Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

A szökés nem megoldás

A hazai média egyik legismertebb emberikapcsolat-elemzőjét, Joshi Bharatot kértük meg arra, hogy kéthetente válaszoljon olvasóink kérdéseire.

˝Kedves Joshi Bharat! Fiam megszökött a területi gyermekvédelmi szakszolgálattól, öngyilkossággal fenyegetőzött előtte. Szoros élet- és családi sorsvállalásunk, mindenekfeletti szeretetünk egymás iránt az ő segítségére hív engem jelenleg, mint magánkívül aggódó anyát. Borzasztó krízisben vagyunk, tudom, hogy mielőbb rálelek fiamra, aki velem akar lenni, és szökése által is tiltakozik a tőlem való elszakítása miatt.˝ (K. Rozália)

Kedves Rozália! Leveléből sok minden kiderült, és sok minden nem. Például nem tudom, fia hány éves és miért került a gyermekvédelmi szakszolgálathoz. Azt legalább tudom, hogy ott nem érzi jól magát, különben nem szökött volna meg.


Elmaradt látogatás

Ilyenkor az emberben sok kérdés felmerül: alakulhatott volna ez a történet másképpen is? Feltételezem jóhiszeműen, hogy a gyermek nem a szülők hibájából került intézetbe, és amíg ő bent tartózkodott, nem volt része inzultusokban vagy egyéb negatív élményben. Ha a szökése volt a tiltakozása, hogy öntől elszakították, akkor miért nem látogatja meg önt? Mert abban biztos vagyok, ha egy anya tiszta szívből szereti gyermekét, bármilyen is legyen a szociális helyzetük, a gyermek csak ideiglenesen lehet felelőtlen.


Az egyetlen út?

Természetesen lehetséges, hogy a gyermek nem meri meglátogatni, mert attól tart, hogy visszaviszik az intézetbe. Nagyon valószínű, hogy a gyermek azért szökött meg, mert úgy gondolja, ez az egyetlen út, hogy szabad ember lehessen. Majdnem biztos, hogy egy kiskamaszról van szó, aki nem tudja, hogy ez a világ mekkora veszélyeket rejteget.

Valószínűnek tartom, hogy a gyermeke előbb-utóbb előkerül. Akkor nincs más dolga, mint meggyőzni őt arról, hogy ez csak egy ideiglenes helyzet. Tudatnia kell vele, hogy önök között csak fizikai távolság lehet, a lelki közelségen semmi nem változtat.


Válaszúton

Csak remélni tudom, hogy ez nem egy végérvényes válaszút a fia életében. Egyébként hiszek abban, hogy ha egy anya szeretettel és pozitív gondolkodással van a gyermeke iránt, bármilyen távol is legyen az a gyermek, megérzi, és visszavágyik a biztonságot adó anya aurájához. Remélem, ebből mindenki tanul, a fiú, az anyja és az érte felelős pedagógusok a szakszolgálatnál.Nyitva az ajtó

Ha a fia megérzi, hogy önt soha nem fogja elveszíteni, önre mindig számíthat, hogy bármilyen nehéz a helyzet, az ajtaja mindig nyitva áll előtte, biztos vagyok benne, hogy a hasonló szituáció elkerülhető. Kamasz gyerekről van szó, aki természetesen hirtelen és meggondolatlan.

 
Ha segítségre van szüksége

Kérdezze Joshi Bharatot a TV 2 elérhetőségein vagy közvetlenül a bizalmasan@lapcom.hu címen.

Olvasóink írták

  • 1. Freddy01 2009. október 16. 11:09
    „Ki a retek ez a józsi barát, hogy ez mindenhez ért ? Minden problémát megold..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyuszi kopp! Nyulakkal fűtenek a svédek

Állatvédők tiltakoznak a nyúlfűtés ellen, inkább a nőstények sterilizálását sürgetik a… Tovább olvasom