Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Anorexia: gyötrelmes önpusztítás

Egyre több fiatal küzd evészavarokkal és kóros soványsággal. Sokan a végső stádiumig jutnak. Egy húsz éves gyógyult lány őszinte vallomása.


Az anorexia nervosa az evészavarok egyik típusa. Az anorexia étvágytalanságot jelent, a nervosa szó a kór pszichés eredetére utal. Napjainkban egyre több fiatal küzd ezzel a jelenséggel, mely a viszonylag jómódú társadalmakban gyakoribb. A lélektani betegség önmagában is probléma, az anorexia nervosa azonban a testi egészséget is súlyosan fenyegeti. A tizen- és huszonéves nők a legveszélyeztetettebbek.


Nikolett 15 éves volt, mikor életmódváltásba kezdett. Az egészséges étrend és testmozgás azonban idővel önsanyargatásba fordul át.

- Kezdetben valóban kiegyensúlyozottan éltem. Mellőztem a telített zsiradékok és cukor fogyasztását, vitamindús táplálékokat vettem magamhoz. Időnként kocogtam, tornagyakorlatokat végeztem. Sorra bújtam a női magazinokat, divatlapokat, fogyókúrás és sporttippeket olvasgattam. Utólag látom, hogy akkor normál, mondhatni csinos, formás testalkatom volt. Persze abban az időben nem így gondoltam. Mást éreztem, s láttam a tükörben, mint ami a valóság volt. Undorodtam magamtól. Most már tudom, hogy testképzavar gyötört.Megfogadtam, hogy változtatok azon, ami nem tetszik. Fokozatosan csökkentettem az ételadagokat, növeltem az edzések számát és intenzitását. Körülbelül fél év alatt addig jutottam, hogy csak növényi eredetű ételt fogyasztottam nagyon kis mennyiségben, hetente négyszer aerobikoztam, a köztes napokon rendszeresen futottam. Két lábon járó tápanyagtáblázattá váltam, minden magasabb kalóriatartalmú ennivalót megvontam magamtól- emlékezett vissza a megyénkben élő lány.

- Így ment, míg nem naponta csak egy almát vagy egy műzliszeletet ettem. Jobb napokon ezek helyett csak üres teát ittam. A teendőim elvégzéséhez öt-hat édesítőszeres kávéból nyertem az energiát. Nem meglepő tehát, hogy a menstruációm megszűnt a hirtelen zsírveszteség miatt, s gyakorlatilag székletem sem volt. Ám ez még nem volt elég intő jel ahhoz, hogy abbahagyjam az önkínzást. Minden nap egy küzdelem volt, önmagam elleni küzdelem, hogy uralkodni tudjak a vágyaimon- mondta lesütött szemmel Niki.

Az anorexia nervosa-val egy időben gyakran alakul ki bulémia, vagy sok esetben egyik követi a másikat. Az étvágytalanság ugyanis nem valós. A bulémiás csillapíthatatlan étvágyat érez, annyi ételt habzsol be, amennyit csak bír, majd általában hánytatással könnyít magán. Nikolett tapasztalta, hogy ez a betegség többféleképp is felléphet.


- Gyengébb napjaimon előfordult, hogy engedtem a finomságok csábításának. Ilyenkor viszont legtöbbször zabáltam. Azután rosszul lettem, mert ekkora már nagyon összeszűkült a gyomrom. Bűntudatot éreztem, amiért nem tartottam be saját szabályaim, s azt, hogy tennem kell valamit. Próbáltam hánytatni magam, de nem ment. Rászoktam a hashajtókra. Egy darabig beváltak, de később csak vizet űztek ki, salakanyagot egyáltalán nem. A legdrasztikusabb az volt, mikor szappanos beöntést adtam magamnak. Nem tudtam reálisan felmérni a tetteimet és az állapotom.

A bőrön színtelen és foltos lett, csomóban hullott a hajam. Az arcom teljesen beesett, kilátszottak a csontjaim. Folyamatos hasi fájdalmak gyötörtek. Volt időszak, amikor degeneráltan néztem ki, amiért a pocakom hatalmasra puffadt. Az ismeretterjesztő filmekben látható éhező gyermekekhez hasonlítottam. Tulajdonképpen ugyanaz a folyamat zajlott le az én szervezetemben is. Mindig rossz volt a közérzetem, gyakran elájultam. 168 cm-es magasságomhoz alig 40 kilót nyomtam. Bár jól titkoltam, hogy nem ettem, a környezetemben lévők ekkor már nagyon aggódtak.


Az utolsó pillanatban eszméltem fel, s reméltem, nem késő az első lépés: a felismerés. 17 évesen egyszerre fordultam az elme és a test orvosaihoz. Pszichológus, belgyógyász, dietetikus, természetgyógyász segített megvívni életem eddigi legnagyobb harcát. Nekik és a családom támogatásának köszönhetem, hogy lesz még miért harcolni, s persze magamnak, amiért időben ismertem fel, hogy baj van. Több mint fél esztendőn át kezelések, homeopatikus gyógyszerek, speciális diéta. A gyógyulás fokozatos, lassú és gyötrelmes volt minden értelemben. Meg kellett tanulnom úgy élni, hogy a ne a mérleggel és a centikkel foglalkozzak. A figyelmem a fizikai felépülésre összpontosítottam.

˝Mára elmondhatom: egészséges vagyok. A ciklusom és az emésztésem helyreállt, testsúlyom normalizálódott. Már nem számolom a kalóriákat, s nem érzek bűntudatot egy-egy sütemény után. Tudom, hogy szerencsés vagyok, mert volt még visszaút, és sok segítséget kaptam. A legtöbbet mégis az jelenti, amit önmagáért tud megtenni ilyen helyzetben az ember.˝

Olvasóink írták

 • 7. gina 2009. október 29. 12:45
  „Arra lennék kíváncsi, hogy a cikkben szereplő lány szüleinek, rokonainak nem tűnt fel, milyen aszott múmia lett a lányból ? Hogy nem lehet észrevenni ha nem eszik a gyermekünk??? Ha a lányom fogyna 5-10 kg-ot rögtön vinném kivizsgálásra, mert a koplaláson kívül sok dologtól fogyhat valaki, akár daganatos betegségtől is...”
 • 6. Goldmund 2009. október 28. 13:10
  „Horrofilmbe illő képek.
  Szerintem aki normális értékrendű családban nő fel, ahol szeretik, értékes embernek tartják, az nem lesz anorexiás.”
 • 5. Truder 2009. október 27. 16:33
  „Hányinger múmiák...ezeknek tényleg az agyukban van a baj..”
 • 4. Túrabakancs 2009. október 27. 15:21
  „A divatdiktátorok valóban ne normálisak, de aki követi az elvüket, azok sem százasok!
  Pár éve kitalálták a vastag talpú cipőket a nőknek, ők meg rohantak venni. /holjáró cipők/
  Manapság meg az ülepes nadrágok kezdenek teret hódíani, a férfiak legnagyobb bánatára.
  Szerintem nincsen annál kábrándítóbb, mikor egy jó alakú nő buggyos gatyában billegeti
  magát! Nem is kiábrándító, hanem egyszerűen undorító.”
 • 3. sop32 2009. október 27. 14:16
  „Az sem látta a tükörbe hogy nincs melle?”
 • 2. Esther 2009. október 27. 12:56
  „Szegeny lany!gratulalok. Egegszseges eletmod mindenkinek. az sem jo ha telezabalod magad szalonnalval es ülsz a tv elött, de az sem jo ha csak egy almat eszel egesz nap!!meg kell talalni az egyensulyt!!”
 • 1. Agent 2009. október 27. 12:19
  „Mekkora egy baromság, az összes "divatcézárt" alaposan eljárás alá kellene vonni, aki ilyen "ideálképet" állít a fiatalok elé. Egyébként még nem találkoztam olyan emberrel akinek a csontkollekciók tetszettek volna.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamumeteor Lettországból

Átverés volt a hír, miszerint egy égből hulló izzó tárgy ütközött a földnek Lettországban. Tovább olvasom