Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

39 milliárdért kelt el a világ legdrágább szobra

Alberto Giacometti A mutató ember című alkotását Steven Cohen amerikai milliárdos befektető és műgyűjtő vette meg májusban a Christie's aukcióján.
A világ legdrágábban elkelt szobrát, Alberto Giacometti A mutató ember (LíHomme au doigt) című alkotását Steven Cohen amerikai milliárdos befektető és műgyűjtő vette meg májusban a Christie's aukcióján.

A kilétét most felfedő licitáló 141,3 millió dollárt (39 milliárd forint) fizetett a szoborért, melyet a svájci művész 1947-ben készített - írta a The Daily Mail.

A sovány, kinyújtott karú férfit ábrázoló életnagyságú szobor Cohen növekvő Giacometti-gyűjteményét gyarapítja. Tavaly novemberben az 58 éves milliárdos 101 millió dollár adott a művész A szekér című szobráért a Sothebyís árverésén.

Bár a vevő az anonimitást választotta, a New York Postnak több forrás is megerősítette, Steven Cohen adta a rekordnagyságú összeget A mutató emberért.

Az amerikai milliárdost tartják a világ egyik legsikeresebb fedezetialap-menedzserének. Cége, az SAC Capital ellen nyomozás folyt 2012-ben, és bár számos alkalmazottját elítélték, Cohen ellen nem emeltek vádat. A céget a botrány miatt 2014-ben bezárták, azóta a befektető másikat alapított.

A vállalkozó az utóbbi időben óriási összegeket fektet műkincsekbe, ma Amerika egyik legjelentősebb kollekciójának tulajdonosa, ennek értékét egymilliárd dollárnál is többre becsülik.

A Connecticut állambeli Greenwichben magánmúzeumot épít műkincseinek, melyek között Claude Monet, Edvard Munch, Jasper Johns, Jeff Moons, Francis Bacon, Andy Warhol és Damien Hirst alkotásai is megtalálhatók.

A legnagyobb összeget mégsem a világ legdrágább szobráért adta ki a Cohen. Picasso Az álom című festményéért 155 millió dollárt fizetett az előző tulajdonosnak, Steve Wynn Las Vegas-i kaszinókirálynak 2012-ben.

A Forbes üzleti magazin szerint Cohen, egy manhattani szabó fia tőzsdei karrierjét 7000 dollárral kezdte, melyet iskolai tandíjára kapott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Különválnak Rácz Gergő és a Fool Moon útjai

Új felállásban folytatja a legnépszerűbb hazai pop a cappella csapat, a Fool Moon. A nemzetközi… Tovább olvasom