Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Vermes: ˝Elhúzott a világ a magyar futball mellett˝

Huszonöt évvel ezelőtt egy bő fél idényt töltött Győrben a 67-szeres amerikai válogatott futballista, Vermes Péter. Az ETO egykori játékosa nemrégiben edzőként a Kansas Cityt bajnoki címig vezette.
– Szép emlékeim vannak Győrről és az országról, ahonnan a szüleim származnak – mondta Vermes Péter, és elárulta, kicsit rozsdás már a magyarja, de ha visszatérne, némi gyakorlás után visszaidéződnének a magyar szavak. – Egykori győri csapattársammal, Urbányi Pistával egyébként rendszeres kapcsolatban vagyok, annál is inkább, mert hamarosan ő is a Kansasnél fog dolgozni.

– Minek tulajdonítja a magyar futball mélyrepülését? Ön hogyan látja ezt Amerikából, ahol már szárnyal a sportág?

– Kívülállóként nehéz erre válaszolni, de elhúzott a világ a magyar foci mellett. Néhány évtizede elképzelhetetlen lett volna, hogy az amerikai válogatott megveri a magyart, most pedig... Nemcsak a taktikai, technikai, de a felkészítési – mind fizikai, mind pszichológiai – módszerek is változtak, és ezekkel lépést kell tartani. Ha lesznek világos tervek az utánpótlás-nevelésben és szándék a megvalósításhoz, akkor arra már lehet építeni. Ehhez persze idő kell, és nem szabad habozni a legnehezebb és legfájóbb döntések – például személyi kérdések – meghozatalakor. Ha elég erősek lesznek, az eredmények sem maradnak el.

Vermes Péter
Vermes Péter


– A Kansas a saját nevelésű játékosokat részesíti előnyben, vagy inkább a piacon vesz kész és képzett futballistákat?

– Az előbbi a célravezetőbb módszer, ezért hoztuk létre a saját akadémiánkat, az idén például három fiatal került fel a nagycsapatba. A Kansasnél kiemelt szerep jut a saját játékosok nevelésének, hiszen anyagi téren nem tudjuk felvenni a versenyt az LA Galaxyval vagy a New York Red Bullsszal.

– Gondolt valaha arra, hogy magyar csapatot vezessen? Nemrégiben szövetségi kapitányt keresett a honi szövetség: ha jó ajánlatot kapott volna, elvállalja a felkérést?

– Mostanában egyáltalán nem időszerű a kérdés, hiszen a Kansas City edzője vagyok. Az elmúlt öt évben, mióta itt vagyok, több helyről is megkerestek, és a jövőben is meghallgatom az ajánlatokat, ami nem jelenti azt, hogy el is fogadom azokat. Egyelőre a KC sikereiért dolgozom, ez a legfontosabb.

– Az európai futball a tengerentúlon is egyre népszerűbb, de felveheti a versenyt az amerikai focival, a kosárral, a baseballal?

– A soccer – ahogy nálunk mondják – szurkolótábora nő a leggyorsabban az Államokban, de nem tudom megmondani, versenyezhet-e valaha az amerikai focival. Az viszont biztos, hogy egyre nagyobb helyet és szerepet követel magának az amerikai sportéletben. A Kansas szurkolótábora például korábban soha sem látott ütemben nőtt, szóval fényes a sportág jövője. Igaz, még messze nincs annyi pénz benne, mint például Angliában, Spanyolországban, hiszen egy átlagos amerikai játékos nagyjából százezer dollárt (23 millió forint – a szerző.) keres évente.

– Jürgen Klinsmann nagy csapatot csinált az amerikai válogatottból. Mit gondol, továbbjuthat a vb-csoportból?

– A tavalyi eredmények nagyon biztatóak, és joggal reménykedhetünk. Egy biztos, az egész ország a csapat mögött áll. A kiemelkedő világbajnoki szereplés újabb lökést adhatna a focinak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megérdemelt Gyirmót-győzelem

Tovább olvasom