Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

A leghíresebb felirat

Nyolcvanöt évesen is Hollywood egyik legismertebb és legtöbbet fotózott híressége az álomgyár nevét hirdető felirat, amely 1923. július 13. óta magasodik Los Angeles fölött a hegyoldalban.
Az akkor még Hollywoodland felirat ötlete egy ingatlanügynök fejéből pattant ki, miután hiába próbálta eladni az itt épült házakat. A 491 méter magasan elhelyezett 13 betű mindegyike 9 méter széles, 15 méter magas volt és négyezer égő világította meg őket, szürreális látvánnyal gazdagítva a Los Angeles-i éjszakákat; az izzókat a gondnok cserélte, akinek apró háza az egyik óriási L betű mögött húzódott meg.

A reklámengedély másfél évre szólt, de mivel a felirat gyorsan a filmgyár szimbóluma lett, ezután is a helyén hagyták. A gazdasági válság tetőpontján, 1932 szeptemberében egy elkeseredett színésznő, Peg Entwistle a „H" betűről a mélybe ugorva lett öngyilkos (és tett szert legalább halála után ismertségre).A feliratnak a harmincas évek végétől nem volt gazdája, 1940-ben részeg gondnoka nekihajtott, tönkretéve kocsiját és a H betűt. A helyreállítást 1949-ben kezdeményezte a helyi kereskedelmi kamara, ekkor vették le az utolsó négy betűt és tűnt el a világítás is. Az időjárás viszontagságait az új, fémmel borított fabetűk sem bírták, az első O megrepedt, a harmadik leesett, így egy idő után a „HuLLYWO D" látvány éktelenkedett a hegyoldalban. A helyzet csak 1978-ban rendeződött, amikor Alice Cooper sokkrocker és Hugh Hefner, a Playboy magazin tulajdonosának kezdeményezésére negyedmillió dollárt gyűjtöttek össze kilenc szponzortól.

A Los Angeles városa, a hollywoodi kereskedelmi kamara és az e célra létrehozott vállalkozás közös felügyelete alatt álló feliratot ma már csak messziről lehet csodálni, az egyébként is nehezen megközelíthető helyen fekvő látványosságot kerítés és biztonsági berendezés őrzi.

A felirat törvényi védelem alatt is áll, megváltoztatását semmilyen célra sem engedélyezik, ettől függetlenül erre néhány alkalommal mégis sor került. Így 1987-ben, II. János Pál pápa látogatásakor Holywood (a holy szentet, a holly magyalt jelent), 1993-ban a városi UCLA–USC egyetemi futballmeccs előtt Go UCLA (Hajrá, UCLA) volt olvasható. (Ezt a csínyt szurkolók követték el, akiket súlyos pénzbüntetésre ítéltek, s ekkor szerelték fel a biztonsági berendezést is.)

A filmvásznon legalább tíz alkalommal rombolták le, végzete volt földrengés, globális felmelegedés és óriásgorilla.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SZÉF: győri származású játékosok több mint 3 milliót nyertek

Győri származású édesanya és lánya játszott az RTL Klub csütörtöki, A Széf című vetélkedőjében.… Tovább olvasom