Kisalföld logö

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 30°C Még több cikk.

Móka Miki magatartást tanít

Negyvenkét éve hűséges férj, odaadó barát, bölcsességre törekvő egyetemi oktató. Ha csak ezt a pár dolgot hallom róla, talán nem is hiszem, hogy az örökké mókázó, mindig mosolygó Móka Mikiről, alias Levente Péterről van szó.

Hallgatva az előadását, azután meg őt, mégis rádöbbenek: újra megtaláltam az én Móka Mikimet, azt, akire anno kislányként annyiszor rácsodálkoztam és végtelenül szerettem...

– Móka Miki egy kedves, bohém ifjú volt, mára egy gondolkodni, cselekedni igényes felnőtt férfi lett – állítja magáról mosolyogva Levente Péter, aki 24 éve az ország különböző egyetemein, főiskoláin óraadóként magatartás-kultúrát tanít. – Hatvanhét évesen is megmaradt a jókedvem, a vidámságom, így ötvöződik Móka Miki a bölcsességre törekvő Levente Péterrel.

Három Hakapeszit már elloptak, Móka Miki azonban pótolta a majmot, amerre csak jár, nem hagyja otthon kedves kabaláját.


– Egykor a tévében, ma egyetemeken tanít. Hol pontosan?

– Nagy kaland nekem a magatartás-kultúra, amelyet a Gyógypedagógiai Főiskolán találtam ki a nyolcvanas évek végén Karácsony Sándor magyar reformpedagógus inspirálására és Kontra György előadásaira építve. A magatartás-kultúrát mint önismereti, módszertani és gyakorlati tantárgyat leginkább a felnőtteknek szeretem továbbadni, azért nekik, mert jóformán félszavakból is értjük egymást, s az előadásaimról bizonyosan elvisznek valamit, legyen az a munkájuk, a közlekedésük vagy a családi életük. Attól a pillanattól kezdve talán különbséget tudnak tenni a viselkedés és a magatartás között.


– Óriási az elvárás felénk, szülők felé, hisz aki a lehető legtöbb mindent szeretné megadni a gyermekeinek, az látástól mikulásig dolgozik. Szóval, sokszor megbukunk gyermeknevelésből...

– Csodálatos, ha valaki bevállalja, belátja, hogy megbukott. Az az ember ugyanis újra tud kezdeni mindent. Az, aki titkolja, tagadja, a szőnyeg alá söpri a problémáit, a kudarcait, az véglegesíti is az eredménytelenségét. A magatartás-kultúra elérhetetlen, 24 éve találtam ki, de még én is olykor azt veszem észre magamon, hogy csak viselkedem és csak annyiban tartok előbbre, hogy olykor észreveszem: Levente, hát hogy viselkedsz. Hát nem szégyelled magad? Próbálj meg ne csak viselkedni, hanem legyen magatartásod. Szóval olykor még ilyesmit is mondogatok magamnak...


– Hallottam, fantasztikusan jó a kapcsolata a volt tanítványaival: tudja, kivel mi történt, kiből mi lett... Fontos ez?

– Nézze, anyagilag soha nem fizették meg azt, amit mi a feleségemmel, a barátaimmal csinálunk. A Magyar Örökség díj talán erkölcsi értelemben vett kivételt jelent. A hallgatóimmal való kapcsolat nagy jutalom. Az, hogy a mai napig jönnek a visszajelzések azoktól, akikkel valaha is találkoztam és mondjuk magatartás-kultúrát tanítottam nekik. Nemrégiben volt egy volt gyógypedagógus-hallgató látogatóm és egy kacagókoncert keretében bemutatta a férjét és a három gyermekét. Kinézte a világhálóról, hol koncertezünk s eljöttek. Emlékezett arra, de legalábbis visszaidézte nekem, amit tanítottam, amiről beszéltünk: hogy a legfontosabb a család, a többi csak utána jöhet. Hát elhozta bemutatni a családját. kell ennél gyönyörűbb?


– Két nevet, két igazi bástyát említett az életében: az egyik a feleségéé: Döbrentey Ildikóé, a másik Gryllus Vilmosé. Tényleg ez a két kőkemény pillér az életében?

– Döbrentey Ildikó szerelmem, gyermekeink édesanyja és alkotótársam 42 éve. Vilmos 30 éve barátom, keresztkomák vagyunk oda-vissza, ugyanakkor zseniális zeneszerző és előadóművész.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az oltári srác már MÁZS-ként látja a világot

Az Oltári srácok című musicalt először a New York-i Broadwayn játszották, itthon három éve hódítanak… Tovább olvasom