Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Pécsi Ildikó is beválogatta a kedvencei közé

A soproni származású, Budapesten élő költő, író, kritikus, irodalmi szerkesztő, Zsirai László mozgalmas hónapokat tudhat maga mögött. Pécsi Ildikó lemezén – Babits Mihály, Kányádi Sándor, Végh György, Rónay György, Orbán Ottó, Szabó Lőrinc művei mellett – az ő verse is elhangzik.
Zsirai László körül pezseg az irodalmi és a művészeti élet: az elmúlt időszakban Ladányi András fotókiállítását nyitotta meg a Fővárosi Művelődési Házban, majd Bíró András két kötetét mutatta be a szerző 85. születésnapján az érdi Csuka Zoltán Városi Könyvtárban. Irodalmi folyóiratok, újságok kettesével, négyesével közlik verseit, többek között a Bécsi Napló is. Sorra jelennek meg novellái a fővárosi és vidéki orgánumokban, s várható, hogy még az idén a Soproni Füzetekben is találkozhatunk írásával. Cikkeit, könyvismertetőit országos és helyi lapok hasábjain olvashatjuk, így például az Új Ember vagy épp a Vigília című lapban.

– Idén számos alkalommal hasznosíthattam irodalmi szerkesztői tapasztalataimat – fogalmazott Zsirai László. – Megtisztelő volt Kondor Ilona „Lángoló arcok májusa" című válogatott verseskötetének, illetve Bíró András „A lépcsősor legalsó fokán" című kisregényének szerkesztése. Ez utóbbi munka érdekessége, hogy a kisregény alapötletéből Maár Gyula filmet készített, s díjat is nyert az 1974-es mannheimi filmfesztiválon. Szári Zsolt „Árnyékok a vízen" novelláskötetét és a Bécsben élő Haas György „A nemzet reménysége volt" című, Nagy Ferenc kisgazdapárti miniszterelnök életéről és munkásságáról írt könyvének szerkesztési munkáit is elláthattam.

Saját alkotásokban sincs hiány. Az irodalmár nemrég küldte vissza a kiadónak „Szavak ikebanái" című új verseskötetének levonatait, a megjelenést pedig épp a soproni önkormányzat támogatja. „Jégeső Afrikában" címmel negyven novelláját gyűjti egy kötetbe Zsirai László, akinek levelezései alapján összeállított esszé-portré kötete is kiadásra vár. Ebben – többek között – Fodor András, Tandori Dezső, Ladányi Mihály, Tüskés Tibor, Bíró András szellemi arcképei villannak fel.
– Nagy öröm a számomra, hogy egyik gyerekversem felkerült Pécsi Ildikó CD-jére is – folytatta Zsirai László. – Érdekessége a „Figyelmeztetés"-nek, hogy először a Képes Újságban látott napvilágot még a nyolcvanas években...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Járóka Lívia 2009-ben a Néppárt arca lesz

Fiatal nő, többgyermekes édesanya, s az első roma származású politikus volt a huszonöt tagállamra… Tovább olvasom