Kisalföld logö

2018. 08. 20. hétfő - István 18°C | 30°C Még több cikk.

Soproni játékvezető az EB-n

Kosárlabda - A nemrég magunk mögött hagyott évadban nemzetközi minősítésű kosárlabda-játékvezető lett a soproni Pálla Zoltán. Miközben idehaza egyre-másra kapja a rangos feladatokat, már külföldön is bíráskodik. Nyáron már az Európa-bajnokságon vezet.
A bírók között még igen fiatalnak számító Pálla Zoltán elmondta, édesapja is játékvezető, az ő hatására vágott bele a szakmába, még középiskolás korában. Ahhoz, hogy a nemzetközi szintig eljutott, Sopronban édesapja mellett Heisig József segített neki, később pedig az idősebb, tapasztaltabb játékvezető kollégák. „Mindenkitől lehetett tanulni valamit, és a rutinosabb pályatársak nagyon sokat segítettek nekünk, fiataloknak."

Hogy volt-e különösen nehéz időszak eddigi pályafutásában, arról ezt mondta a soproni játékvezető: „Mindig a következő meccs, a következő időszak volt a legnehezebb. Fokról fokra haladt előre az ember, és mindig jöttek a nagyobb, magasabb osztályú mérkőzések, az egyre nagyobb kihívások."


Ide jutott a sportág

Szokták mondani: nincsen játékvezető balhé nélkül. A közelmúltban éppen egy őt ért szurkolói atrocitás miatt jelentette be visszavonulását Vígh Péter, az egyik legjobb magyar sípmester. Erről így vélekedett a soproni FIBA-játékvezető:

„Ami engem illet, voltak már nehéz, forró szituációk a pályafutásom során. Előfordult már, hogy – finoman fogalmazva – nem éppen a legbarátságosabb légkörben hagytuk el a pályát, fejeződött be mérkőzésünk, de félbeszakítani még nem kellett találkozót. Ami Vígh Péter kollégám esetét illeti, nagyon szomorú, hogy idáig jutott a sportág. Azt gondolom, minél előbb normalizálni kellene a körülményeket, és biztosítani annak feltételeit, hogy ne érhessen bennünket hasonló támadás. Ezért pedig a legtöbbet a szövetség, valamint a klubok, ez utóbbiakon belül pedig az amúgy is forró szituációkban nemritkán a tűzre olajat öntő sportvezetők tehetnek."

Pálla Zoltán már az amerikai női válogatott gáláján is bíráskodott, augusztustól nemzetközi tétmérkőzések várnak rá. Fotó: Németh Péter
Pálla Zoltán már az amerikai női válogatott gáláján is bíráskodott, augusztustól nemzetközi tétmérkőzések várnak rá. Fotó: Németh Péter

Gála helyett tétmérkőzések

Bár még játékvezetői pályája elején jár, már több nagy csata áll Pálla Zoltán mögött. Sopronban például gálameccset vezetett a világsztárok egész sorával felálló amerikai női válogatottnak. Amikor legkedvesebb meccseiről kérdeztük, a következőket mondta: „Bevallom, a gálameccseket nem igazán szeretem, tétmérkőzéseket vezetni sokkal jobban. Mindig jelentős számomra valamiben az első, így most szívesen emlékszem vissza az első nemzetközi mérkőzésemre a női Európa-kupában, amelyet a franciaországi Tarbes-ban vezettem."

Nyáron új feladatok várnak Pálla Zoltánra. Válogatottszinten is bemutatkozik a nemzetközi porondon. Ő lesz a magyar játékvezető az egyetlen olyan A divíziós női Európa-bajnokságon, amelyen ott lesznek a mieink is. Az U16-os EB-t a lengyelországi Katowicében
augusztus 8–17-ig rendezik, amelyen fiataljaink a legendás soproni kosaras, Balogh Judit irányításával lépnek pályára. Ezt követően felnőttszinten is debütál hivatalos válogatott mérkőzéseken, Bosznia-Hercegovinában, majd Szerbiában vezet női EB-középdöntőket.


A JB-elnök dicsérete

A soproni játékvezetővel kapcsolatban megkérdeztük a korábbi legendás bírót, a Játékvezető Bizottság elnökét, Cziffra Mihályt, aki dicsérő szavakkal illette a fiatal játékvezetőt: „Zoli igen szorgalmas játékvezető, végigjárta a szamárlétrát, fokról fokra lehetett egyre nagyobb és nagyobb feladatokat rábízni. Igen fiatalon jutott el a nemzetközi minősítésig – amelyért alaposan meg is dolgozott –, és ha továbbra is ilyen szerény és alázatos, ugyanakkor a pályán határozott marad, még sok nagy mérkőzést vezethet."

Olvasóink írták

  • 1. lendl 2008. július 22. 14:14
    „teniszben sem ügyetlen! ;)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jánossomorján rendezik a kupadöntőt

Jánossomorja - A Magyar Baseball és Softball Liga a jánossomorjai csapat pályázatát hirdette… Tovább olvasom