Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 5°C Még több cikk.

Halász Judit: Nem szabad elfelejteni az egykori gyermekeket

Szeresd a testvéred! címmel tartott két előadást Sopronban a gyermekek, illetve szüleik számára Halász Judit. A hálás közönség, szülők és gyerekek egyaránt közösen énekelték a régi és új dalokat.
– Egy nap két koncertet is ad a gyermekek és szüleik legnagyobb örömére. Együtt éneklik a dalait és együtt is tapsolnak.

– A három utolsó lemezem azoknak a felnőtteknek is szól, akik valaha jártak az én koncertjeimre. Sok olyan fiatal felnőttel találkoztam, akik most újra eljönnek, de már a gyerekeikkel. Én pedig jelezni szeretném, hogy nem felejtettem el őket! Olyan dalokat is énekelek, amelyek hozzájuk szólnak. Példaképem az az irodalom, amely gyerekekhez és felnőttekhez egyaránt képes szólni.

– Folyamatosan járja az országot, a legtöbb helyen két koncertet is ad. Sorra találkozhat a közönségével. Mondhatni, azonnal megkapja a visszajelzést.

– Számomra az a legnagyobb öröm, ha a közönség megtölti a házat, a visszajelzés pedig, ha ismételten meghívnak. Elkeltek a jegyek, és sokan nem jutottak be. Vagy eljönnének még egyszer. Ha valaki szeretné aláíratni a lemezét, szívesen megteszem.

– Új ötletet is merít ezekből?

– Környezetemben is vannak akkora gyerekek, mint a közönség soraiban. Az élet maga szüli a témákat, csak észre kell venni! Minden családban adódnak gondok, és sok a mindenhol felmerülő probléma. Legutóbb megjelent lemezem, a „Szeresd a testvéred!" is ilyenekből táplálkozik: mikor nagyon kicsi a két testvér között a korkülönbség, a szülő nehéz helyzetben van. Érthető módon mindenki az új jövevényre figyel, de a nagyobb testvér sem kaphat kevesebb figyelmet és szeretetet.

– A televízióban hétvégente a reggelek csak a gyermekeknek vannak szentelve. Sorra játsszák a különböző rajzfilmeket, meséket. A szakemberek és a szülők mégsem elégedettek.

– A televízió véleményem szerint a gyermekek számára megszűnt. „Kilóra" vett rajzfilmeket sugároznak ilyenkor. A véletlen úgy hozta, hogy a pici unokáim jelenleg az Egyesült Államokban élnek. Ott láttam néhány csodálatos DVD-t, amelyeket szívből ajánlok mindenkinek, aki képes hozzájutni. A sorozat címe Baby Einstein és Little Einstein. Olyan kulturális értékeket közvetítenek izgalmasan, érdekesen és szépen, hogy a gyerekek nem akarnak elmozdulni a képernyő elől, miközben Beethovent, Sztravinszkijt vagy Mozartot hallgatnak, Van Goghot néznek. Nálunk sem a kereskedelmi, sem az úgynevezett királyi televízió nem közvetíti ezeket az értékeket. Magyar készítésű gyerekprogramra pedig egyáltalán nem költenek.

– Ez viszont baj. Igény is lenne rá.

– Sok mindenre lenne „igény", de a televíziót nézve úgy tűnik, mintha ez a korosztály nem is létezne.

Halász Judit
Halász Judit

– Közeleg a húsvét, a locsolás. Találkozik az unokáival?

– A nyuszi majd a kertben a fűben és a bokrok között eldugja az ajándékait. Húsvétvasárnap a budapesti A38-as hajón adok két koncertet. Nem is gondoltam az időpont egyeztetésekor, hogy ez a nap éppen húsvétra fog esni. Fiúunokáim vannak, nagy élvezettel fogom őket megtanítani locsolni. Bár még nagyon picik, a legkisebb két hónapos, a középső áprilisban lesz kétéves, míg a legnagyobb három és fél éves.

– Megvannak még a húsvéti hagyományaink?

– Azt hiszem, hogy igen. Van, aki tréfából csinálja, de szereti. Viszont biztosan vannak olyanok is, akik sosem jártak el locsolni. Annyi változást veszek észre, hogy manapság már illik bejelentkezni az illető családnál vagy hölgynél, akiket a fiúk, férfiak felkeresnek. És praktikus is, ha biztos otthon akarják találni őket!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fiatalok már nem írnak húsvéti lapot

„Zöld erdőben jártam, Unicumot láttam! Ha nem kapok belőle, nem locsolok jövőre!" Ugye kaptak… Tovább olvasom