Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Újoncként pályacsúccsal nyert

Atlétika - A győri Zatykó Miklós végzett az élen a nemrég Ausztriában rendezett hegyi maratonon. A sportoló első alkalommal indult el a versenyen és pályacsúccsal nyert. A nagy szintkülönbség miatt óriási volt a kihívás.

Nemrég immár ötödik alkalommal adott otthont Ausztria, közelebbről Vorarlberg-Tirol a Montafon Arlberg Marathon hegyi futóversenynek, melyet a Silbertal és St. Anton am Arlberg közötti 42 kilométeres távon rendeztek meg. A nem mindennapi kihívást jelentő versenyen osztrák, német, belga, svájci, liechtensteini és holland futók mellett magyarok is rajthoz álltak.

Megyei szempontból örömteli hír, hogy a győri Zatykó Miklós a mintegy 250 induló közül elsőként ért célba. Sikerének értékét növeli, hogy első alkalommal vett részt ilyen jellegű versenyen és rögtön pályacsúccsal, 2 óra 53 perc 21 másodperces időeredménnyel bizonyult a legjobbnak. Zatykó Miklós neve egyébként ismerősen csenghet olvasóink körében, remek eredményei kapcsán ugyanis már többször is írtunk róla.

„Változatos terepen kellett futni, az aszfalt, a sóderos, a sziklás és a mocsaras út váltogatta egymást. Az első huszonkét kilométeren ezerméteres volt a szintkülönbség, amely nagy kihívást jelentett mindenki számára. Öt kilométerenként vehettünk magunkhoz frissítőt. Más stílust és nagyobb küzdőszellemet igényelt ez a fajta verseny, módszeresen kellett legyűrni az emelkedőket, persze azért lejtők is voltak. Cserébe azonban kárpótolt a gyönyörű táj, szép környezetben kellett teljesíteni a távot. A nagyvárosi maratonokhoz képest kevesen indultak, de a korosztály nagyon széles volt. Pozitív élményekkel gazdagodtam, amely további motivációt ad az előttem álló versenyekre. Némi kalandban is volt részem. Egy alkalommal például helikopterről filmezték a mezőnyt, mivel arra a részre autó már nem tudott feljönni. Éppen tehenek mellett futottam el, amikor azonban az állat megijedt a helikoptertől és felém kezdett el szaladni, emiatt persze én is megijedtem tőle" – mesélte az élményeit Zatykó Miklós, aki szerint az utcai maratonokhoz képest teljesen más típusú fáradtságot érzett a célba érkezéskor.
„Nem feküdtem el sehol, viccesen szólva nem kellett újraéleszteni. Mindez azért lehetett, mert lassabb tempóban futottam. Szükségem van az ilyen típusú terhelésekre is. A cél a falu központjában volt, beérkezésem után a polgármester fogadott, majd elmondta, hogy a jövő évi versenyre is szeretettel várnak. Mielőtt elindultunk volna, érdeklődtünk a kedvezményekről, ám akkor azt mondták, hogy csak a tavalyi győztesnek nem kell fizetnie. Nekem tehát a következő évben már minden költségemet megtérítik. A nevezési díj egyébként harmincöt euró volt, az első helyért pedig ezer eurót kaptam. Augusztus 12-én ismét rajthoz állok Ausztriában, szintén egy hegyi maratonon" – fejezte be Zatykó Miklós.

A győri futó aranyérme mellett a bajnai Szederkényi Máté 3:05:40-es időeredménnyel az abszolút versengésben a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

Kovács Balázs

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyirmót–ETO FC döntő az U19-ben

Labdarúgás - A rekkenő hőség nehéz feladat elé állította a szervezőket és a csapatokat is a Hungary Cupon, amelyet kilenc ország 85 csapatával nyolc korosztályban rendeztek meg Győrött. Tovább olvasom