Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Ne bánkódj, nagyi! - depresszió volt a Nyugdíjasegyetem témája

˝Minden Egész eltörött˝ – milyen jól kifejezi Ady egy verssorban, amit nagy szomorúságunkban érzünk és milyen könnyen felismerhetők a depresszió tünetei, mégis csak ritkán gondolunk azok alapján a betegségre.

Még a szakembereknek is gondot okozhat felismerése, ezért kell erről a ˝bánatos˝ témáról beszélni, hiszen jól kezelhető. De az tévhit, hogy csak a betegen múlik, összeszedi-e magát.

Beethoven Holdfényszonátája, Chopin Balladája jól illusztrálja a depressziót, akárcsak Dürer és Munch Melankólia című képei, és költeményeket is sorolhatnánk. Ezek a művek gyakran úgy születtek meg, hogy az alkotó nagyon lehangolt állapotban volt és megjelenítette saját érzéseit. Viszont abban, aki nézi vagy hallgatja, éppen hogy jó érzéseket kelthet. Nem lehangolja, hanem mondjuk beleszeret. Például a Holdfényszonáta sokaknak a szenvedély, a mély érzelmek, a magvas gondolatok kifejezője. Nagyban függ ez attól, milyen lelkiállapotban, hangulatban van a befogadó a mű élvezetekor. Előfordulhat, hogy még inkább elszomorítja, de az is, hogy úgy gondolja, érzései rokonságra találnak a festményben, a dallamban, ami számára épp azt üzeni: más is átélt már ilyet.

Dr. Mayer László
Dr. Mayer László


Dr. Mayer László a Nyugdíjasegyetem előadásán az időskori lelki egészségmegőrzésről beszélve megemlítette, hogy a depresszió kétpólusú formája a művészvilágban harmincszor gyakoribb. Költők – Ady, Petőfi, Juhász Gyula, Nagy László –, zeneszerzők – Bartók, Beethoven, Schumann – és a festő Van Gogh szenvedett ebben a betegségben. A hangulati hullámzás, a fel-le hangoltság váltakozása jelentősen hozzájárulhatott alkotótevékenységükhöz. A mániás fázis velejárója ugyanis a túláradó jókedv, a túlzott önbizalom, a csökkent alvásszükséglet, a fokozott aktivitás és ingerlékenység, a felgyorsult gondolkodás és beszédtempó.

A depresszió tünete ugyanakkor a tartós szomorúság, a levert hangulat. Az érdeklődés és az öröm jelentős csökkenése, a jelentős súlycsökkenés vagy -gyarapodás, az alvászavar, a motoros nyugtalanság vagy a lelassult mozgás, a görnyedt testtartás. A fáradtság, az erőtlenség, az értéktelenség érzése, az önvád, a bűntudat, a csökkent gondolkodási és összpontosítási képesség. Időskorban figyelmeztető jel lehet már a figyelem, a koncentráció, a memória zavara is, akárcsak a gondolkodászavar, a döntésképtelenség, a különféle testi panaszok, fájdalmak és a szorongás. Figyelemfelkeltő jelek a jellegzetesen reggeli rossz állapotok, a külvilág iránti érdeklődés csökkenése, a tehetetlenség, a semmittevés, az örömképtelenség, a bűntudat érzése, az indokolatlan félelmek.

E betegség egy fajtája a téli depresszió, amelynek sajátos a tünetegyüttese. Túlzott alvásigény és étvágy, az édesség kívánása jellemzi. Költséges kezelése ennek a bajnak a napfényes helyre utazás, de fényterápiás készülékkel is enyhíthetők a tünetek.


A depresszió létezik, de tehetünk ellene

Melankólia, levertség, lehangoltság, szomorúság, nyomott hangulat – számos szavunk van a depresszió leírására. Tüneteiről a lakosság 25 százaléka számol be, de azok még nem mindig jelentik a kialakult betegséget. Viszont a felnőttek 15 százaléka élete során átél legalább egy kezelést igénylő depressziót és az e betegségben szenvedők 20 százaléka öngyilkossággal fejezi be életét.

Az idősek közt a problémákat okozó depressziós tünetek aránya 15 százalék. Azért is kell a harmadik generáció körében felfigyelni azokra, mert gyakran csak apró jelzések utalnak a betegségre és a nyugdíjas maga nem hangoztatja, hogy egyáltalán nincs életkedve. Az is félrevezető lehet, hogy azt gondoljuk, a hangulat romlása, a fáradékonyság az öregedés természetes velejárója, pedig gyakran a depresszió tünete lehet. Viszont ismert a megelőzés receptje. Az idősek veszteségeinek, krízishelyzeteinek megoldásában, feloldásában a család, a barátok segíthetnek.

Veszteség lehet egy családtag, a munkahely, a testi erő, az egészség, az aktivitás elvesztése is. Fontos emellett a megszokott környezet, a testmozgás és leginkább a hasznosságtudat megőrzése. S ezért tehetnek a legtöbbet a fiatalabb családtagok. Segíthetnek új tevékenységet, feladatot keresni a nyugdíjasnak, ami ráadásul a család előnyére válik. Megnő időskorban a hobbi szerepe is. De olyan kreatív tevékenység is „gyógyít", mint például a Nyugdíjasegyetem.

Növelheti a depresszió rizikóját egyes gyógyszerek mellékhatása, a kapcsolatoktól való elzártság, az alacsony jövedelem és ha az idős testi betegségeit nem kezelik hatékonyan. Ideálisak viszont depresszió ellen a barokk zenék, például Vivaldi Négy évszakja, Bach I. brandenburgi versenye, Beethoven VIII. szimfóniája. Álmatlanság ellen jók a szimfóniák lassú tételei, Bach csembalódarabjai, Schumann Álmodozása, Gershwin Nyáridőben című darabja.


Tesztkérdések nyugdíjas egyetemistáknak

A Nyugdíjasegyetem hatodik előadásán dr. Mayer László pszichiátert a lelki egészség megőrzéséről hallhatták a résztvevők. A tájékoztatóról ismét kérdéseket fogalmazunk meg. A legjobb válaszokat beküldők között „Kisalföld-könyvek" ajándékcsomagokat sorsolunk ki. Kérjük, egy-egy választ maximum 3–4 mondatban fogalmazzanak meg! A megoldások beküldhetők e-mailen (nyugdi-
jasegyetem@kisalfold.hu) vagy levélben a 9021 Győr, Pf. 28 címre.
1. kérdés: A korábbi depresszió növeli az időskori hangulatzavar kialakulásának esélyét?
2. kérdés: Már gyerekkorban is problémát okozhat a depresszió?
3. kérdés: Az életkor határozza meg e betegség kezelésének módját?
4. kérdés: Melyek a leggyakoribb, a legveszélyesebb tévhitek a depresszióval kapcsolatban?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miből lesz az ész?

A magas intelligencia titka: genetika és neveltetés. Tovább olvasom