Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

MikroCsodák Világa

Több tízezren már látták, ám nem hisznek a szemüknek, hisz a világ legkisebb aranytárgyait mikroszkópon keresztül vehetik szemügyre, így akár képtelenségnek is tűnhetne a miniatűr aranytárgyak elkészítése magra, mákszemre, vagy épp gombostű tetejére.

A többség gyönyörködik, meghökken a Kijevben élő Mikola Szjadriszkij Szentendrén látható alkotásain, aki a világ legkisebb aranytárgyait készítette el: például egy tű fokában elhelyezett tevekaravánt, gombostű hegyére applikált sakktáblát, s egy mákszem felében kialakított fecskefészket – a fecskepárral és a fiókáikkal együtt.

A mikrominiatúra-kiállítás kapcsán joggal merülhet fel a kérdés: ugyan hogy csinálja a művész mindezt hihetetlen pontossággal, precízséggel? Nos, Szjadriszkij azt mondja, mindent mikroszkóp alatt, kézzel végez, ám a legtöbb műszaki megoldásra nemcsak a műhelyében, hanem a trolin, a metróban, az uszodában, vagy épp a nyakkendője megkötésekor jött rá. Pulzusa észrevehetően lelassul a munka közben, az alkotó gondolkodását és mozgását az akaraterő és a magabiztosság kíséri, amely már-már az önszuggesztióval határos.

A látogatók többsége látja, ám nem hiszi az élményt, amely a mikroszkópba nézve éri. Mindenesetre lenyűgöző Szjadriszkij ötlete, művei, amely különleges csodavilágba röpíti a látogatót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝A nemzet tragikája˝: Jászai Mari

2010-ben ünnepeljük Jászai Mari születésének 160. évfordulóját. Tovább olvasom