Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 28°C Még több cikk.

Andy Warhol autói Bécsben

Andy Warhol Autók (Cars) című sorozatából nyílt kiállítás csütörtökön Bécsben az Albertina múzeumban.

A Mercedes-autógyár 1986-ban, az automobil feltalálásának századik évfordulóján kérte fel Warholt, a pop-art irányzat egyik vezéralakját a gépkocsi történetét bemutató sorozat megalkotására. A Daimler művészeti gyűjtemény tulajdonában lévő, Warhol jellegzetes stílusában készült képek különböző Mercedes-modelleket ábrázolnak, egy 1886-os korai típustól egy 1970-es, az űrkorszakot idéző kísérleti modellig.

A 80 darabosra tervezett sorozat a művész 1987-ben bekövetkezett váratlan halála miatt félbemaradt, 35 kép és két nagyméretű rajz készült el belőle.


Habár az autó a XX. század jellegzetes terméke, a művészetben csak a század második felében, a pop-art irányzatban vált önálló motívummá, mégpedig az 1960-as évek Amerikájában. Maga Andy Warhol az Autók előtt is szerepeltette, a Halál és katasztrófa (Death and Disaster) és a Karambol (Car Crash) című képsorozatokban. Ezektől eltérően azonban az Autókban „egy kultusztárgyak jellemezte évszázad ikonjaként" jelenik meg a gépkocsi – áll a kiállítás kísérőszövegében.

Warhol Autóit a tárlaton három másik modern művész alkotásai egészítik ki ugyanabból a gyűjteményből. Robert Longo szórópisztolyos technikával készült képei, Sylvie Fleury videói és Vincent Szarek számítógép vezérelte mozgó szobrai is mind ugyanazzal a témával, az autók világával foglalkoznak.

A kiállítás május 16-ig látogatható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiszti a moziban

A filmtörténet visszatér a kezdeteihez, amikor megijedtek a vásznon közeledő gőzöstől a nézők. Az… Tovább olvasom