Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Sira: szép múlt, bizonytalan jelen

Labdarúgás - Egy négy évvel ezelőtt Magyar Kupát nyert játékos napjainkra szinte teljesen eltűnt a labdarúgásból és jelenleg csak az osztrák megyei bajnokságban kap lehetőséget. Ő Sira István, aki hajdanán a soproni szurkolók egyik kedvence volt.
A soproni labdarúgás egyik emblematikus figurája volt Sira István, aki 1999-ben került a városba és ott rövid idő alatt meghatározó játékossá vált. Szerepelt a Matáv SC és az FC Sopron csapatában is. A legnagyobb sikert számára is a 2005-ben megnyert Magyar Kupa-győzelem jelenti. A magyar B válogatott tagjaként 2004-ben Tokióban pályára lépett a japánok elleni gálamérkőzésen, amelyen gólt is szerzett.

A soproni profi futball – remélhetően időleges – „halála" után ő is másutt futballozik. Még nem felejtették el, ezt jelzi, hogy a közelmúltban a Szent Orsolya Gimnázium hagyományos tavaszi kispályás labdarúgókupájára (Orsolya League) hívták meg vendégként.

„Az első osztályban sokáig minden szép és jó volt. Úgy terveztem, hogy 2005 után még tíz-tizenöt évig lesz futball Sopronban. Később szerettem volna gyerekekkel foglalkozni a klubnál" – fogalmazott a játékos.

Amikor 2005 nyarán Marius Ladislau Vizer megvásárolta a főszponzor kilépése után csődközelbe jutott klub több mint felét, utána sikerek helyett jóformán csak botrányokról lehetett hallani. A Vizer-éra utolsó szakaszában már a játékosok fizetésével is akadtak gondok. A klub olasz új tulajdonosai ígéretet tettek a fizetések rendezésére, azonban a játékosok továbbra sem kapták meg pénzüket. Ezt Détári Lajos edző sérelmezte az olasz vezetőknél, akik menesztették. Két héttel később a játékosok részéről Sira István, mint a legrégebben az egyesületnél lévő játékos, csapattársai nevében szólalt fel a fizetések ügyében. Végül 2007. október 13-án a klub szerződést bontott vele, így több mint nyolc év után került el a csapattól.


Sira István gólöröme azon a bizonyos tokiói mérkőzésen a B válogatott színeiben.
Sira István gólöröme azon a bizonyos tokiói mérkőzésen a B válogatott színeiben.A szerződésbontást követően Sira az SV Mattersburg Amateure csapatához igazolt.

„Azért kerültem a Mattersburg Amateure csapatához, mert két héten keresztül senki más nem keresett meg. Mivel még hátravolt a fél szezon, és egy klub sem keresett meg Magyarországon, muszáj volt lépnem."

Az azóta eltelt másfél évben csak keveset lehetett hallani a játékosról. Így sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mi történhetett Sira Istvánnal.
A későbbiekben a REAC is megkereste a játékost, ő azonban családi okok miatt (főleg egyéves kisfiára való tekintettel) nem tehette meg, hogy ismét átigazoljon. Ezért úgy döntött, hogy Ausztriában marad.

„Ott volt a lehetőség, hogy ha jól játszom a harmadosztályú gárdában, akkor az első csapatnál is felfigyelnek rám és tudtam, hogy van még lehetőségem továbblépni."

Az események viszont nem úgy alakultak, ahogy azt a játékos elképzelte, Mattersburgban megváltak tőle, attól függetlenül, hogy ő mindent megtett, benntartotta a csapatot a harmadosztályban.
„Tizenkét meccs alatt rúgtam öt gólt, adtam öt gólpasszt és a záró vacsorakor mondták, hogy egy hónap múlva találkozunk, majd másnap hívtak, hogy mehetek, kereshetek más csapatot. Azóta nem tudok megfelelni Ausztriában."

Sira így 2008 júliusában az alacsonyabb osztályú ASK Hori- tschon csapatához került, majd idén januárban az SV Schattendorf együtteséhez igazolt.

„Valahogy nem jöttek össze kinn a dolgaim. A szomszédok futballja egyáltalán nem jobb, a magyar játékosok sokkal képzettebbek, mint az osztrákok. Ott azonban az otthon játszó futballistákat jobban megbecsülik, mint itthon a magyarokat. Külföldiként négyszer annyit kell mutatni, hogy talán azt mondják, hogy jó vagy."

Szomorú, de mégis megtörténhet, hogy egy négy évvel ezelőtt Magyar Kupát nyert játékos néhány év alatt szinte teljesen eltűnjön a labdarúgásból és csak az osztrák megyei bajnokságban kapjon lehetőséget.

„Nem mást hibáztatok azért, mert itt tartok, hogy nincs munkahelyem, a megélhetés egyik napról a másikra van, hanem saját magamat. Nem terveztem, hogy harmincegy évesen ki kell mennem Ausztriába futballozni. Ez a másfél év megviselt, nemcsak engem, hanem a családomat is."

Erre szokták mondani, hogy mennyből a pokolba jutott...

Az FC Sopron tavalyi megszűnésével nemcsak a helyi élvonalbeli labdarúgás tűnt el, hanem néhány képzett játékos pályafutása is kettétörött.

Olvasóink írták

  • 1. pulci 2009. május 16. 13:31
    „Én játszottam Sira ellen felkészülési mérkőzésen idén és teljesen igaza van azzal, hogy Ausztriában négyszer annyit kell teljeíteni egy légiósnak mint egy osztráknak de nyilván mivel nem kevés pénzt kapott el is várták tőle hogy rúgja a gólokat. Akik követték az egykori soproni focistákat azok tudják, hogy legtöbben most Ausztriában játszanak pl. Bagoly, Lazic, Sira vagy Bausz Robi. Nem tudom mik a tervek Tatabányával kapcsolatban de ideje lenne ha végre legalább NB2-es labdarúgás lenne Sopronban és a régi játékosok közül legalább néhány visszatérne, megspékelve pár fiatallal jó kis középcsapatunk lehetne. Jó lenne ha a városvezetés két év után észhez térne és nem cseszné el ezt a lehetőséget is és akkor ilyen játékosokat ismét Sopronban láthatnánk játszani.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégi sport

Bajnokok Ligája győztes lehet az Audi ETO, pályára lépnek az NBII-es, NBIII-as labdarúgó csapatok.… Tovább olvasom