Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

VB-ezüst: fájdalmas jubileum

Vasárnap ötven esztendeje, hogy az akkor verhetetlennek tűnő magyar labdarúgó-válogatott drámai meccsen vereséget szenvedett az 1954-es világbajnokság berni döntőjében a szerényebb képességű német csapattól.

Az Aranycsapatként elhíresült magyar gárda négy esztendeig verhetetlennek bizonyult, a játékosokat idehaza szinte istenként dicsőítették, s az ország apraja-nagyja kívülről fújta az összeállítást.
Arra a kérdésre, miképp történhetett meg, hogy az a csapat, amely a csoportmérkőzések során 8–3-ra verte az NSZK-t, a döntőben 3–2-es vereséget szenved, ma sincs logikus válasz. Legfeljebb találgatások...

A berni döntőben is Grosics Gyula állt a magyar kapuban.
– Szívszorongató nagy csönd volt az öltözőben a meccs után, rettenetesen rossz volt a hangulat – emlékezett a berni vasárnap eseményeire a Fekete Párduc. – Halálos némaság, rettenetes hangulat. Fél évszázad múlt el azóta, s most sem tudok megbékélni a történtekkel. Óriási csalódás volt, nemcsak a csapat, hanem minden magyar, tizenötmillió hazánkfia számára.

A hálóőr elmesélte, hogy a vereség magyarázatául sok olyan eseményre lehetne hivatkozni, amelyek befolyásolták a finálé végeredményét.
– Kezdjük azzal, hogy az uruguayiak ellen hosszabbításban megnyert elődöntő után lekéstük a vonatot, így csak későn, taxikkal jutottunk el a szállásra, s hajnali három óra volt, mire ágyba kerültünk. Aztán: a döntő éjszakáján a szálloda mellett a főtéren népünnepélyt rendeztek, egész éjjel harsogott a zene, s csak forgolódtunk az ágyban, aludni szinte semmit sem tudott a csapat. Továbbá: a döntőben, a csoportmeccshez képest öt új játékossal álltak ki a németek. Nyolc perc alatt 2–0-ra vezettünk ellenük, s ez is baj. Nem adták meg Puskás teljesen szabályos gólját, engem pedig a német találat előtt Rahn egyszerűen lerántott a fűre. Végezetül: mindaz, amit elmondtam, egyáltalán nem indokolja a vereséget.

Buzánszky Jenő, a sziklakemény hátvéd szerint utólag már könnyű okosnak lenni:
– Ha megnyerjük a berni döntőt, egészen más lett volna a helyzet. Sajnos nem a legjobb összeállításban léptünk a pályára, s a második félidőben mutatott játékunk azt eredményezte: elvesztettük a döntőt. Mindig azt hangsúlyozom, a győzelmet nem kell, a vereséget pedig egyszerűen lehetetlen megmagyarázni.

Az 1954-es világbajnokság és a berni döntő a németeknek szép emlék, a magyaroknak máig rejtélyes kudarc.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gascoigne újra a BL-ben

Igen, feltéve, ha a walesi bajnok Rhyl megszerzi a futball angol fenegyerekének kézjegyét. Adott… Tovább olvasom