Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Rekordra éhes nép vagyunk

Nemrég győri egyetemisták beállították a magyarországi csoportos palacsintasütés 24 órás mennyiségi rekordját. A hivatalos eredményt, mint mindig, most is Sebestyén István regisztrálta.

A szakemberrel a közelmúlt magyar eredményeiről beszélgetve megdöbbentő és fantáziadús rekordokra derült fény.

– Mi, magyarok meg sem tagadhatnánk önmagunkat a gasztronómia területén – szögezte le Sebestyén István, a magyarországi rekordok regisztrátora. – A hazai rekordok mintegy fele valamilyen étel elkészítésével kapcsolatos. Most a csoportos palacsintasütő versenyen beszélgetünk, de nemcsak maratoni vagy időtartambeli, hanem mennyiségi, méretrekord is rengeteg van. Tíz éve a magyarországi rekordok története is ételkészítéssel indult, Benke Laci bácsi Budapesten a világ legnagyobb pörköltjét készítette el. Miután ezt sikerült elismertetni, a szakácsszakmában gyorsan elterjedt a hír. Ezzel megalapoztuk a hazai rekordok adatbázisát, ami azóta szépen gyarapodik, évente körülbelül ötven-száz rekordkísérlettel. Bőségesen akad gasztronómiai próbálkozás: óriástorta, leghosszabbra nyújtott rétes, hogy csak a győri vonatkozásokat említsem, de innen indult el a legnagyobb gyerekrajz elkészítésének rekordja is, amikor egészséges és fogyatékos gyermekek rajzoltak együtt. Egy szó mint száz, nagyon sokrétűek és izgalmasak a rekordok, részt vesznek benne gyerekek, felnőttek. Azt gondolom, ezek nagyon jó alkalmak, hogy mind a kísérletezőket, mind a kiszolgálókat közelebb hozzák egymáshoz.

Ötezer-százhuszonkét darab  a 24 órás csapatos palacsintasütés magyarországi rekordja, mellyel rekordot értek el a Széchenyi István Egyetem hallgatói.
Ötezer-százhuszonkét darab a 24 órás csapatos palacsintasütés magyarországi rekordja, mellyel rekordot értek el a Széchenyi István Egyetem hallgatói.

A sérültekkel túlszárnyalták az egészségeseket


– Jellemző a jótékony cél, ami a palacsintasütésnek is része volt?

– Több helyen is. Szentesen egy nagyon erős ember, aki két társával együtt 48 tonnányi kamiont húzott el egyszerre, most tűzoltóautót kíván húzni, szintén jótékony céllal: a tűzoltóság számára szeretnének műszereket vásárolni a bevételből. Természetesen ezek nagyon fontos és pozitív üzenetek, ahogyan az is, amikor egészséges és sérült, fogyatékos emberek együtt hajtanak végre valamilyen nagyszerű dolgot, erre is több példát találunk a közelmúltban.

Sebestyén István
Sebestyén István

– Kiemelhetnénk egyet?

– Egy hónapja Nyíregyházán a csoportos gépelési maratoni rekordot döntötték meg: 26 órán át gépeltek megszakítás nélkül, csoportos váltásban a hallgatók, akik között mozgássérült, szellemileg sérült, hallás-, illetve látáskárosodott gyerekek is voltak. Mégis közösen, együtt tudták megdönteni a nyíregyházi főiskola csak egészségesek által tartott rekordját.


– Gyakoriak-e a furcsa, bolondos rekordkísérletek?

– Szerencsére a jelentkezéseknek csak elenyészően kis része, amiről le kell beszélnem a jelentkezőket. Amikor valaki évekkel ezelőtt körözni akart maratoni módon egy körforgalomban az autójával, a veszélyesség miatt rávettük, hogy keressen más ötletet.


A világ legmagasabb lábteniszmeccse


– A lámpás, többsávos győri körforgalom átadása után láthatott volna néhány spontán rekordkísérletet...

– Azokra viszont nem hívtak... Ha már az autóvezetésnél tartunk: ˝Pityu˝, aki mindössze 69 centiméteres magasságával a világ legkisebb termetű artistája, 36 órán át vezetett megszakítás nélkül a kiskunlacházi reptér lezárt kifutóján. Ezzel a maratoni autóvezetés rekordját ő tartja. Maradva az utaknál, a másik furcsa rekordkísérlet a kőröshegyi völgyhíd építése közben történt: egy 88 méter magas pilon tetején a világ legmagasabban lejátszott lábteniszversenye került be a magyarországi rekordok közé, tehát eredeti ötletből nincs hiány.

A világ legmagasabban lejátszott lábteniszmeccse a kőröshegyi völgyhíd pilonján.
A világ legmagasabban lejátszott lábteniszmeccse a kőröshegyi völgyhíd pilonján.

– Nyilván alaposan körülkerítették a pilon tetejét, de vannak-e még veszélyesebb mutatványra jelentkezők?

– Szerencsére nincsenek sokan. Persze a híres londoni könyvkiadó és a média ezeket részesítené előnyben, de én azt gondolom, hogy inkább azok a rekordkísérletek hordoznak pozitív üzenetet, amik nem a veszélyükkel, hanem az emberi kitartással, az összefogással, az ember fizikai teljesítőképességének határával kapcsolatosak. Ezekből jól állunk. Az általunk regisztrálható rekordok szempontjából csak azok a kísérletek nem fogadhatók el, amelyek a jó ízlésbe, közerkölcsbe ütköznek, vagy bűncselekményt valósíthatnak meg. De nagyon széles az ötletek tárháza, amin belül meg lehet kísérelni valami rendkívülit mutatni a többieknek.


– A kultúra is ilyen terep. A tömeges versmondási rekordokkal hogyan állunk most?

– Tömeges versmondási rekordkísérlet most volt Miskolcon, ahol több mint 760-an adták elő közösen József Attila Óda című versét, ez az általunk regisztrált hivatalos magyar rekord. Tavaly pedig Budapesten a versíró verseny keretében volt maratoni versolvasási rekord.


Színpadon a rekorderek


– Hol lehet egyszerre több rekordot látni, szerveznek ilyen eseményt?

– Természetesen, hiszen a történet is innen indult el egy évtizeddel ezelőtt. A budapesti ˝SzeptEmber Feszt˝ fesztiválon, amely idén szeptember 3–5. között lesz a Népligetben, a vasárnap délelőtt mindig a magyarországi rekordok napja. Ilyenkor a korábbi rekordereinkből próbálunk minél többet felhívni a színpadra, mutatkozzanak be a több tízezres közönségnek, illetve azokat is, akik kifejezetten erre az eseményre időzítik a rekordkísérletüket. Ilyen volt például a dekázási rekordkísérlet vagy a lufihajtogatás, illetve erőrekordok, mint az egy percen belüli cseréptörés. Erre már a tavalyi rendezvény is több érdekes és színes példát adott. Most a szervezés kellős közepén járunk.


– A látogatók számát tekintve adja magát a kihívás egy újabb gasztronómiai rekordra, mint például a palacsintasütés... Lesznek ott olyan rekorderek, akik a közönséget fogják kiszolgálni?

– Nagyon remélem, hogy igen, hiszen a tavalyi fesztiválnak a győri rétesrekorder, Ilonka néni és csapata volt a díszvendége, és bizony annyi érdeklődő volt, hogy még a rekordmennyiség is ˝rekordidő˝ alatt elfogyott. Idén ezen javítani fogunk. A zsűriben – mivel ez alapvetően nemcsak kulturális, de gasztronómiai fesztivál és az ország legnagyobb pörköltfőző versenye is – az ország rekorderszakácsai is megjelennek. Rendkívüli teljesítményt képviselő személyekben nem lesz tehát hiány az idei SzeptEmber Feszten sem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A sorozatokat az élet is írja

Nem játszhatja tovább a Tűzvonalban című krimisorozat Bordás őrnagyát Stohl András, miután ittasan… Tovább olvasom