Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Edvini eklektika

Forog, toporzékol a hegedűvel a kezében a színpadon, öltönyhöz pepita övet és tornacipőt vesz – edvini eklektika. De ahogy a vonót a húrokhoz emeli, azzal néma csendet is tud teremteni, nemcsak hangos tapsvihart. A magyar hegedűvirtuóz-zeneszerző Edvin Marton így nyert Emmy-díjat és tagja volt az idei Eurovíziós Dalfesztivál győztes csapatának.
Hétfő, kedd, szerda, London, Milánó, Győr – Edvin Martonnak nem szokatlan, hogy minden nap más városban lép fel, ahogy ő mondja: sokszor bőröndből él és zoknit mindig útközben vesz. Nem számolja, hány koncertje volt idén, hányat tervez jövőre, de azt látni honlapján, tele a naptára. Szentestére is volt felkérése, de azt idén nem vállalta, ezúttal otthonában, Budapesten ünnepel, viszont karácsony második napján már Jerevánban hallhatja a közönség, szilveszterkor pedig az orosz oligarcha, Abramovics nagyszabású partiján. Szerinte a mostani éve éppolyan szép volt, mint a tavalyi és a tavalyelőtti, hiszen szinte minden nap a rajongóinak hegedülhet, de azért az kiemelkedik élményei közül, hogy idén Belgrádban az Eurovíziós Dalfesztiválon az a dal nyert, amit Dima Bilan énekelt, és ő hangszerelt és a versenyen közösen adtak elő. Korábban még sosem győzött sem magyar, sem orosz ezen a versenyen, ezért is készülnek közös tavaszi turnéra.


Svéd erdőben féleleműző

Edvin Marton muzsikája híd a klasszikus és a popzene között, amivel sokat tesz a komolyzene népszerűsítéséért, e téren pedig az eurovíziós győzelem nagy előrelépést hozott. „Rengeteg levelet kapok, ez nagyon inspirál. Nemrég egy svéd lány írta nekem, hogy az iskolabusz mindig egy erdőnél teszi ki, azon kell átmennie, hogy hazajusson. Korábban félt ettől a húszperces sétától, de mióta hallgatja a zenémet, már nem" – mesélte a művész az öltözőjében és miközben Mikulás-csokoládéval kínált minket, felcsendültek saját dallamai a mobiltelefonjáról. Mi más is lenne a csengőhangja? Viszont nem mindig csokoládézik fellépés előtt, ez Győrben az ünnepi hangulat miatt alakult így. „Bár úgy tűnhet, nincs semmi trükk ebben: amikor kimegyek a színpadra, olyan, mintha másik világba kerülnék és repülök. Talán ezt érzi a közönség, és ők is velem tartanak."

 Edvin Marton egy londoni céggel  tárgyal, mert egy teljesen rá épülő új show-t szeretnének létrehozni.
Edvin Marton egy londoni céggel tárgyal, mert egy teljesen rá épülő új show-t szeretnének létrehozni.

Antik csillár, modern kanapé

Magával ragadó előadásmód jellemzi, ezt tudjuk róla, ahogy azt is, hogy gyerekkorában nem engedték focizni. Addig reggelit se kapott, míg egy órát nem gyakorolt. Pedig rossz gyerek volt, ráült a hegedűre, akkor pár napig nem kellett rajta játszania. Azóta viszont nagyon hálás, főként édesanyjának, hogy ennyire odafigyelt arra, hogy abban fejlessze magát, amiben a tehetsége korán megmutatkozott. Az is köztudott Edvin Martonról, hogy hegedűművészként világversenyt nyert és azzal azt a lehetőséget is, hogy egy Stradivarin játszhat. Viszont ő már új meglepetésekre készül. Dolgozik új lemezén, amin filmek ihlette zenéket és ismert filmzenék feldolgozásait adja elő a tőle megszokott stílusban, de az eddigieknél modernebb hangzásokkal.

„Új irányt, új élményeket, újfajta érzelmi világot képviselek, ezért természetes, hogy a rajongókat az is érdekli, hol nyaralok, mit veszek fel, hogyan rendezem be az otthonom. És nemcsak a zenémet, az öltözetemet, az életemet is minden tekintetben az eklektika jellemzi. Követem és szeretem a divatot, ötvözöm a klasszikus és a popos viseletet, a lazább dolgokat a hagyományossal. A lakásomban a háromszáz éves velencei csillár alatt egy modern olasz kanapé áll."


Korcsolyázók kedvence

Először Jevgenyij Pljusenkónak szerzett zenéket a jégre; a 2006-os torinói olimpián azokra is futott és győzött. A rövid programját a Tosca-fantáziára, a kűrjét A keresztapa című film dallamainak feldolgozására. Mindegyikben a magyar hegedűvirtuóz játéka hallható, ahogy abban a szerzeményében is, ami a Zeffirelli-féle Róma és Júlia film zenéjét álmodta tovább és amire az orosz műkorcsolyázó páros – Tatjana Totmanyina és Maxim Marinyin – olimpiai aranyat érő programját előadta 2006-ban. Torinóban a műkorcsolyagálán Edvin Marton élőben kísérte mindegyiküket. Ezért Emmy-díjjal jutalmazták, s világszerte a korcsolyázók hegedűsének nevezik.

Azóta is kedvelt ebben a jeges sportágban a versenyzők körében. A mostani versenyszezonban is többen futnak az említett „jégzenékre", s ha nem is olyan eredményesek egyelőre, mint az olimpiai aranyat szerzett orosz korcsolyázók, Edvin ennek nagyon örül. Hiszen minden zeneszerző vágya, hogy minél többet játsszák, hallják muzsikáját. Mivel ilyen különleges kapcsolatba került a korcsolyázással, egy kicsit meg is tanult a jégen fémélen csúszni. Erre szükség is volt már egy fellépés alkalmával, ugyanis az Eurovíziós Dalfesztivál győztes számában a harmadik közreműködő Jevgenyij Pljusenko. Többnyire csak ő forog a hordozható mini jégpályán, de egy tévéshow kedvéért Dima Bilan és Edvin vele együtt korcsolyázott. Így is tud hegedülni egy igazi virtuóz.

Olvasóink írták

  • 1. gaalftt 2008. december 13. 12:58
    „Ez mind szép és jo. De. Én ott voltam a "SHOW" müsoron. Hol megsüketültem a gerjedö hangszoroktol, a csendesebb részeknél szinte örületbe kergetett a baloldali hangszorobol lesugárzott hálozati 50Hz-es brumm. Ráadásul a hangtechnikus a nem megy továbbig kiemelte a mély hangokat annyira, hogy amikor a szegény lány
    énekelni kezdett, a szövege érthetetlenné torzult. Hogy valami jot is irjak: az est fénypontja az utolso két ráadásszám volt: hangzásban is perfekt, minden sallang nélkül. Az utolso ráadás hideg zuhany volt: a müsor késve indult, de 45 perc után a ráadást konferálták be, majd leléceltek a szereplök. A háromezer feletti jegyár
    ezért a produkcioért... no komment! No more Edvin Marton!
    A hangulatomat csak az menti, hogy láttam a Boogie estet Dániel Balázzsal, az kárpotolt sok mindenért.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rozsdás szög és Tízezer lépés

Presser Gábor a Kisalföld hűséges olvasóinak jövő kedden (december 16-án) mutatja be egyedülálló… Tovább olvasom