Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Csúcsíves ablakok, karcsú tornyocskák Martonvásáron

Úti cél a Mezőföldön fekvő Martonvásár nevezetessége a Brunszvik család egykori, különleges kastélya. Beethoven többször vendégeskedett falai közt, ezért még inkább vonzó látnivaló. A város távolsága Győrtől az M1–M0–M7-es autópályákon 130, Székesfehérvár–Gárdonyon át 120 kilométer. Soprontól Győrön át az első útirányon 220, a másodikon 210 kilométer.
Történelmi hangulatot áraszt

Idősebb Brunszvik Antal a martonvásári birtokot 1770-ben vásárolta meg. Az itt álló kastélyt barokk majd klasszicista átépítése után Brunszvik Géza száz évvel később neogótikus stílusúvá alakíttatta. A XX. század elején a tulajdonos Dréher család az eredeti formát megtartva a díszítéseket egyszerűsíttette. A második világháborúban a kastély megrongálódott, teljesen kifosztották. Napjainkban a hatalmas parkkal körülvett együttesben mezőgazdasági kutatóintézet működik. A kultúrtörténeti emlékeket a Beethoven Emlékmúzeum őrzi.

Gyönyörű látvány a lombok karéjában a neogótikus épület. A XIX. század közepén történő építkezések során a magyar nemesség angol társadalmi berendezkedés iránti vonzódása került kifejezésre azáltal, hogy az akkor kedvelt neoreneszánsszal szemben a Tudor-gótika stílusát helyezték előtérbe. A martonvásári épület jellemzői a csúcsíves ablakok, karcsú tornyocskák, bástyaszerű sarokkiképzések. Összhatása nyugodt, történelmi hangulatot árasztó.


A Halhatatlan Kedves

A Brunszvik család karrierje idősebb Brunszvik Antallal indult. Őt és leszármazottjait okos politizálás és gazdálkodás, felvilágosult gondolkodás és művészetszeretet jellemezte. Ifjabb Brunszvik Antal Seeberg Anna bárónőt, Mária Terézia udvarhölgyét vette feleségül. Négy gyermekük született, Terézia, Ferenc, Jozefin és Charlotte. A martonvásári kastély könyvtárában megtalálhatóak voltak az ókori klasszikus szerzők művei, hangversenyteremnek is használt képtárában világhírű mesterek képei függtek. A családfő élete derekán, negyvenhét éves korában meghalt. Özvegye két idősebb lányát, Terézt és Jozefint Bécsbe vitte, hogy megfelelő férjet találjon számukra. Ott ismerkedtek meg az akkor már neves zeneszerzővel, Beethovennel. A harmincadik évében járó mester zongoraleckéket adott a lányoknak. 1800 és 1812 között több alkalommal járt Martonvásáron. Szeretete jeléül több alkotását dedikálta a család tagjai számára. Beethoven halála után íróasztalának egy rejtett fiókjában többek között találtak három szenvedélyes hangú, dátum és címzés nélküli szerelmes levelet. Ezeket írta az úgynevezett Halhatatlan Kedveshez. A hölgy személyét nem sikerült azonosítani. A Beethoven-kutatók többsége úgy gondolja, hogy Brunszvik Jozefinhez íródtak. Alapozzák ezt azokra a fennmaradt, neki szóló levelekre, amelyek egyértelműen Beethoven gyengéd érzelmeiről árulkodnak.


Beethoven hajtincse

A kastély fölszintjének termeiben rendezték be a Beethoven Emlékmúzeumot. A kiállítás a mester és a Brunszvik család kapcsolatát mutatja be. A Brunszvik nővéreket ábrázoló híres festmény franciaországi leszármazottak ajándékaként került a múzeumba. Egy finoman berendezett enteriőr a kastélybelső egykori hangulatát idézi. Itt áll az a copf stílusú kályha, mely az egyetlen épen maradt berendezési tárgy. Kis medalion őrzi Beethoven egy hajtincsét, mellette a Halhatatlan Kedveshez írt három levél hasonmása. Számos portré, kotta és róla szóló könyv segít felidézni a zeneszerző alakját.

Az angolparkban apró patak, hatalmas tó szigettel, szép ívű kőhíd. Platánok, tölgyek, juharok, kőrisek veszik körül a tavat. Az örökzöldeket lucok, duglász-, erdei és jegenyefenyők képviselik. Hosszú, ácsolt híd vezet a szigetre, ahol Beethoven mellszobra és a kert legérdekesebb fája, egy fejlett légzőgyökerekkel rendelkező mocsárciprus áll.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Célkeresztben az utasszállító

Amikor 1983. szeptember 1-jén kora hajnalban a szovjet légvédelem egyik vadászgépe tévedésből… Tovább olvasom