Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Bangó Margit tanítja Szandrát

Hat éve Győrben arra vállalkozott Barát Imréné, hogy megmentse az egyre inkább elfeledett magyar nótát.

A magyar nóta hungarikum, ahogyan a zamatos kisüsti vagy a Pick szalámi. Csakhogy élő zene egyre kevesebb étteremben, szórakozóhelyen csendül fel, az ebből élő muzsikusok és énekesek javarészt más megélhetés után néztek. Legfeljebb a legkiválóbbak maradtak színpadközelben.

Bangó Margit
Hat éve Győrben arra vállalkozott Barát Imréné Irénke, hogy mentse a még menthetőt. Talán az égiek is ezt akarták, amikor Jónás Nándor cimbalmost az angyalok magukhoz szólították és az asszony társ, az akkor hároméves kislánya pedig apa nélkül maradt.
A fájdalmas hiányt, a gyászt némiképp évről évre enyhíti az a jótékony céllal megszervezett nótaest, amelyet az azóta megrokkant asszony a tolókocsijából szervez. Törekvésében barátai, ismerősei segítik. A múlt hétvégi program bevételét a szervezők a győri szívcentrum működésére ajánlották fel.

Hétévesen prímás

A legifjabb Járóka Sándor még csak négyéves, ám Puka Károly zenekarának „beugró" prímásaként valósággal sziporkázott a színpadon és a régió szinte minden részéből érkező közönség azonnal a szívébe zárta.
– Zongorista vagyok, de nálunk a bátyám és az öcsém is zenész – magyarázta Járóka Ferenc, a kisfiú édesapja.
– Fantasztikus, ahogyan a minap Bősön fogadtak bennünket, s amilyen szeretettel az itteni hallgatóság is értékeli a cigányzenét. Úgy érzem, már csak ezért is megérte eljönnünk, no és Jónás Szandrát kísérni is nagy kihívás.
Horváthné Erzsike Fehértótól Győrsövényházig összesen öt faluból szervezett vagy százhúsz nótakedvelőt. Mint mesélte, nem kellett különösebb agitáció, hisz falun legfeljebb a televízió jelent kikapcsolódást, itt meg élőben találkozhatnak a művészekkel, megfigyelhetik minden rezdülésüket, kérhetnek ráadást.


Az élő zene varázsa

– Szeretem a magyar nótát, szerveztünk mi is egy ilyen jellegű klubot – tájékoztatott a markotabödögei Németh Gyuláné. – Szoktunk énekelni, de azért mégis csak az élő zene az igazi.
Járóka János nagybőgős és festőművész, de már csak az unokaöcs, a kis Sanyika miatt is megtisztelte a rendezvényt, meg aztán az azóta égi zenekarban játszó Jónás Nándort is jó cimborájaként tisztelte. Utóbbi pedig kötelez: kötelező félretenni az ecsetet, és a bőgő is várhat. Kíváncsi volt a legendás hírű Puka Károly vezette zenekarra is, szerinte ugyanis a szakmából mindig tanul valami újat az ember.
– Akkor, a kritikus időben szükség lett volna egy szívre, egy azonnali beavatkozásra a zenésztársunknak – állítja Járóka János. – Végre a szívcentrum elkészül, mindenkit helyben vesznek kezelésbe, amihez ez a rendezvény is hozzájárul. Az pedig pluszöröm, hogy amint hallottam, az itt rendszerint fellépő Bangó Margit Kossuth-díjat kapott, amit életműve alapján méltán megérdemelt.

Füzetbe írt dallamok

Gyimóthi Elemér nótaszerző 56 új nótával, második nótásfüzetével lepte meg a fellépő művészeket. Közülük többet élőben is hallhatott a közönség. Közel 200 vers közül eddig százhúszat zenésítettek meg, tapasztalata szerint az ilyen jellegű rendezvények jó alkalmat jelentenek a bemutatkozásra, a továbblépésre.
A tízéves Jónás Alexandra remek hangulatot teremtett a közönség soraiban, s ami ebben az életkorban szinte kivételes: a kislány a közönség soraiba merészkedve otthonosan, ugyanakkor elragadó kedvességgel énekelt. Hogy ebben mekkora szerepe lehet a tanulásnak, csak találgathatjuk, mindenesetre tény, hogy a Móra-iskola diákját az immár Kossuth-díjjal kitüntetett Bangó Margit is rendszeresen ellátja tanácsaival és tanítja énekelni. Szandra legutóbb a határon túli Bősön is kieresztette a hangját, a győri Bartók Béla művelődési központban pedig tűt sem lehetett volna leejteni, a kedvéért annyian eljöttek.

Vendégművészek Szlovákiából

Csertői Imre vendéglátós péntekenként a nótakívánság-műsort, abban pedig Tarnai Kiss Lászlót rendszerint hallgatja. Most feleségével együtt személyesen is kíváncsi volt a népszerű rádiós énekesre, Máté Ottíliára és Győri-Szabó Józsefre. Barátaival együtt szeret nótázni, énekelni, szerinte az ilyen jellegű programokkal, nótaklubok szervezésével megmenthető a magyar  és a cigány nóta.
– Soha nem felejtem el ezt az estét, a győri közönség fantasztikus – sorolta a dunaszerdahelyi Kosári Judit, aki Dóka Zsuzsával érkezett és lépett fel. – Egy olyan kapcsolat kezdődött el ezzel, aminek bizonyára lesz folytatása, hiszen célunk a Duna mindkét oldalán a dallamok megőrzése, az egymástól való tanulás és a közös fellépés – remélhetően a közönség és valamennyiünk nagy örömére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forgács Péter újra 'éhes'

Forgács Péter, a győri színház népszerű drámai- és musicalszínésze a napokban Jászai-díjat kapott. Tovább olvasom