Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Atomfizikusok lepleztek le egy festményhamisítást

Az állítólagos Fernand Léger-kép négy évvel a festő halála után készült, az olasz fizikusok a radiokarbonos kormeghatározás módszerét használták.
Atomfizikusok lepleztek le egy festményhamisítást: az állítólagos Fernand Léger-kép négy évvel a festő halála után készült - derült ki az olasz Nemzeti Atomfizikai Kutatóintézet (INFN) tudósainak tanulmányából. Radiokarbonos kormeghatározást most használtak először modern műalkotás eredetiségének eldöntésére.

A festményt az 1970-es évek végén vásárolta Peggy Guggenheim amerikai műgyűjtő és művészetpártoló. Legalább negyven éve folyik a vita a kép eredetiségéről, amelyet először Douglas Cooper műkritikus vont kétségbe, ám csak most derült ki, hogy valóban hamisítvány. Bebizonyosodott ugyanis, hogy leghamarabb a festő halála után négy évvel készült - derült ki a The European Physical Journal Plus című szaklapban megjelent tanulmányból.

Az olasz fizikusok a radiokarbonos kormeghatározás módszerét használták. Az 1950-es és 1960-as években megnőtt a radioaktív szénizotópok (C14) mennyisége a légkörben. Ekkor, a hidegháború idején végezték ugyanis a legtöbb atomkísérletet. Miután nemzetközi szerződések megtiltották a további teszteket, lassan csökkent a légköri szénizotópok mennyisége.

A nukleáris kísérletek csúcsidőszakának nyomai megtalálhatók a növényekben, tehát a festővásznak alapanyagául szolgáló gyapotban és lenben is. A környezetet és a kulturális javakat vizsgáló firenzei Labec laboratórium és az INFN ferrarai intézetének kutatói egy részecskegyorsító segítségével megmérték az C14-es szénizotóp mennyiségét a gyanús festmény vásznának egy olyan darabkájában, amelyen nem volt festék.

Pier Andrea Mando, a firenzei INFN igazgatója elmondta: a kép semmiképpen sem készülhetett 1913 és 1914 között. Legkorábban 1959-ben, négy évvel Fernand Léger 1955-ben bekövetkezett halála után festhették. Először alkalmaztak radiokarbonos kormeghatározást modern műalkotás valódiságának vizsgálatára - tette hozzá a fizikus.

A képet nem állították ki, mióta a Solomon R. Guggenheim alapítvány gondozza a gyűjteményt, és a katalógusokban sem szerepelt.

Philips Rylands, a Peggy Guggenheim Gyűjtemény igazgatója elégedetten nyugtázta az eredményt, amely az egyre fejlettebb kutatási módszereknek köszönhetően negyvenévnyi kétely után végre bizonyosságot hozott, és igazolta, amit Douglas Cooper megsejtett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiltott helyen forgattak, öt évet is kaphatnak a filmesek

Niu Csen-cör tajvani filmrendező és Cao Csü kínai operatőr törvénysértő módon jutott be egy tajvani… Tovább olvasom