Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Kisalföld Vágta: Mosonmagyaróvár ˝két fronton˝ is képviselteti magát

Ugyanaz a lovas, s valószínűleg ugyanaz a ló állhat starthoz Mosonmagyaróvár színeiben az idei Nemzeti Vágta helyi előfutamán, amelyik két éve a fővárosi fesztiválon képviselte a várost.

Pityke az angol telivérekkel ugyan nem veszi fel a versenyt, de sokoldalúságban valószínűleg veri a mezőnyt.

Dovánczki Imre azon kevesek egyike, aki megtapasztalhatta, milyen érzés sok ezer ember előtt rajthoz állni lova nyergében, méghozzá olyan patinás helyszínen, mint a budapesti Hősök tere. Két éve az első Nemzeti Vágta indulója volt, s idén újra őt kérte fel az önkormányzat, hogy méresse meg magát a Kisalföld Vágtán. Aki itt, május 21–23-án elsőként zúg át a célvonalon, annak az előfutam szervezői biztosítják a benevezését a Nemzeti Vágtára.

– Óriási élmény volt a Nemzeti Vágta, még akkor is, ha rögtön láttam, az angol telivér versenylovakkal szemben nem sok esélyem van. Az 1200 méteres táv egy kicsit hosszú volt a lovamnak, a felénél éreztem, hogy fárad, ennek ellenére az első futamban harmadikak lettünk, s úgy érzem, kihoztam a legjobbat a helyzetből – mondja Dovánczki Imre, aki valószínűleg idén is Pitykével, kilencéves magyar félvér kancájával indul.


(A vágta versenyszabályzata azóta változott; az esélyegyenlőség érdekében bizonyos számú futamgyőzelmet elért angol telivér versenylovak nem indulhatnak – a szerk.) Vállalná a versenyt egy (fajtájából eredően) gyorsabb angol telivér ló nyergében is, ha valaki felajánlaná – annak ellenére, hogy Pitykével összeszokott párost alkotnak. Nem csoda, hiszen öt éve dolgoznak, versenyeznek együtt a hobbilóval, s az biztos, hogy nála sokoldalúbb hátas kevés van a környéken.

– Westernversenyszámokban – hordókerülésben, szlalomban – indulok kisebb versenyeken, de folyamatosan képzem magam. Tanulom a díjlovaglás alapjait, érdekel az ugrás is, s Pityke kocsiban, hintóban is elmegy – mondja a tulajdonos.

Tavalyelőtt az egyik biztosítótársaság fizette ki szponzorként a Nemzeti Vágta kétmillió forintos nevezési díját Mosonmagyaróvár városa nevében, idén Szabó Miklós polgármester a Kisalföld Vágtán elért győzelemben reménykedik. S nem csupán passzív szurkolóként: pónifogathajtásban maga is rajthoz áll a polgármesterek futamán. Már csak a buli kedvéért is, fogatot ugyanis még nem hajtott, igaz, a szervezők biztosítanak tapasztalt segédhajtót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holdra szállás egy laptoppal?

Egyre kisebb, egyre többet tudó, egyre gyorsabban működő és egyre több kapcsolatot biztosító… Tovább olvasom