Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Alhambra, a Vörös Erőd

A Sierra Nevada több mint háromezer méter magas csúcsainak hátteréből tűnik elő az Ibériai-félsziget utolsó muzulmán védőbástyája, Granada.
A szultánság alapítója, I. Mohamed, akit al-Ahmar, azaz „A vörös" néven emlegettek, a Prófétától származtatta magát.

Al-Ahmar 1238-ban elrendelte a Sabikán-dombon álló erődítmény átalakítását: a régi fellegvár falait megerősíttette, és az egész dombra kiterjedően meghosszabbíttatta, hogy azokon belül palotát emeltessen. Az Alcazabából (fellegvár) csupán a falak és a védőbástyák maradtak fenn. A palota építése sokáig váratott magára. I. Juszuf (1333–1354) látott hozzá, majd fia, V. Mohamed (1354–1391) folytatta a nagyszabású terv, az arab–mór uralkodói palota, az Alhambra megvalósítását. (Az Alhambra elnevezésbe általában beleértik az Alcazabát is.) A palotaegyütteshez a XVI. század elején V. Károly – lebontatva az épületek egy részét – reneszánsz stílusú kastélyt építtetett.

Küldjön 1 csodát!

szieszta@kisalfold.hu
CÍMRE VÁRJUK. KÉRJÜK, TELEFONOS ELÉRHETŐSÉGET IS ADJANAK, HOGY FELKERESHESSÜK ÖNÖKET EGY RÖVID ÉLMÉNYBESZÁMOLÓRA.

Az Alhambra falai vörös kövekből készültek, innen a Catal-al-Hamra, azaz „Vörös Erőd" elnevezés. A zord, dísztelen erődítményfalak a mór palotaépítészet legcsodálatosabb alkotását rejtik. Kertjeiben tavak vize csillog, a bokrok, fák közt patakok bujkálnak, parkjait szökőkutak díszítik. Mivel az iszlám vallás tiltja az ember- és állatábrázolást, az Alhambra építményeit sormintaszerű feliratok, stilizált növények, geometrikus alakzatok, cseppkövekre emlékeztető formák és hullámvonalak díszítik, harmonikus egységben a környezettel. Az építőművész egyetlen helyen szegte meg a szigorú szabályt – az Oroszlán udvart stilizált oroszlánok tartotta márvány szökőkút ékesíti. A peremére vésett vers Ibn Zamrak költeménye.

A csodákat kereső világverseny honlapja, ahol szavazhatnak: www.new7wonders.com.

Az udvarról híres termek egész sora nyílik, egykoron az uralkodó és gyermekei lakhelyéül szolgáltak, de itt voltak a háremek is (emiatt Hárem udvarnak is nevezik). A palota legszebb helyisége – páratlan sztalaktitboltozatával – a Két nővér terme, a szultána (főfeleség) lakosztálya lehetett.

Innen nyílik a kazettás mennyezetű Daraxa-kilátó – Dar Aixa jelentése: Aixa háza, Aixa volt az utolsó granadai szultán, Boabdil édesanyja. A Királyok terme két lakrészből áll, különlegességét a falakat borító, bőrre festett képek adják. A mennyezetén lévő festmény (mely valószínűleg keresztény művész alkotása) Granada első tíz uralkodóját ábrázolja. Az Abencerragok terme a benne orvul legyilkolt nemesi családról kapta nevét.

A Comares-palota a közigazgatás és törvénykezés központja volt. A Mirtusz udvar nevét a fehér márvánnyal borított udvar közepén lévő tavat szegélyező mirtuszsorról kapta. Itt található a Követek terme, a trónterem, melynek faragott vörösfenyő kupoláján a Korán 67. szúrájának szimbolikus ábrázolása látható.

A csodákat kereső világverseny honlapja, ahol szavazhatnak: www.new7wonders.com.

Jerkó Gyula naplójából

A tengert elhagyva utunk Granadába vezet. Kopár hegyek között, kanyargós szerpentineken haladunk, feltűnnek a Sierra Nevada hófedte csúcsai. Egy parkolóban mandulát szedtünk, meg is ettük rögtön. A festőien szép fekvésű városba érve az Alhambrát kerestük meg. Belépő 200 peseta. Csodálatosan szép építmény. A Generális-kert, ligetek, sétányok, narancsudvar, az a rengeteg virág, szökőkút teszi olyan széppé, hogy szinte egyedülálló az egész világon. Az Alhambra belső szobáinak és udvarainak falait csipkéhez hasonlítóra vésték ki, kézi munkával. Lenyűgöző látvány volt, rengeteget fényképeztünk. Záróráig nem tudtunk betelni ezzel a csodával. Ez volt andalúziai utazásunk egyik fénypontja. Igaz a spanyol szólás: „Aki nem látta Granadát, az nem látott semmit."

Utunkat Alicante felé folytattuk a hegyek között. Vadon sátoroztunk egy pihenőben, olaszok, magyarok társaságában. Déltől 15 óráig a tengerben fürödtünk Motril város közelében. Elég hideg volt a víz és nagyon hullámzott a tenger. 187 km

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kínai operával kezdte Sebő Ferenc

Sebõ Ferenc, a megzenésített vers, a tekerõlant és a táncház… Tovább olvasom