Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Virtuális sztriptíz a repülőtereken

Magyarul és angolul testszkennernek (bodyscanner), németül meztelen szkennernek (Nacktscanner) nevezik azt a világ több repülőterén már alkalmazott biztonsági eljárást, amely az emberi test legapróbb részleteiről is képes háromdimenziós képet alkotni.
Túl tökéletes

Mivel a szkenner túl tökéletesre sikeredett, tömeges alkalmazása ellen egyházak, emberjogi szervezetek, politikusok emelnek szót.

Tinédzserek és megöregedett, fiatal nőket kukkolni szándékozók álma vált valóra. Feltaláltak egy speciális berendezést, amely szinte szó szerint levetkőzteti az embert. A berendezésen áthaladó testét beszkenneli a gép, s a számítógép monitorján minden apró részlet láthatóvá válik három dimenzióban, fekete-fehérben. A szkenner belelát a fehérneműbe, a nemi szervek teljes terjedelmükben feltárulnak a monitor előtt ülő embernek, így a biztonsági berendezés üzembe állítása ellen nagyon sok országban tömeges tiltakozás vette kezdetét.


Virtuális sztriptíz

Peepshow, virtuális sztriptíz – idézte az új biztonsági berendezéssel kapcsolatos kritikákat a Focus című német hetilap. Őrület, mint a nudista strandon – írta a Der Spiegel című német hetilap. A testszkenner feltalálóinak és a rendszert 2010-től az európai reptereken üzembe helyezni szándékozó Európai Bizottságnak persze nem az volt a célja, hogy az utasokat meztelenre vetkőztessék, ellenkezőleg, a biztonság fokozása.

Jelenleg a világ több repülőterén alkalmazzák a rendszert kísérleti jelleggel. A Spiegel beszámolója szerint a szkenner már működik az Egyesült Államokban, Svájcban és Hollandiában, a britek pedig a nyílt utcán és a stadionokban is tervezik a készülék bevetését. Az eddigi tapasztalatok biztonságtechnikai szempontból kedvezőek, a készülék felismeri például a melltartóba vagy alsónadrágba elrejtett kerámiakést vagy a szintetikus robbanószereket is, amelyeket a hagyományos készülékekkel nem biztos, hogy tökéletesen ki lehet mutatni.

– A moszkvai Domogyedovó repülőterén is működik body-
scanner, ahol elsősorban a csecsen terroristák kiszűrését szolgálja a készülék – mondta el megkeresésünkre Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs vezetője. Kérdésünkre kifejtette, Budapesten még nem vetették be a szkennert, nem is rendelkeznek ilyen készülékkel. Hardy Mihály úgy fogalmazott, megvárják az ezzel kapcsolatos nemzetközi tapasztalatokat. A kommunikációs vezető szerint az is vizsgálat tárgyát képezi, hogy indokolt-e ilyen drága készülék használata. A nemzetközi sajtó szerint egy darab szkenner 700 ezer eurót kóstál.

– Az utasbiztonságnál nincs fontosabb, a Budapest Airport azonban a közelmúltban 900 millió forintért felújította a 2A és 2B terminálon az utasellenőrző rendszerét, s Európában hasonló magas színvonalú berendezések csak Frankfurtban és a londoni Heathrow repülőtéren működnek – közölte Hardy Mihály a Kisalfölddel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lehetnénk jobban széllelbéleltek

Gigászok: az ember akkor csodálkozik el igazán, ha közel megy hozzájuk. Harmincemeletnyi magasságban… Tovább olvasom