Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 19°C | 30°C Még több cikk.

Szcientológia, a félelmetes tan?

Egy hete jelent meg Lenkei Gáborral egy beszélgetés a Szieszta mellékletben. Akkor döntően a vitaminokról beszélgettem a doktorral, aki a praxisát otthagyva vitaminjainak népszerűsítésével kezdett el foglalkozni. Nem gondoltam, hogy a C- és B-vitamin nem csupán szakmai véleményeket vált ki olvasóinkból. Az interneten sokan kommentálták a cikket és közülük jó páran megkérdezték, miért nem beszéltem Lenkeivel a szcientológiáról. Az egyházról, amelynek oszlopos tagja és adományozója, az egyházról, amelyről annyi megdöbbentő hírt hallani.
Olvasóinknak igazuk van. A szcientológiáról sokfélét mondanak, érdemes és érdekes tisztázni a dolgot. Megkerestem hát újra Lenkei Gábort, hogy most mellőzzük a vitaminokat, beszéljünk valami egészen másról. Ahogy első alkalommal, most is mosolyogva és örömmel állt kötélnek a szcientológiai egyház egyik legismertebb híve.


– Örülök a megkeresésnek. Szeretek a szcientológiáról beszélni. De nézzük csak, mi történt? Jön egy ember és beszél a vitaminokról. És rögtön előáll valaki, azt mondja, hogy ez az ember zsidó. Nyílik egy étterem a városban, ahol nagyon jó ételeket lehet kapni, és valakinek az első gondolata azzal kapcsolatban az, hogy egy büdös nigger a tulajdonos. Ezek a hozzászólók egy történelmileg – úgy tűnik – soha meg nem oldott és újra és újra visszatérő problémát vetnek fel.

– Most az előítéletekről beszél?

– Hát persze. Semmi szokatlan nincs abban, hogy az emberek támadják a szcientológiát. Az emberiség történelmében ez újra, újra és újra előáll, sőt, azt lehetne mondani, hogy minden egyes új mozgalom ezen ment keresztül. Nézzük meg a kereszténységet. Mit csináltak a korai keresztényekkel? Üldözték, irtották őket. És mi rosszat csinált Krisztus? Szeretetről beszélt, tanításai örök érvényűek azóta is, és vannak, akik töviskoszorút nyomtak a fejébe, megkorbácsolták, keresztre feszítették.

Dr. Lenkei Gábor
Dr. Lenkei Gábor

– Na jó, de a „kezdeti nehézségek" után az egyháznak volt egy olyan korszaka – mondták a neten kommentálók is –, amikor máglyára küldte azokat, akik nem voltak feltétlen hívei.

– A kereszténységet, a vallást ne keverjük össze az egyházzal, azon belül is a fanatikusokkal, akik spanyolcsizmába dugták a számukra eretnek emberek lábát. Erről a témáról több könyvet lehetne írni. Mondok más példát. Röntgent bíróság elé akarták állítani, mikor a készüléke elkészült, mondván, a hálószobák titkait akarja kutatni vele. Amikor Szent-Györgyi Albert első tanulmányát közzétette a C-vitaminról, rögtön megjelent egy cikk, amiben azt állították róla, elmebeteg. De elég volt az emberiség történetében, ha valakinek fekete volt a bőre vagy zsidó vér csörgedezett az ereiben.

– A tudományt, a történelmet és a lelki életet most egy kicsikét összekeverte. Szeretném, ha különválasztanánk és csak a szcientológiáról beszélnénk. Bejegyzett egyház Magyarországon?

– Hogyne. Tizenhét éve. Európa több országában bejegyzett egyház. Spanyolországban is, ahol a világon talán a legnehezebb egyházat bejegyeztetni. Németországban például nem, mert ott két államvallás van, és ezeken kívül nincs hivatalos egyház, de a működésünket ott sem akadályozzák. Oroszországban tettek erre kísérletet, de az Európai Emberi Jogi Bíróság végül is kötelezte az orosz hatóságokat a bejegyzésre.

– Sok legenda kering a szcientológiáról. Azt mindenki tudja, híres színészek vannak a tagok között, Tom Cruise, John Travolta, Kirstie Alley, Chick Korea.

– Persze. És még sokan mások. Sok híres színész.

– Ők sokat keresnek és sok pénzzel támogatják is az egyházat. Ezt el is várják? Van valamiféle tized, huszad vagy ilyesmi, ami kötelező a tagoknak?

– Nem így van. Én is komolyabb összegekkel támogatom, de nem az egyházat. Van egy önkéntes alapon működő baráti szervezet, a Szcientológusok Nemzetközi Szövetsége. Tagsági szervezet, magánszemélyek a tagjai, én is tag vagyok. Megtehetem, hát adok adományokat. Nem általános adományokat és nem az egyháznak. Hanem ennek a tagsági szervezetnek konkrét célok megvalósítására. Több nemzetközi kampányunk megy. Az egyik a drogellenes küzdelem. A szcientológusközösség a legnagyobb szervezett drogellenes mozgalom a Földön. Füzeteket nyomtatunk az adományokból – Drogok, mi az igazság? – és ezt osztjuk gyerekeknek, hogy megóvjuk őket attól, hogy drogfüggővé váljanak. Szcientológus magánszemélyek szervezik a Drogmentes Magyarországért Maratont. Másik kampányunkban a természeti katasztrófáknál segítünk. Önkénteseink odautaznak, építenek, elsősegélyt nyújtanak. Ezeket az utakat is az adományokból támogatjuk. Támogatjuk az erkölcsi értékek lerombolása elleni küzdelmet. Van egy kis füzetecskénk, nem találtam még olyan vallásost vagy olyan ateistát, aki ne értett volna egyet a tartalmával. Óvd és tedd jobbá a környezeted, ne árts a jó szándékú embereknek, támogass egy minden ember érdekében létrehozott és vezetett kormányt, ne tégy semmi törvényelleneset. Van egy másik kampányunk: a bűnözőrehabilitációs programunk, nagyon szép eredményekkel. Ezeken kívül a Szcientológusok Nemzetközi Szövetsége igyekszik minél szélesebb körben ismertté tenni azokat az alapvető emberi jogokat, amelyeket az ENSZ adott ki 1948. december 10-én.

– Ezek szép és nemes ügyek, mégis érik olyan támadások önöket, hogy erőszakos egyház. A híveket nagyon keményen fogja. Önismereti teszteket kell kitölteni mindaddig, amíg a teszt teljesen le nem csupaszítja az embert az egyház előtt. Így kihasználhatóvá válik. Vannak ilyen tesztek?

– Tesztek mindenütt vannak. Amikor az orvosi egyetemen felvételiztem, teszteket kellett kitöltenem, hogy felmérjék a tudásom. A mi egyházunkban vannak szolgáltatások, színvonalas, jó szolgáltatások. Egy szakember segítségét kérem egy bizonyos konkrét probléma megoldásában. A szakember azt kéri, hogy adjak neki adatokat, hogy elő tudja írni a számomra leghatékonyabb programot. Amikor elmegyek egy ruhaboltba, ott az eladók borzasztóak. Megkérdezik, hogy milyen öltönyt akarok, milyen színűt, nyárit vagy télit, vékony vagy vastag anyagút, és addig csinálják ezt velem, amíg ide nem adják azt a ruhát, amit venni szeretnék. Ott is kérdezgetnek. Derékbőség, lábméret stb. Borzasztó, nem? Teszik ezt azért, hogy a legjobb ruhát találjuk meg nekem.

– Hány tagja van az egyházuknak hazánkban?

– Több ezer tagunk van. A hívők azonban nagyobb kör. Bárki bármikor bemehet egy vasárnapi szertartásra. A hívők száma egyébként tízezres nagyságrendben lehet.

Május végén a szcientológiai egyház tevékenysége ellen tiltakoztak Budapesten.
Május végén a szcientológiai egyház tevékenysége ellen tiltakoztak Budapesten.

– Erőszakos toborzásokról is keringenek legendák.

– Nem hiszem, hogy egy szervezet, amely egy kicsit is épelméjű, a jövőjét egy olyan bizonytalan talajra építené, mint az erőszakos toborzás. Aki kíváncsi ránk, megtalál, aki kíváncsi arra, mit tehet saját érdekében, ránk talál. A szcientológiát én úgy definiálom: hatékony tudás. Hogy valaki villanyszerelő legyen, el kell végeznie egy iskolát, le kell tennie egy vizsgát, mert tudják, hogy villanyszerelőnek lenni nem egy veszélytelen szakma. Rossz vezetéket fog meg, agyonvágja az áram. A szcientológia is egy szakma. Szakmák sorozata. Sok embernek gondot jelent kommunikálni. Vannak jó gondolatai, de lehet, hogy félénk elmondani a gondolatait. Lehet, hogy jó gondolatai vannak, de nem tudja őket jól, világosan kifejezni. Vagy nem tudja olyan jól átjuttatni a közönségnek, hogy meg is hallják, meg is értsék. A szcientológiában én megtanultam, mondhatom azt, hogy egy kicsit kommunikációs szakemberré váltam, megtanultam, hogyan kell kommunikálni. Mit jelent a kommunikáció, mitől érthető, mitől váltja ki a kívánt hatást, és én ezt használtam üzletkötők képzésére. A sort hosszan lehetne folytatni. L. Ron Hubbard sokat foglalkozott több témával. És megtanulhatóvá tette őket, mindenki számára a saját érdekükben.

– Szépen hangzik, de mégis akadnak, akik azt állítják, a szcientológiát szinte üldözni kellene.

– Komoly névtelen feljelentések ezek. Anonymus-álarcban jelennek meg a kritikusaink minden rendezvényen, felismerhetetlenségig elmaszkírozva magukat, és van honlapjuk, ahol ők név nélkül megmondják a tutit. Nem sokra tartom őket.

– A szcientológia mint egyház valami ellen van-e?

– A drogfogyasztás ellen!

– Egyházak ellen?

– Azt hiszem, hogy félreértés van a szcientológus szó használatánál. Azt hiszik, hogy az egy olyan vallásos ember, aki más vallásokat kizár. Sok vallás hívei használják a szcientológiát, az egy szakma. A célunk egy háború, bűnözés és elmebaj nélküli világ. Mert szeretnénk kizárni a háborút, a bűnözést és az elmebajt, ahol a tisztességes emberek jogai megadatnak...

– Beszéljünk egy kicsit a pénzről! A pénz és a szcientológia kapcsolatáról. Mert van kapcsolata?

– Amikor templomba jártam nagyanyámmal, a katolikus templomba, akkor is körbejártak a persellyel. Minden egyház gyűjt adományokat. Világos és ez teljesen rendjén van. Van is kihelyezve és adhatok. És vannak az egyháznál is szolgáltatások. Esketés, keresztelés, amiért a hívek fizetnek jelképes vagy valamilyen díjat. Ez minden egyháznál így van. Aztán van egyházadó. Nálunk nincs egyházadó. Viszont nálunk ingyenes az esketés, a keresztelés, a temetés. Nálunk úgy van, ha valaki valamilyen szolgáltatást igénybe kíván venni, akkor annak van egy adományösszege.

– Az egyházzal kapcsolatban a támadásokat hogyan élik meg?

– Ez fekete propaganda. Én azért tanultam, hogy segítsek az embereken. Meggyőződésem, hogy tudok segíteni az embereknek, de ezt maguk az emberek eldöntik majd.

Előző heti írásunk:
http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/szembeszall_a_gyogyszeriparral/2059878/

Linkek a szcientológiai egyházról:
http://scientology.com
http://szcientologia.bolthely.hu
http://scientology.org
http://dianetics.hu

http://hu.wikipedia.org/wiki/Szcientol%C3%B3gia_Egyh%C3%A1z
http://objektivszcn.blog.hu/

Megyei vonatkozású írások a szcientológiai egyházzal kapcsolatban az interneten:
http://www.sopron.info.hu/2008/01/24/a-szcientologiai-egyhaz-nem-adja-fel-sopronban-sem/
http://remalom.blog.hu/2007/05/07/talalkozasaim?fullcommentlist 

Olvasóink írták

69 hozzászólás
 • 69. antiszcientológia 2011. november 23. 04:04
  „Hova lett a vise 62. bejegyzése?
  és hova lett Xenu története!!
  Azzonnal tegyék vissza!!
  önök kampányolnak sajtó és szólásszabadságért?
  Nem szégyelik magukat?
  Xenu, a galaktika ura [szerkesztés]
  Az egyház szerint ennek a történetnek az elmondása szerzői jogokat sért meg. Mivel ez a történet egy amerikai bírósági tárgyaláson tanúvallomásként elhangzott, az Egyesült Államok törvényei szerint tanúvallomásként nyilvános köztulajdonnak számít.
  Xenu története fontos szerepet játszik az egyház mitológiájában, csak a szcientológia magasabb szintjét elérő, ún. OT III-as egyháztagok hallhatják. A mitológia szerint a gonosz Xenu 75 millió évvel ezelőtt az egész Galaxisból sok milliárd űrlényt fogdosott össze, lefagyasztotta őket, és leginkább a mai DC-3-as típusú repülőgépekre hasonlító űrhajókkal a Földre hozta őket, s itt egy vulkánba dobta a lefagyasztott lényeket, a vulkánt pedig felrobbantotta egy hidrogénbombával. Az űrlények kiszabaduló lelkeit egy speciálisan e célra épített ,,lélekszívóval" fogta fel, majd a fogoly lelkeket ,,agymosásnak" vetette alá, s így engedte szabadon őket. Az űrlények lelkei, a ,,thetánok", később az evolúció során az emberi lényekben találtak otthonra.”
 • 68. Mortinoverkli 2008. szeptember 25. 17:36
  „Szöveg! Tudod, jól, hogy ez nem így volt, csak így lett előadva! Egyébként ott, az a pár szcientológus, semmit sem csinált csak egymást fotózta. Közeli barátom volt lent, és ezt mesélte.
  Nem kell itt hazudozni feleslegesen. Lenkei, mint maga a szcientológia, hiteltelen.
  OTIII ként léptem ki, és ezt nagyon jól tudom. Nekem is hazudoznom kellet mindenkinek még, saját magamnak is.
  A vermét ásta meg ez a szekta, vagy nem is tudom mi.
  Ébredj fel barátom, nyisd ki a szemed!”
 • 67. blasio 2008. szeptember 01. 11:32
  „Amit Dr. Lenkeiről kevesen tudnak:
  2004. karácsonyán a világ eddigi legnagyobb természeti katasztrófája következett be délkeletázsiában. (tsunami)
  Néhány bátrabb magyar szcientológus összeállt, hogy a helyszínre utazzon és segítséget nyújtson az ott bajbajutottakon.
  Az elhatározottság megvolt de a pénznek híján voltak.
  Dr. Lenkei adománya egy olyan hozzájárulás volt, amely elősegítette, hogy a csapat kijusson és segíthessen.
  Ezért köszönetet érdemel.
  Hogy mihez járult hozzá az itt látható:
  http://www.youtube.com/watch?v=AXJqSOoFOUI”
 • 66. anonymous 2008. július 13. 13:53
  „http://www.mtv.hu/magazin/cikk.php?id=289261”
 • 65. anonymous 2008. június 20. 23:43
  „Felhívás!

  A Drogmentes Maratonon résztvevő iskolák között sokan nyertek Narconon előadást, valamint Smile nyelviskola tanulmányokat. A Narconon-ak NINCS akrediált képzése általános iskolákba! Nem tarthatnak törvényesen előadásokat! Megpróbálnak így is adatokat gyűjteni! Kérünk mindenkit, figyelmeztesse tanár ismerőseit! Köszönjük!”
 • 64. PPeter 2008. június 18. 17:07
  „Lenkei meg egy hazug kókler, aki ORVOSKÉNT ajánlja a termékeit, ezzel kihasználja, hogy az emberek azért hisznek a termékeiben, mert egy ORVOS ajánlja őket - aztán ha nem használ a termék (vagy rosszabbul lesz tőle valaki), akkor az orvos HELYETT már a szcientológus válaszol:
  http://drlenkei.hu/content/view/30/
  és LRH könyvei meg egyháza felé tereli az ügyfelet. Undorító húzás! Ez egy hazug, mocskos, pénzéhes kókler.

  LRH = Lehúzás, Rombolás, Hazugság.”
 • 63. Nooormális? 2008. június 17. 23:55
  „Szcientológia=lelkileg labilis emberek kifosztása, kizsákmányolása, egy elmebeteg sci-fi író zagyvaságai alapján.”
 • 62. Bambula 2008. június 17. 00:14
  „Haha, meg hogy gyogynoveny kivonat van Lenkei szereibe????!!!!
  Hirtelen nem talaltam mashol kepet ugyhogy ezt nezzetek el, de ottvan rajta, hogy lenkei cege forgalmazza. (Uran, On, Arany, Ezust, Olom, Vanadium, Higany... a Szcik nel ezek a gyogynovenyek ? :) Xenu akkor biztos gyogynoveny urhajon jott ide... hat gratu nektek egyetek csak jot tesz.... :D


  http://kuruc.info/galeriaN/hir/lenkei.jpg”
 • 61. Lovag, aki azt mondja: Ni! 2008. június 16. 22:27
  „Azt hiszem ezek a kommentek nem lesznek itt sokáig. Vagy ha mégis, akkor a kisalföld.hu felkerül a szci szűrő által tiltott oldalak közé, nehogy szegények enturbálódjanak.
  De nagy kár, ezért s csöpögős Lenkei interjúért. Propagandának jó lett volna. Na mindegy, majd beidézik egy kör e-mailben :)”
 • 60. anonymous 2008. június 16. 20:32
  „Fjó!
  A fröcsögés szót a zagyház előszeretettel használja, akkor amikor szorul a hurok.
  Lenkei, aki valójában már nem számít doktornak, nem is értem, hogy miért használja még, régebben nem vallotta be sehol, sem az szcientológus mivoltját. Az utóbbi pár évben halhattuk először tőle.

  Habiby!
  Lenkeit, nem lehet egy napon említeni azokkal az emberekkel. Így én sem írom ki egyszerre Őket, ezzel a szélhámos, kuruzslóval.

  -M_nus!
  Sajna, ezért vagyunk álarcban. Ezek az emberek mindenre képesek, és itt rengeteg pénzről van szó!
  Szcientológia, vallás, biznisz, maffia?

  Rent!
  Írjátok ki
  http://www.freeforum.hu/anonymous
  http://objektivszcn.blog.hu/

  Demokrata!
  Hagyd ezt a szcientológus szöveget! Ne, hubbardíroz! Felesleges.
  Egyébként, ha többet tanultál volna a normál wog iskolákban, akkor most , a fasizmusról a szcientológia jutna eszedbe.
  Gondolj csak bele.

  Mml!
  A probléma az, hogy ez a gátlástalan, pénzéhes szekta, úgy mozgatta ezt a kis Lenkeit, hogy újra, más néven kiadja a szereket. Ismét árulja, csak más névvel.

  Mi értnek!
  Barátom, Németországban be van tiltva. Mint egyház nem működhet, csak mint tanácsadó cég. Ám a parlament előtt van, hogy még úgy se működhessen!
  De, keresd meg a német belügyminisztérium honlapját, és nézz utána. Írj nekik egy levelet!
  Kérdezd meg! Nyugi, neked sem harapják le a fejedet majd.

  Hitetlen!
  Hubbard, Krisztust buzinak titulálta. Buddhát, csavargó szélhámosnak. Erről hangfelvételek vannak, és ezt ott bent, a zárt ajtók mögött vallják.
  Lenkei, mint egy kígyó.
  De, hát ezt tanítja az egyház.

  Figyelő 2!
  Erre kevesen emlékeznek. Legfőképp Lenkei.
  Akkoriban nyelte be a szcientológia, és kezdte egy forgatókönyvszerűen a támadásait, hogy az amerikai vitaminoknak, előkészítse a helyet. Mind ezt a szcientológia nevében, annak tagságát be nem vallva.

  Gyumra!
  Alattam, voltak linkek.”
 • 59. bobo-bo 2008. június 16. 19:50
  „2. lemaradt
  http://www.nol.hu/cikk/368465/”
 • 58. bobo-bo 2008. június 16. 19:48
  „Kedves Hölgyek és Urak!
  A cikk igazán érdekes, bár Lenkei szemrebbenés nélkül hazudik.
  Rögtön alá is támasztom! Kérlek titeket, hogy a következő linkeket alaposan olvassátok át.

  http://www.nol.hu/cikk/368465/

  Két megdöbbentő eset!

  http://objektivszcn.blog.hu/”
 • 57. Jacqueline 2008. június 16. 19:19
  „Érdekes dolog, hogy én egyszer beszélgettem egy mélyen szcientológia-ellenes hölggyel. Megkérdeztem tőle, hogy olvasott-e végig egy szcientológia könyvet. Nem olyat, ami azt ellenzi, hanem egy eredetit. Olyat, amit az alapítója írt.

  A válasz egy bizonytalan habogás volt. Érdekelt volna a könyv címe is, de arra már végképp nem tudott semmi konkrétat mondani. Onnantól fogva nekem nem volt hiteles az illető. Honnan tudja, hogy az a valami nem jó, amikor mégcsak nem is ismeri azt, amit szíd?

  Olvastam az Út a boldogsághoz könyvecskét. Elképesztően gonosz! Azt tanácsolni valakinek, hogy ne lopjon, meg hogy ne tegyen másokkal olyat, amit nem szeretné, ha vele megtennének, meg hogy törődjön az ember a saját egészségével, és hogy segítse a gyerekeket és tisztelje a szüleit... Ennyi gonoszságot! Nem is tudtam végigolvasni! :-)”
 • 56. Egy nő 2008. június 16. 13:29
  „Gratulálok az újságírónak a cikkhez!

  Örülök, hogy a hozzászólók között is vannak néhányan, akik igyekeznek objektíven nézni a témát. Bár igen kevesen...

  Alapvető információkat lehet találni a szcientológiáról ezen a linken.

  Kellemes böngészést kíván valaki, aki több mint egy évtizede ismerkedett meg a szcientológiával és azóta használja az élet különböző területein: család, karrier, emberi kapcsolatok, pénz, szellemi fejlődés, nyelvtanulás és egyebek; és aki több szcientológiai szervezetben járt Magyarországon, Ausztriában, Svédországban, Svájcban, Németországban, Franciaországban, Angliában, az Egyesült Államokban, Dániában, és személyesen ismer rengeteg szcientológust a világ minden tájától - és aki mindezeket a személyes tapasztalatokat egybevetve tiszta szívvel ajánlja másoknak is.”
 • 55. andy 2008. június 16. 10:01
  „Azért az érdekes,hogy MK kimondottan jó véleményt írt!
  S az is,hogy szientológus,egy keresztény,anonymous és Anonymous szinte szó szerint ugyanazt írta le tapasztalatként a két cikk hozzászólásaként....???
  Most akkor ez saját vélemény vagy egy megfogalmazott íjesztő....???”
 • 54. MK 2008. június 16. 08:08
  „Kedves Fábián Úr!

  Szeretném megköszönni a bátorságát - azt, hogy hajlandó volt változatás nélkül megírni Lenkei Gábor gondolatait.

  Nekem L. Ron Hubbardnak a kommunikációról és a házasságról szóló írásai alapján, valamint egy Szcientológus önzetlen és kitartó segítsége mellett sikerült megmentenem a házasságomat és összetartanom a családomat. L. Ron Hubbard azt írta, hogy az emberi viselkedés megítélésekor a jót és a rosszat együtt vegyem figyelembe - és amikor minden sötétnek és reménytelennek tűnt, ez adott erőt, mivel tudtam, hogy (minden zaklatottság és bántó szó ellenére) nagyon klassz ember a párom és a gyeremekeink is.

  Van néhány válságba jutott házasság a környezetemben, és azt figyeltem meg, hogy az én példám erőt és reményt adott azoknak, akiknek beszéltem róla.

  Pesze az én "történetem" ugyanúgy ki van téve a cinikus, szellemeskedő és lealacsonyító megjegyzéseknek, ahogy az Ön cikke is. Pontosan emiatt tartom bárorságnak, hogy megírta.

  Tisztelettel és köszönettel:
  MK”
 • 53. tricse 2008. június 15. 22:55
  „szokásos tricsebuta-kérdés:

  az amway is ilyesmi? mert amiket írtatok az tipikusan illett arra amit a nagyfiammal próbáltak pár éve csinálni!”
 • 52. szcientológus? 2008. június 15. 21:24
  „Mekkora baromságokat irsz te szcientologus.... haha
  L.ron hubbard aleneven irt sci-fi regenyeket, melybol finanszirozta kutatasait, persze hogy nem talasz a neves sok konyvet..

  Auditalni nem kotelezo meghatarozott idoszakonkent, nincs ilyen kenyszer.

  Nem kell Clearnek lenni, hogy a lelek elhagyja a testet s még sorolhatnam...

  Tipikus este annak amikor vki olyanokol irogat amirol nincs pontos infoja...

  Egyet ne feledjunk: mindenki probal okos lenni, legtobbszor olyan emberek akik eletukben nem voltak egy szcientologiai eloadason, tanfolyamon, csak frocskolodnek.

  Konyorgom semmi sem kotelezo, nem kell elmenni, de egy inteligens ember nem fikaz, nem ocsarol olyan dolgot amirol nincs infoja...

  S ez ugy altalanosagban is igaz, nem kifejezetten csak vallasi kerdesekben.”
 • 51. andy 2008. június 15. 20:30
  „Nekem az a tanulság az sci egyházról küldött véleményt olvasva (50.hsz),hogy ezt csak azokkal az emberekkel lehet megtenni,aki önbecsüléssel nem rendelkezik s engedi,hogy uralkodjanak rajt,ugyanúgy értve a gondolatiságot,érzelmi állapotot is.Többesetben leírtam azt a véleményem is ,hogy a spirituális érdeklődésű emberekre jelentős veszély hárul,maguk a spirituális tanítók által is.Sokesetben tisztességes szándékkal indul,de nem egyszer elvész az útvesztőben a szándék,megadva magát a megélhetési ezoterizmus szárnyain!Az ego,a lenem küzdött vagy írhatom azt is,a ki nem tisztított hatalmi,uralmi vágy ami ehhez alapot ad.
  Számomra az igaz tanító,az igazi lelki vezető,az nem pénzért segít!S midenképpen meghagyja tanítványai szabad döntési és választási lehetőségét!
  Szeretetből élni és cselekedni :)”
 • 50. Szcientológus 2008. június 15. 19:06
  „MINDENT A PÉNZNEK, SEMMIT AZ ÉSZNEK
  Bár alapkönyvével, a Dianetikával már jópáran találkozhattak, a szcientológiáról a legtöbben akkor hallhattak először, amikor a bulvársajtó világszerte pedzegetni kezdte: Hollywood hófehér mosolya, Tom Cruise az egyház elkötelezettje. A mozgalom felé irányuló figyelem azóta érezhetően erősödött, és - főként az internetnek köszönhetően - olyan tényeket tolva a reflektorfénybe, amiket az egyház hívei önszántukból soha nem tártak volna a nyilvánosság elé.
  ,,Egy elmebaj, bűnözők és háború nélküli civilizáció, ahol a rátermett emberek eredményesek lehetnek, a tisztességes lények jogai megadatnak, és ahol az ember szabadon szárnyalhat egyre magasabbra" - így definiálja céljait a szcientológia, és mitagadás, ez első olvasatra szívet melengetően rokonszenvesnek hangzik. Az egyházból már kilépettek azonban óva intenek: ne üljünk fel a látszatnak, a kifelé történő kommunikáció szöges ellentétben áll azzal, ami a falakon belül folyik.
  De ne szaladjunk előre, először nézzük meg, miről szól a műsor, és hová fajul. Mindenekelőtt L. Ron Hubbard nevét kell megjegyeznünk, ő az, aki sci-fi íróként nem debütált valami fényesen, ezért fogta magát, és megalapította a szcientológiát (az ellenlábasok máig előszeretettel idézik egy, a követők által nemigen hangoztatott mondatát, miszerint ,,ha meg akarsz gazdagodni, alapíts egyházat"). A totális szellemi szabadságig vezető utat lépcsőzetes rendszerben képzelte el, vagyis a "Hídon" kell végigmenni ahhoz, hogy az ember elérje az ún. "Clear" állapotot: ekkor képessé válik kilépni a testéből, ura lesz térnek és időnek, természetfeletti képességek birtokába jut.

  Kozmikus űropera drága pénzért - még a South Park is szájára vette
  A spirituális köpönyegbe bújtatott eszme azonban ezt az utat nem kínálja ingyen. A belépőknek vaskos pénzkötegekbe kerülő tanfolyamokon kell átvergődniük, hogy elérjék az egyes szinteket, és a legtöbben masszív adósságokba verik magukat. Amikor pedig már évek sora alatt milliókat fizettek, és kellőképpen kötődnek pszichikailag is az egyházhoz, akkor tálalják nekik a csúcs sztorit.
  Eszerint minden földi rossz okozója egy 75 millió évvel ezelőtt regnált galaktikus úr, Xenu, aki - a Wikipédiát idézve - ,,több milliárd űrlényt semmisített meg itt a Földön azáltal, hogy egy hidrogénbombával felrobbantott egy vulkánt. Az űrlények lelkei, a thetánok, később az evolúció során az emberi lényekben találtak otthonra, és ezek a thetánok okozzák az emberek érzelmi problémáit."
  Ezt a történetet a magasabb rendű egyháztagok tűzzel-vassal védik, a média érdeklődésére kitérő választ adnak. Arra hivatkozva pedig, hogy szerzői jog által védett, igyekeznek mindenkit beperelni - vagy ezzel fenyegetni -, aki ezt közzéteszi. Csakhogy elfelejtik: mindez egy amerikai bíróságon tanúvallomásként elhangzott, így köztulajdonnak számít. Még a South Park készítői is szenteltek ennek egy szatirikus felütésű epizódot (aminek ismétlését rejtélyes módon megtagadta a Viacom érdekeltségébe tartozó Comedy Central, a rajzfilmesek szerint azért, mert Tom Cruise közbelépett).
  Mire idáig eljut az áldozat, teljesen oda van láncolva az egyházhoz, valószínűleg már puszta gondolkodásmódjában is. Sokatmondó tények: a szcientológusok nem olvashatnak egyházat kritizáló tartalmakat (mondván: az káros folyamatokat indít el a lélekben), panaszkodniuk meg végképp nem szabad, mert Hubbard tanítása szerint az emberek csak arról panaszkodnak, amit tudat alatt el akarnak pusztítani. A szervezetből korábban kilépettektől sok helyen olvashatunk azokról a bizonyos arcra fagyasztott mosolyról, ami mögött megannyi feszültség lappang.


  Mindenkiről akta készül - személyes adatok a szcientológia markában
  A kételkedő gondolatok megzabolására egyébként sajátos módszere van a szci-nek: ezt auditálásnak hívják, és a tagoknak bizonyos időközönként át kell rajta esniük. Az egyház ezt a gyónáshoz hasonlítja, valójában az illetőt az e-meternek nevezett, félig-meddig hazugságvizsgáló (csak a bőr galvános reakcióját méri) segítségével egészen privát témákról faggatják - egyes esetekben odáig, hogy részletekbe menően számoljon be korábbi szexuális együttléteiről, a partner nevétől az alkalmazott pózokig.
  Kívülállók szerint mindez nagyon messze áll a gyónástól, inkább zsarolási alapul szolgál az egyháznak például arra az esetre, ha a tag a későbbiekben ki akarna lépni. Adatvédelem szempontjából ez még Péterfalvi Attila figyelmét is felkeltette - nem csoda, hiszen a szervezet megköveteli tagjaitól, hogy belépéskor "feltétlen és visszavonhatatlan" joglemondó nyilatkozatot tegyenek.
  Az alapvető emberi jogok sérüléséről nem kevés, korábban a szci kötelékébe tartozó ember vallott már. Azt mondják, a Sea Org-ban (ez a szcientológia szerzetesrendje) visszataszító körülmények között, a minimálbér töredékéért dolgoztatják az embereket reggeltől napestig, az élelem nem tápláló, a szabadidő szinte ismeretlen fogalom.
  A többség azért is hagyta ott - gyakran titokban, gyakorlatilag szökésben, félve a fizikai visszatartástól és a lelki terrortól -, mert nem tudták összerakni a képet: a világ jobbá tételére felesküdött, az emberek problémáira gyógyírt ígérő, a sikeres és hatékony munkavégzésre megoldást kínáló szcientológia egyház vajon miért hagyja, hogy saját tagjai ilyen sanyarú körülmények között munkálkodjanak?
  Apropó, egyház. Tényleg megállja helyét az elnevezés, ha azt látjuk, hogy a magát így aposztrofáló szervezet az üdvözülést csak ropogós zöldhasúak ellenében hajlandó garantálni? Kérdésünkre e-mailben a magát Reformernek nevező blogger adta meg a választ, aki maga is tíz évig tartozott a szcientológia kötelékébe: ,,ez gyakorlatilag egy üzleti vállalkozás mintájára megszervezett önfejlesztési módszer, amit egyházként jegyeztetnek be, anyagi okokból - adóelkerülés, hatósági vizsgálatok elkerülése, és az ingyen munkaerő miatt, akit szerzeteseknek hívnak."
  Ám míg a szcientológusoknak az adóhatóság csak afféle kezelnivaló rossz, van valami, amitől viszont úgy félnek, mint a tűztől: az orvostudomány lélektannal foglalkozó ágaitól. A pszichológusok, pszichiáterek ténykedését haláliparnak nevezik, szerintük ,,ők a média és a bankvilág segítségével folyamatos támadás alatt tartják a szcientológiát" - írja nekem ismét Reformer. Ennek miértjét sem nehéz kikövetkeztetni: azt mondják, a szcientológusok potenciális áldozatai közé főként a manipulálható, labilis emberek tartoznak, a lélekdokik pedig éppen arra képesek, hogy kirántsák őket a szcientológia karmai közül.

  ,,Soha ne védekezz, mindig támadj!" - így állnak a kritikusokhoz
  ,,Aki nyilvánosan felszólal a Szcientológia Egyház ellen, azaz médiához fordul, tüntet vagy bármi olyat tesz, ami miatt ellenséggé válik, akkor - függően attól, hogy mennyire veszélyes és mennyi bizalmas információ birtokában van - azt az egyház speciális kezelésben kezdi részesíteni. A cél az, hogy az illető elhallgasson. Ehhez bármilyen módszert fel lehet használni" - írja egy másik blogger, a szintén ex-szci Vénróka a blogján a kritikusokkal való bánásmódról.
  Bármi alatt értendő: zaklatás, perek, és hasonló kellemes ellenreakciók. De előszeretettel vetetnek le videókat a YouTube-ról, tiltatnak le cikkeket is.
  Nem csoda, hogy a szcientológia-ellenes tüntetéseket a világ valamennyi városában maszkban zavarják le a protestálók: az egyház ugyanis előszeretettel készít felvételeket a demonstrálókról, hogy aktát vezethessen, vagy akár magánnyomozók segítségével adatokat gyűjthessen róluk. Sokatmondó tény, hogy az első magyar anti-szci tüntetés után a taxival távozó tiltakozókat üldözőbe vette két úgynevezett OSA tiszt (ők az egyház saját rendvédelme), és húsz percig követték őket.
  Beszédes az alábbi videó is, ami azt mutatja, milyen módszert választ a kommunikációs tréningeket is - naná, hogy súlyos pénzekért - tartó szervezet arra, hogy elhallgattasson két tüntetőt a bostoni iroda előtt. A recept: fröcsögj tíz centiről az ember arcába, hátha elveszti a fejét és megüt, amire már lehet is hívni a rendőröket.

  Szombathelyen is felbukkant a szcientológia
  Május 15-én Szombathelyre érkezett a Drogmentes Maraton. A rendezvény a kábítószerellenes propaganda úttörőjeként tünteti fel magát, azt azonban nem verik nagydobra, hogy szcientológusok állnak mögöttük, erősen megkérdőjelezve a rendezvény indíttatását. A Magyar Addiktológiai Társaság és az Ártalomcsökkentők Szakmai Egyesülete egy sajtóközleményt is kiadott, megdöbbenésüknek adva hangot, hogy az olimpiai bizottság feje, Schmitt Pál is csatlakozott a támogatók sorához.
  Ebbe a hibába a szombathelyi városvezetés is belecsúszott, és teret engedett a rendezvénynek (a futás a városháza elől indult a Savaria Plázáig). Pedig a Claritas Szakcsoport - ami a társadalomellenes vallási szervezetek kárvallottjainak megsegítését tűzte ki célul - egyik képviselője szerint a drogmentes.hu oldalán felüntetett valamennyi iskolának, és az adott önkormányzatoknak is küldtek egy figyelemfelhívó levelet.
  Szombathelyen egyébként nincsen szcientológus misszió vagy iroda, de vannak a valláshoz közvetetten kapcsolható cégek: a WISE (Szcientológus Vállalkozások Nemzetközi Intézete) 2007-es évkönyvében a Smile Nyelviskola éppúgy szerepel, mint a helyi üzlettel is rendelkező Euronics műszaki áruházlánc. De megtalálható városunkban a Dr. Lenkei Életerő Centrum is, amit az a Lenkei Gábor jegyez, aki az első magyar anti-szci tüntetésen lenyomott egy kamerát, és aki most hétvégén elődadást tart a sportházban. Nem mellesleg ő az, aki az Impact nemzetközi szcientológus magazin egyik legfrissebb száma szerint "arany érdemérmes", vagyis egymillió dollárral támogatta az egyházat.


  Idézetek az egyházból kilépett szcientológusoktól
  ,,A legrosszabb állapotban levő szcientológusok is folyton terjesztenek és próbálják megmenteni a többi embert és nem veszik észre hogy ők szorulnának igazán segítségre! Nagyon furcsa látni, hogy milyen meggyőzően magyarázza a nincstelen, problémákkal teli beteg ember egy nála sokkal jobb állapotban levőnek, hogy ő mindenre tud megoldást az életben."
  Arról, mivel jár a Sea Org (az egyház szerzetesrendje) tagság:
  ,,Minimális vagy nemlétező fizetés, gyakorlatilag napod 99%-a munkaidő, 8 óra alvás ritkán van meg, a szállás a putri szinttől az épp megfelelőig terjed, a kaján gyakran spórolnak, családot még az ünnepeken sem látod mindig, házasságon kívül csak a plátói viszony a megengedett, jogaid papíron vannak, gyakorlatilag ki vagy szolgáltatva az OSA (az egyház belső rendvédelme) és David Miscavige (az egyház jelenlegi teljhatalmú vezetője) parancsvégrehajtói kényének-kedvének. Az internetet csak egy szűrővel használhatod, ami minden nemkívánatos tartalmat letilt. Az OSA elolvassa az összes emailedet és ha valamiért biztonsági kockázatnak gondolnak, rangtól és pozíciótól függetlenül azonnal 24 órás megfigyelés alá kerülsz, az OSA lefoglalja a mobilodat és a laptopod, ha van."
  Disconnection, azaz kapcsolatmegszakítás:
  ,,Aki nem ismeri a szcientológia kapcsolatmegszakítás intézményét, annak röviden a következőről van szó: tegyük fel a házastársad megismerkedik a szcientológiával. Tetszik neki, neked viszont nem, mert csak azt látod, hogy sokat költ és butaságokat csinál. Ha szcientológus lesz belőle és te kitartasz az álláspontod mellett, egy napon el fog tőled köszönni és megkéri, hogy ne keresd többé. Talán egyszer túllépsz rajta, de amikor a gyermeked vagy valamelyik szülőd jelenti be, hogy többet nem akar érintkezni veled, az a fájdalom egész életedben végig kísérhet."
  (Nyugat)
  Tapasztalatok a szcientológusok zaklatásairól

  Ami a szcientológiát összefoglaló írásukban le van írva, igaz. Nekem nemrégen sikerült megszabadulni e "jótét lelkektől". A volt munkahelyemen a cégtulajdonos igencsak mélyen benne van ebben az "egyházban". És aki a cégbe belépett, annak kötelező volt 1-2 tanfolyam elvégzése. Szerencsére "csak" ún. bevezető tanfolyamokat tukmálnak az emberekre. Elvégeztem, mert ártalmatlannak tűntek, és örültem, hogy van hol dolgoznom. (Ez nagy szó errefelé.) A "haladó" tanfolyamokra csak maga a vén szipirtyó és szűk köre mehet.
  Aztán szóban terjesztik az "igét". Majd elmondják, hogy "Te el ne mondd senkinek, mert a technológia szóbeli terjesztése tilos!" Ha esetleg egy "halandó" a cégben mégis egy magasabb szintű tanfolyamot elvégez, vállveregetés, és némi fizetésemelés jár érte.
  Aki viszont elutasító kezdettől fogva, az ellenség, és rövid úton elérik, hogy az illető távozzon a cégtől. Teszik ezt úgy, hogy egy jogász segíti megteremteni a jogalapot az eltávolításra, így még ha bíróságra kerül is a dolog, le van minden papírozva, és jogszerű az elbocsátás. A másik mód, hogy elérik, hogy az illető "önként" távozzék. Ez a legpiszkosabb, legaljasabb trükkök bevetésével történik.
  Nos, a cégvezető és szűk köre nemcsak tanfolyamokat vesz igénybe az "egyháznál", hanem "auditáltatja" magát (itt használatos az E-méter, és hipnózishoz hasonló eljárás). Mindezt az ügyfelektől beszedett pénzből. A szóban forgó cég egy nyelviskola Észak-Magyarországon. A nyelvtanárok szemét kiszúrják kevés fizetéssel. Vagy bedobják a "ha elvégzed ezt és ezt a tanfolyamot, akkor kapsz többet" című mézesmadzagot.
  A cégvezetőnek nagy befolyása van Észak-Magyarországon, persze az "egyház" berkein belül. A helyi dianetika központ vezetői, munkatársai minden egyes döntéshozatal előtt a színe elé járulnak. De mondhatni, hogy ha a cégvezető szellent vagy böfög egyet, ezek az "egyházi" emberek rögtön előtte hajbókolnak. De a vénasszonynak nagy befolyása van a budapesti központban is.
  Jómagam soha nem értettem meg, hogy miért ilyen befolyásos, igyekeztem nem belefolyni az "egyház" dolgaiba. A cégen belül a szcientológia "etikai és igazságszolgáltatási" rendszere az irányadó, megtámogatva a polgári jogi dolgokkal, hogy kifelé minden rendben lévőnek tűnjön.
  Az utolsó ott töltött 4-5 év során, de különösen az utolsó hónapokban többször "kértek" (fenyegettek meg), hogy vagy "induljak el a teljes szellemi szabadság felé vezető hídon, auditáltassam magam, vagy végezzek haladó tanfolyamokat". Nos, hogy csillapítsam a kedélyeket, ígérgettem mindent, de semmit nem tettem. Istenfélő, római katolikus magyar ember vagyok. Én voltam elsőáldozó, bérmálkoztam, a szüleim és nagyszüleim kereszténynek neveltek, főiskolai diplomamunkámat a Szentírás nyelvi vonatkozásaival kapcsolatban írtam.
  A másik oldalról ott volt a helyi dianetika központ, illetve más néven misszió munkatársainak kifejezetten zaklató és mindenbe beavatkozni akaró magatartása.
  Tényleg igaz, hogy ezek az alakok adják-veszik az emberek személyes adatait. A helyi emberek továbbadták a szerzetesrend embereinek az adataimat, és akkor elszabadult a pokol. Ismeretlen alakok hívogattak, sokszor késő este, sőt egyszer-kétszer hajnali 3 óra tájban is. Mindig ment a duma az űroperáról, és hogy segítenem kell a bolygó lakóinak. Válaszom az volt, hogy segítek az embereknek, DE a magam módján, nem kérek a szcientológiából. Erre tájékoztattak, hogy az ún. "bevezető" tanfolyamok elvégzésével én tagja lettem az "egyháznak", és adataimat a központ tárolja.
  Az adatokat a nemzetközi központba is továbbították, sőt az európai központba, Koppenhágába is. Onnan is kaptam hívásokat. A duma ugyanaz volt az elmúlt években, de az emberek kicserélődtek. Agresszívabb, az embert teljesen hülyének néző emberek kezdtek el telefonálgatni.
  A számokat a telefonban egy olyan hívócsoportba rendeltem, amelyhez néma csend volt a "csengőhang". Amikor ilyen számról hívtak, sokszor nem vettem észre, vagy szándékosan nem vettem fel. Ha más számról hívtak vagy nem írt ki számot a telefon, felvettem, de amint meghallottam, ki az, a telefont a kijelzővel lefelé letette, hadd mondják a magukét. Némelyik próbálkozott még párszor, de rövid idő után abbamaradtak a hívogatások.
  Egyébként nemcsak itt helyben cserélődtek le az emberek, hanem egy korábban kizárt amerikai barátomtól tudom, hogy szinte a teljes nemzetközi vezetést leváltották.
  Nos, végül is a közelmúltban írtam egy levelet a budapesti központnak (az e-mail címet a neten találtam), hogy nem tekintem magam szcientológusnak, hagyjanak békén, se telefonon, se e-mail-ben, se levélben ne zaklassanak.
  Szerintem (ez már csak az én véleményem) a szcinetológia hátterű Állampolgári Bizottság az emberi jogokért alapítvány áll az OPNI bezárása mögött.
  Ez az "egyház" lepaktált a jelenlegi hatalommal, azt remélve, hogy így nem tiltják be őket, nem fogják őket zaklatni.”
69 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hol vannak a női mentalisták?

Uri Geller szerint különleges képességeire nincs magyarázat, viszont van tudományos bizonyíték. A… Tovább olvasom