Kisalföld logö

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 13°C | 21°C

A szerelem mindig aktuális

Szabadúszóként folytatja pályáját Megyeri Zoltán színész-rendező. Legutóbb egy könnyednek tűnő, ám nagyon is tanulságos darabot állított színre Szegeden.

Ősszel Szabadkán rendez, majd egy Karinthy Frigyes-darabban játszik.


– Szerelem, óh...! címmel rendezett legutóbb darabot, amelyet több alkalommal láthatott a közönség a Szegedi Várjátékokon. Lehet még a szerelemről újat mondani?

– A görögök óta Shakespeare-en át mindig lehet újat mondani a szerelemről. Például amikor József Attila befejezte az Ódát, azt mondta: ˝Uraim, megírtam a világ legszebb szerelmes versét!˝ A szerelem mindig aktuális. Murray Schisgal Broadway-szerző ebben a darabban azt mutatja meg, hogy egy szerelmi háromszögben milyen sokféleképpen létezhetünk együtt. Szeretik, nem szeretik egymást, a feleség grafikonokat állít össze a szexuális életükről, amelyből kiderül, hogy az utolsó másfél évben már nem is voltak együtt a férjével – az író a három figurát végletes helyzetbe hozza, a férj meg akarja ölni a feleségét, a feleség a férjet, aztán végül a férfi ˝átpasszolja˝ a nőt egy régi barátjának, mert az asszony nem akar válni.

Fotó: Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba
– Ez életszerű helyzet? Átadni valakinek az asszonyt?

– Miért ne? Ahhoz képest, hogy meg akarta ölni a nőt, még mindig jobb megoldás, hogy odaadja a barátjának, hátha egymásba szeretnek, és akkor megoldódik a probléma: a férj elválhat, és élhet az új szerelmével. Neki mindegy, csak szabaduljon az asszonytól. Az öreg kocsimat kiviszem az autópiacra, és megpróbálom eladni. Aztán egy havernak odaadom jutányos áron, csak vigye, mert én már kinéztem az újat. Itt is erről van szó.

– A nyár kötelezi arra a rendezőt, hogy könnyed darabot állítson színpadra?

– Azt hittük, hogy a darab könnyed, de nem. Az ilyen daraboknak kétfajta közönségük van, az egyik a 30–50 közötti korosztály, akik vagy tíz éve házasok, vagy túl vannak egy-két váláson, vagy válás előtt állnak. Rengeteg olyan mondat van a szerelmi háromszögekről szóló darabokban, amelyekben magára ismer az ember. Az egyetemista korosztály pedig most tanulja az emberi kapcsolatokat. Piciben már megélték, hiszen túl vannak már szakításokon, és csak egymillióból egy az, aki a gyerekkori szerelmét veszi el, és boldogan élnek életük végéig. A szerelem idealisztikus a költészetben és az irodalomban, de valójában empirikus dolog. Meg kell tapasztalni azt, hogy hogyan vagyok nagyon-nagyon szerelmes, hogyan csalódom, hogyan akarom megölni magam, hogy bírom ki, hogyan tudom túltenni magam, mi történik akkor, amikor meglesz az új szerelmem.

– Színészként, rendezőként is dolgozik. Amikor rendez, nem tör elő önből a színész?

– De igen. Amikor rendezni kezdek, van egy anyagom, amit meg kell csinálni. Először elhelyezem a darabot a térben. Aztán kezdődnek a próbák, én tudom, hogy mit akarok, és sokszor elmondom, színészként én mit csinálnék. Ez a folyamat akkor jó, ha olyan, mint egy gegelés. Nekem eszembe jut valami, a jó színésznek erről eszébe jut valami más, és ez így megy. Általában a végső szó az enyém, de így építünk fel egy szerepet. Sokszor segít nekem az, hogy színész vagyok. Úgy húzom meg a szöveget, hogy tudom nagyon jól, mi az, amit a színészek – én magam és a kollégáim is – utálnak kimondani. Kivéve, ha annak a szövegrésznek van irodalmi értéke. Ezt muszáj figyelembe venni. Amikor lehet, megkönnyítem a színész dolgát.

– A szegedi színház nem hosszabbította meg a szerződését, korábban azt mondta, ez nem érte váratlanul, több ajánlatot is kapott: hívták több helyre.

– Most úgy néz ki, hogy október végén megyek Szabadkára rendezni a Hyppolit, a lakájt, decemberben mutatjuk be. Októberben a Kabaré 24-ben játszom, a korábbi Mikroszkóp Színpadon, egy Karinthy Frigyes írásaiból összeállított igényesebb kabaréban. A darab a kevéssé ismert szövegeiből készült rengeteg monológgal, amelyen saját maga dolgozik az ember. Januárban pedig egy új darabot állítunk ott színpadra, Dömötör Tamás rendezésében.

– Most anyaszínháztalan. Nem fél a szabadúszó élettől?

– Eddig még soha nem voltam szabadúszó – gyáva voltam. Pedig kellett volna. Nagyképűen hangzik, de hál’ istennek, ebben a szakmában általában tudják, ki az a Megyeri Zoli. Amikor felhívtam tíz embert, abból nyolc nagyon örült annak, hogy a piacon vagyok, és négy adott is munkát. Remélem, ez annak a bizonyítéka, hogy letettem valamit az asztalra. Még csak most lesz a puding próbálja: ha a következő évadban nem halok éhen, akkor jól csináltam a dolgom.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A növekedés elkötelezett híve a Magyar Telekom

A Magyar Telekom Nyrt. azzal számol, hogy nagyságrendileg 5-7 milliárd forinttal csökken az… Tovább olvasom