Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Feléledtek a prágai specialitások

Prága szívébe diadalmasan tért vissza több, a kommunista rendszer idején lepusztult márkás vendéglátóhely, a csehek pedig lelkesen fedezik fel újra a hajdanvolt specialitások ízeit.

A nemrégiben újra megnyílt Mysak cukrászdában a „karamelovy pohár", a karamellkehely a sláger. A „karamelovy pohár" sikere nem is annyira a recepten múlik, hanem azon, hogy becsületesen készítik el, precízen betartva az első köztársaság idejéből származó hagyományos eljárásokat.

A csehek szóhasználatában az első köztársaság (1918–1938), amelyet Masaryk elnök demokratikus korszaka jelképez, a minőség és a becsületesség szinonimája, amelyet később a konyhaművészet terén is elfelejtettek a kommunizmus négy évtizede alatt.„A cseh gasztronómia újjászületésének időszakát éljük" – mondta el Pavel Maurer gasztronómiai szakértő, a Pavel Maurer’s Grand Restaurant Guide szerzője. Maurer szerint logikus, hogy erre két évtizedet kellett várni a kommunizmus bukása után. „A bársonyos forradalom óta egzotikus ízek egész áradata szakadt ránk. A gyomrunk viszont otthon maradt."

Az 1916-ban alapított Jan Paukert csemegeüzlete, amely hosszú időn át volt a különféle felvágottak, sajtok és libamájak kedvelőinek paradicsoma, az 1952-es államosítás után szintén nehéz időket élt át. Hana Paukertová, az alapító unokájának felesége szerint a bolt, amely teljes felújítás után nemrégiben nyílt meg újra, „szebb, mint valaha".
Jan Paukertet tartják a cseh gasztronómia egyik specialitása, az oblozeny chlebícek, az ezerféleképpen megpakolható vajaskenyér-szeletkék feltalálójának. Maurer szerint az oblozeny chlebícek ritkaság, sehol másutt a világon nem kapható. „Másutt vagy hamburgert, vagy szendvicset árulnak. A klasszikus oblozeny chlebícek – sonkával, főtt tojással és majonézes krumplisalátával – azonban eredeti cseh termék" – mondta.

Zdenek Pohlreich, a Café Imperial, a hasonnevű szálloda kávéházának főnöke és szakácsa szerint az első köztársaság igazi hagyománya az, ha valaminek van saját tulajdonosa, aki becsületesen foglalkozik a céggel és igyekszik valamilyen tipikusat beleadni.A hely híven tükrözi az ország újkori történelmét: a két világháború közötti időszak luxusszállodája és kávéháza 1939 és 1945 között a náci németek törzshelye volt, a háború után államosították és szakszervezeti üdülővé alakították át, lepusztult, elhagyatott lett, majd 1989 után újjáépítették és megnyitották.

„A Café Imperial 2007 augusztusa óta ismét működik, de nem mindig van könnyű dolgunk, mert nagy a konkurencia" – mondta Pohlreich. Hozzátette: „A cseh konyhára fogadtunk, és ma úgy tűnik, nem volt rossz választás. A dél-csehországi gombás-burgonyás kulajdaleves például igen sikeres."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha Afrikából jöttetek, miért nem vagytok feketék?

Humoros, érdekes és izgalmas jelenetek is tarkították az idén 45 éves fennállását ünneplő… Tovább olvasom