben, ennek több oka is van.
  Az LCD tv-k meg kimondottan nem szeretik az analóg jelbemenetet, kimondottan életszerűtlen a kép
  minősége,a plazmák viszont egész jól láttatják az ilyen csatornák adását, de ez sem "tűéles". Csak a digitális
  jelbemenet jelenthet megoldást a megfelelő és elvárható képminőség kiszolgálására. Addig meg kész átverés
  az egész lapos-tévés dolog!”
 • 31. Mankapunka 2012. június 12. 20:36
  „sorok közt

  Be lesz építve nekik a segélycsomagokba. Csak be kell majd X-elni,hogy szeretnék TV-t nézni.”
 • 30. Láng_Vince 2012. június 12. 20:02
  „Köszönöm, de nekem nincs rá szükségem :) csak érdekelt, hogy mi ez, mert nem hallottam korábban ilyet...”
 • 29. tati 2012. június 12. 19:56
  „láng!
  itt is van,bár ezek már profi cuccok,de a lényeg érthető a leírásból
  http://www.argep.hu/trend/RFMO/Rf-modulator.html”
 • 28. tati 2012. június 12. 19:54
  „23!LÁNG VINCE.
  persze,valahol van nekem is,ha kell,akkor szívesen odaadom Neked,de hogyan fogsz megtalálni???”
 • 27. széchenyi12 2012. június 12. 19:10
  „Szomorú az, hogy vannak olyan emberek, akik fizetnek a magyar ellenes idegen érdekeket kiszolgáló szenny és agymosó csatornákra! Soha nem fizetnék érte!”
 • 26. sorok_közt 2012. június 12. 18:02
  „új kategória: TV nézésre rászolulók”
 • 25. Alina01 2012. június 12. 16:10
  „22. Loich 2012.06.12. 14:40

  Szerinted régen, amikor nem volt TV frusztrált volt minden gyerek?
  Látszik, hogy te is a TV előtt nőtél fel és el sem tudsz képzelni más szórakozást...”
 • 24. Mankapunka 2012. június 12. 16:01
  „Loich

  Nem tudom,mert én még nem TV-n nőttem fel,így nem nagyon tudja azt az embert érinteni,aki már a TV-n nő fel. Te is elismered,hogy a szülő el van nélküle. Miért is? Mert a gyerekkorában feketefehér volt,meg alig adással.
  Tel-aviv 2 tények műsorát meg jobb is,ha nem látja.

  Lentebb is megírták,egy vidéki kokányoló villanyszerelő megcsinálja az átalakítót,aztán csak a kocsmában kell neki fizetni pár sört.
  Néha kilépnél a való életbe,nem csak a belvárosban járva fényes nappal,akkor látnál mász is.

  Ez megint olyan,minthogy valakinek van autója,csak üzemanyagra nem telik neki. Van TV-je,de nem tud fejlődni.

  Szociológiailag meg alapból is más egy falusi iskolás gyerek. Mikor középiskolába mentünk,az ő általános bizonyítványuk jobb átlagú volt,mint a mi városban tanulóké. Az egy másik dolog volt,hogy olvasni nem tudott,és értelmezni a dolgokat a könyvből.”
 • 23. Láng_Vince 2012. június 12. 14:53
  „19. tati 2012.06.12. 12:35
  Ez érdekel. Tudsz róla valami bővebbet mondani?”
 • 22. Loich 2012. június 12. 14:40
  „Az analóg megszüntetésével járó, szegényeket érintő tv probléma azért ennél összetettebb. Kis szociologiai érzékenységgel objektíven a következő történik. Az eddig régi tv-n ingyen fogható adókon mégis jutott el műsor a szegény réteghez. Azt teljesen nem lehet mondani, hogy a két csatorna minden egyes műsora rossz. De mindenekelőtt egy szegény, jó értelembe vett egyszerű családnak vagy embernek, mégis a tv az egyetlen szórakozása, akinek semmi más "luxus" ra nem telik. De ha a szülő meg is van tv nélkül, a gyerek nem fog meglenni, frusztrált lesz a gyerek aki tv-t se néz már, és amugy is szegregálja a szegény gyereket a mai iskolai osztályok összetétele. Megnőttek a társadalmi szakadékok... Bonyolultabb a kérdés pszihologiai és szociologiai értelembe, és akinek van pénze könnyen kijelentheti, hogy "dekóderre meg kábeltv re mindenkinek van pénze " Jelzem: nincs, és nem saját hibájábol van ennyi munkanélküli és szegény. Egy állással háttérrel rendelkező nehezen érti ezt meg, de azért gondolkodjon el rajta.”
 • 21. Mankapunka 2012. június 12. 14:23
  „bakke

  Nehéz körülmények között él,de van TV-je,tudja az áramszámlát fizetni,akkor erre is össze fogja tudni spórolni a pénzt,hogyha akarja. Arról én nem tehetek,hogy ők tehetetlenek,és nem tesznek semmit a jobb élet reményében,hanem várja a sült galambot a szájába. Tőlem aztán ott száradnak el kint,egyéni szociális problémájuk. Aki csak a segélyre gyúr-

  Tündenéne van,akinek csak ennyi az igénye. Minap volt a TV-ben,meg én is látom,hogy egy-két falusi ház udvarán a komszol szemétlerakót nyithatna,mert már annyi ott a szemét alapból. De nem,Maricsúj köll neki,meg az egér ratyi az ablak alá.

  Lassan kezdem a vidéken élőket sajnálni,hogy nem lesz eme 2 csatorna. Ekkora gondokat.”
 • 20. dzsoni 2012. június 12. 13:01
  „Azért a lefedettséggel vannak még problémák! Pl. Alsóörsön, ha egy kicsit fúj a szél, vagy felhős az ég már szétesik a kép teljesen! Olyankor nézzük a földit, mert az még jó!”
 • 19. tati 2012. június 12. 12:35
  „10! LÁNG.
  van olyan eszköz is kb egy ezres az ára,ami a dekoder kimenő video jelét felkeveri a régi TV-k UHF sávjába.
  kimenetét simán bedugod az antenna helyére.
  így a kispénzű embernek sem kell Tv-t cserélnie ahogyan írtad.”
 • 18. xverax 2012. június 12. 12:04
  „egyébként a duna tv nézhetetlen..... nem az a kategória, mint az rtl és a tv2
  de semmivel sem ér többet.”
 • 17. Alina01 2012. június 12. 11:13
  „Én azt támogatnám, ha minden adónak lenne egy ára és mindenki azt venné meg, amit nézni akar...hamar kiderülne, hogy melyik csatornák feleslegesek....lenne pár, amire szinte senki nem fizetne elő.

  Nekem Discovery elég is lenne, arra a pár órára, amíg elalvás előtt nézem.

  RTL Klub és társai pedig a primitiv valóságsó bambulók háztartásában rontaná csak a levegőt.”
 • 16. Tündenéne 2012. június 12. 10:47
  „Olyan, mintha csak ebből a két (sz@r) csatornából állna a világ. Pedig egy csomó más is jön az analógon.”
 • 15. bojtár 2012. június 12. 10:42
  „mikortól nem lesz fogható műholdal sem?”
 • 14. Bo9903 2012. június 12. 10:30
  „A retek klubnak és a tel-aviv 2-nek nem is szabadna léteznie...”
 • 13. Hunicum 2012. június 12. 10:17
  „10. Láng_Vince !
  Akinek nincs tízezer forintja, az ne vegyen és kész. Mennyen könyvtárba olvasni. Ha nem veszi ki, ingyenes! ;)”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghúzta a kisfiú fülét, ezért kellett meghalnia

Egy 44 éves férfit megöltek a romániai Höltövényen, mert az meghúzta egy hat éves kisfiú fülét. Tovább olvasom