Kisalföld logö

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 3°C | 9°C Még több cikk.

Róth Kálmán: romokból az EB-ezüstéremig

Kézilabda - Egy nappal az EB-döntő után már sikerként értékelik az ezüstérmet a magyar női juniorválogatott tagjai.
Róth Kálmán edző és a magyar csapat legjobbjának választott Kovacsics Anikó is úgy érzi, mindent megtettek a végső győzelemért, de a norvégok kevesebbet hibáztak.

Nagyszerűen szerepelt a magyar válogatott a hazai rendezésű junior női Európa-bajnokságon, hiszen ezüstérmes lett. Nyilván a döntőben elszenvedett vereség miatt volt egy kis keserűség a játékosokban és az edzőkben, de az eredményhirdetéskor, majd az eseményt záró banketten már sikerült feloldódnia a társaságnak, s most már kellemes(ebb) szájízzel gondolnak vissza a mögöttük lévő tíz napra.

Róth Kálmán, a válogatott győri szakvezetője mindenképpen elégedett a szerepléssel.

„Azt gondolom, ha valaki előzetesen azt mondja, hogy döntőt játszunk, azonnal aláírom. Szeretnék is eloszlatni egy félreértést a meccs után még felindultságomban tett mondatért. Természetesen nem játékosokra gondoltam, mikor azt mondtam: az szégyellje magát, aki nem játszott a döntőben. Úgy gondolom, a döntőig el is kellett jutni, mi pedig eljutottunk oda, s emiatt nem szabad, hogy fájjon a fejünk. Sőt, inkább felemelt fejjel kell közlekednünk, mert az eredmény mellett ezek a juniorok megmozgattak ismét egy országot. Szombathelyen, Pápán, de különösen Győrben fantasztikus hangulatú meccseket játszottunk, rengetegen voltak ránk kíváncsiak, amit szeretnénk is megköszönni. Sokat jelentett a közönség biztatása" – fogalmazott Róth Kálmán, aki a vereség fő okaként a rengeteg technikai hibát említette meg.

„Sajnos Zácsik megsérült, s sem Drávai, sem Léránt nem tudott most annyit hozzátenni a játékhoz, mint korábban. Ráadásul mikor hátrányba kerültünk, sok labdát elszórtunk, s ezekből könnyű gólokat ért el Norvégia. Még egyszer mondom azonban, elkeseredésre nincs okunk, mert saját közönségünk előtt döntőt játszhattunk, s ez nem mindenkinek adatik meg" – folytatta a szakember.

A válogatott egyébként ezzel az eredménnyel kijutott a korosztály jövő évi világbajnokságára Koreába. Hogy ott is Róth Kálmán lesz-e az edző, azt egyelőre még nem lehet tudni.

„A stáb mandátuma októberben lejár, így nem csak rajtam múlik a folytatás. Úgy gondolom, sikertörténet a mienk, hiszen amikor átvettük a csapatot, romokban hevert ez a korosztály, nem jutott ki az EB-re. Jött a világbajnoki selejtező, melyen fiatalabbként vettünk részt, s nemcsak kijutottunk, de a vb-n végül ötödikek lettünk. Ehhez jön most az EB-ezüst. Bevallom, én szívesen csinálnám tovább a munkát, remekül érzem magam a fiatalok között. Többször mondtam ugyan, hogy nem szeretném, ha beskatulyáznának utánpótlásedzőnek, de nagyon jó ajánlatnak kell jönnie a felnőttcsapatoktól, hogy elgondolkozzak a váltáson. Kiválóan érzem magam a bőrömben, s van értelme a munkámnak. Nemcsak itt a válogatottban, hanem az Audi-
ETO utánpótlásműhelyében is"
– mondta Róth Kálmán, aki arra a kérdésre, hogy a jelenlegi játékosok közül kire várhat fényes jövő, így válaszolt:

„Nehéz ezt most megmondani, de az tény, némelyik játékoson erősen érződött, hogy klubjában csak epizodista. Hornyák Dóra például az EB végére kezdett belejönni, addigra tudta »levetkőzni« a meccshiányt. Ugyanez elmondható Léránt Vivienről is. A lényeg, ha ezek a játékosok nem végzik el azt a munkát, amit mondjuk itt a válogatottban az elmúlt időszakban, ezenfelül pedig klubjukban sem kapják meg a lehetőséget, akkor megtörhet a fejlődésük."

Már tud örülni az ezüstnek

Kovacsics Anikót választották meg a magyar csapat legjobbjának. Az Audi-ETO tehetsége a döntőben is nyolc gólig jutott, igazolva a szakemberek helyes döntését. A találkozó után érthetően még csalódott volt a játékos, de most már feloldódott, s sikerként könyveli el ezt az eredményt.

Mindenképpen kiemelt helyen szerepel az eredménylistámban ez az ezüstérem. Úgy gondolom, sikeres volt az Európa-bajnokság, ezért kár az utolsó meccsért, hiszen kikapni sosem kellemes, különösen nem egy döntőben. Ennek ellenére azért most már tudok örülni a második helynek is" – mondta a játékos, aki a második félidőben bekövetkezett fordulatról is beszélt.

„Nehéz mit mondani, a norvég válogatott vett egy újabb lendületet a második félidő elején, s pillanatok alatt meglépett több góllal. Itt lehetett volna egy kicsit higgadtabb játékkal megfékezni őket. Ha ott nem engedjük el őket annyira, akkor más lehetett volna a vége, de igazán erről utólag már nem érdemes beszélni" – tette hozzá a játékos, aki úgy érzi, nemcsak ő, hanem a többiek is mindent megtettek a jó eredményért.

„Enélkül aligha jutottunk volna el a döntőig. Örülök annak, hogy ezt az elismerést megkaptam, de a dicséret valamennyi játékosnak jár, hiszen közösen dolgoztuk végig a felkészülést, s vívtuk meg a nagy csatákat" – folytatta az irányító, aki – többi csapattársához hasonlóan – három nap pihenőt kapott, ez idő alatt kell feltöltődnie, így csütörtöktől már újult erővel kapcsolódhat be klubcsapata munkájába.

Kovacsics Anikót nem véletlenül választották meg a magyar csapat legjobbjának. Az Audi-ETO irányítója ugyanakkor csapattársait is dicséri.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eredményes szezont zárt a Soproni Turris

Asztalitenisz - A Soproni Turris SE a 2008/2009-es bajnoki szezonban férfivonalon egy NB I-es, egy… Tovább olvasom