Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 25°C Még több cikk.

A mexikói klímacsúcs - Mérföldkő?!

Ismét összeülnek a tárgyalófelek, hogy megvitassák a klímaváltozással kapcsolatos globális kérdéseket.


Idén november 29. és december 10. között Mexikóban ismét megrendezik a részes felek konferenciáját, azaz a COP16-ot. A koppenhágai klímacsúcs (COP15) óta most először gyűlnek ismét össze a tárgyalópartnerek az Egyesült Nemzetek Éghajlatváltozási Keretegyezményének (UNFCCC) égisze alatt, hogy megvitassák a klímaváltozással kapcsolatos globális kérdéseket. A tavalyi konferencia ugyan nagy reményekkel kecsegtetett, de végül nem sikerült elérni azt az igazságos, ambiciózus és jogilag is kötelező nemzetközi klíma-megállapodást, melyre a világnak szüksége van. Helyette megszületett a "Koppenhágai Egyezség", egy jogilag nem kötelező nyilatkozat, amit csupán tudomásul vettek a tárgyaló felek, így aligha szolgálhat a további tárgyalások kiindulópontjaként.

Bizonyos ügyek esetében, az előtárgyalások alkalmával már nagyjából sikerült megállapodni, ezek a REDD (az erdőirtásból és az erdőpusztulásból származó kibocsátások csökkentése), az adaptáció, az üvegházhatású gázok kibocsátási leltára és az intézményi kérdések. Fontos lenne azonban a nagyobb politikai kérdésekben is kompromisszumot elérni. Sajnos a 2010-es évközi tárgyalások során nem sikerült tisztázni ezeket a kritikus pontokat, és úgy tűnik az országok abban sem tudtak megegyezni, hogy mi a közös céljuk a cancúni csúcs kapcsán.

Továbbra is az a legvalószínűbb tehát, hogy a Rio+20 (A Riói egyezmény után 20 évvel megrendezésre kerülő Föld Csúcs), azaz 2012 előtt nem várható végleges, jogilag is kötelező megállapodás. Fontos azonban kiemelni, hogy még ha nem is Mexikóban születik meg a végső dokumentum, a tárgyalás fontos lépés az ehhez vezető úton.

A WWF főbb üzenetei területekre bontva a klímacsúcsra:

Finanszírozás: A kormányoknak meg kell találniuk a klímafinanszírozás legmegfelelőbb, hosszútávon is biztosan működőképes pénzügyi forrásait, valamint minél előbb elérhetővé kell tenniük a gyors kezdőfinanszírozást a fejlődő országok számára, melyre még Koppenhágában tettek ígéretet.

Adaptáció: A kormányoknak véglegesíteniük kell az adaptációra vonatkozó elemeket és fel kell állítaniuk egy adaptációs bizottságot a COP-on belül, valamint meg kell hozniuk az ehhez kapcsolódó szükséges pénzügyi döntéseket is.

Alacsony szén-igényű jövő: A kormányoknak meg kell találniuk azt az utat, mely elvezet egy alacsony szénigényű, tiszta energiákat alkalmazó jövőhöz.

REDD (az erdőirtásból és az erdőpusztulásból származó kibocsátások csökkentése) - A kormányoknak meg kell határozniuk egy célt az erdőirtások visszaszorításának érdekében, ezt érvényesíteniük kell a nemzeti tervekben/programokban, valamint biztosítaniuk kell a megfelelő szociális és környezeti garanciákat is bármely terv vagy program esetében.

Gigatonna szakadék - A kormányoknak kötelezettséget kell vállalniuk arra, hogy megszüntetik a végső célállapot és a jelenlegi kibocsátási szintek között tátongó szakadékot. Minden ilyen irányú intézkedésre valóban nagy hangsúlyt kell fektetni a szénmentes jövő elérése érdekében.

Mérhető, jelenthető, ellenőrizhető (MRV) - A klíma-megállapodás rendkívül fontos eleme az átláthatóság, melyre az országoknak nagy figyelmet kell fordítaniuk, beleértve a pénzügyi folyamatok átláthatóságát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anyatejelosztó szoftvert terveztek az IBM programozóversenyén

A kismamákat segítő online anyatejelosztó szoftvert terveztek az IBM 48 órás programozóversenyének… Tovább olvasom