Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta -2°C | 6°C Még több cikk.

Pintér: Nyugodtan tudjunk egymás szemébe nézni

Ellentmondásosan alakult az idei idény eddig az ETO számára. A csapat dicséretesen helytállt az Európa Ligában, a hazai pontvadászatban azonban jelentősen elmarad a várttól.
Az ETO jelenleg ötvenszázalékos teljesítménnyel csak a tizenegyedik a táblázaton. Közben Pintér Attila vezetőedzői szerződését 2015-ig meghosszabbította a klubvezetés. Az őszi szereplés okairól, a játékos- igazolásokról nyilatkozott a Kisalföldnek az ETO vezetőedzője.

– Két elismeréssel is gazdagodott mostanában. Az egyik: a Hivatásos Labdarúgók Szövetsége gáláján a tavalyi idény második legjobb edzőjének járó díjat vehette át. Mennyit ér ez a trófea?

– Annyit, hogy a hazai élvonal labdarúgói, edzői szavaztak és Magyarországon, de úgy gondolom, a világban is a legnagyobb elismerés az, amit a szakmától kap az ember. Örülök, hogy így látták azt a munkát, amit az ETO-nál végeztünk az elmúlt bajnokságban. Ez nem egyedül az én érdemem, hiszen ebből a klub elnökén, ügyvezetőjén át a stáb valamennyi tagjáig, a játékosokig mindenki kivette a részét. Egy nagy csapatot alkotunk, amiben a maga területén minden ember megpróbálja profi módon tenni azt, ami a feladata.

– A díjazásban érdekes volt, hogy a voksolás során megelőzte Mezey Györgyöt, pedig a Videoton az ETO előtt végzett a táblázaton a tavalyi idényben.

– Sokan csak helyezésben gondolkodnak, pedig egy munka minőségét nemcsak az határozza meg. Megtiszteltetés a dobogó bármelyik fokán végezni.

– Talán még rangosabb dolog, hogy Győrben 2015-ig meghosszabbították a két évig még egyébként is érvényes szerződését. Váratlanul érte a döntés?

– Magyarországon valóban nem szokványos ez, ráadásul éppen egy bajnoki vereség után voltunk. Angliában ha öt évre szerződtetnek egy szakembert, akkor egy esetleges hullámvölgy után nem szokás meneszteni, nálunk azonban más a bevett gyakorlat, inkább kirúgják az edzőt. Természetesen örültem, amikor közölte velem a döntést Tarsoly Csaba elnök és Klement Tibor ügyvezető. Azon vagyunk, hogy fel tudjunk építeni egy olyan csapatot, amely hosszabb időn át meghatározó szereplője lesz a magyar élvonalnak.

– A bajnokságban eltelt az őszi idény több mint fele, a csapat eddig ötvenszázalékos teljesítményt nyújtott. Hogyan értékeli az elmúlt időszakot?

– A fiúk hozzáállásával nem lehetek elégedetlen. Nagyon rövid, másfél-két hetes pihenő után, két korábban meghatározó játékos – Kink és Józsi – nélkül kezdtük meg a szereplésünket az Európa Ligában. Ez nagyban befolyásolta az őszi teljesítményünket. A rendelkezésre álló kicsi idő alatt megpróbáltuk megtalálni azt a játékrendszert, amiben a lehető legjobb eredményt el tudjuk érni az EL-ben, hiszen ez volt az első és legfontosabb feladatunk. Közben igyekeztünk olyan játékosokat igazolni, akik pótolhatják a távozókat. Ceolint – aki korábban négy hónapig nem játszott meccset – fél év alatt felépítettük, beállt a sorba. Megértette, hogy nálunk nincsenek sztárok, csak játékosok vannak. Jó teljesítményt nyújtott, amíg meg nem sérült. Nyáron jött Cetkovic, Trajkovic, Ji-Paraná és Bouguerra, de nem olyan állapotban kerültek ide, hogy azonnal teljes mérkőzésre bevethetők lettek volna. Közülük azóta Trajkovic profi módon játszik és gondolkodik, fizikálisan lassan teljesen utoléri magát. Bouguerráról is ugyanezt tudom elmondani, kezdi kiheverni a sérülését. Ők megértették, hogy nem azért hoztuk őket ide, hogy felvegyék a fizetésüket, hanem azért, hogy a játékukkal segítsék a csapatot.

– A szurkolók kíváncsiak arra is, mikor játszhat a két nemrégiben igazolt argentin játékos?

– A játékukat látva van bennük fantázia, ezért kaptak szerződést. Marinelli például nem véletlenül futballozott Middles- brough-ban vagy Torinóban, de Briones is ügyes futballista, ám május óta nem játszottak mérkőzést és ez nagyon meglátszik rajtuk. Türelmesnek kell lennünk velük szemben. Ez a kéthetes bajnoki szünet is jó arra, hogy felkészültségben előrébb lépjenek. Bízunk benne, hogy jó döntést hoztunk. Annak idején Leandrót az MTK, Alvest a Honvéd zavarta el, napjainkra pedig vagy meghatározó játékosai más csapatban a magyar élvonalnak, vagy már külföldre szerződtek. Nem akarunk ebbe a hibába esni. Úgy érzem, ha Marinellit felépítjük, érte akár eurómilliókat kaphat az ETO, ha majd értékesíti a piacon. Ősszel szerintem – ha nem is kilencven percekre – már láthatja őket a győri közönség.

– Említette, hogy elégedett a játékosok hozzáállásával, a bajnoki eredményességgel viszont biztosan nem. Mi az oka a vártnál gyengébb szereplésnek?

– Soha nem tartottam magam magyarázkodó edzőnek, mindig a nyílt beszéd híve voltam. Most is ezt teszem. Tavaly nagy erőket mozgósítottunk a harmadik hely elérése érdekében, szinte ugyanazzal az alapcsapattal játszottuk le a mérkőzéseket. A bajnokság után alig volt pihenőjük a játékosoknak, mert megkezdődött a felkészülés az Európa Ligára. Szerettük volna bizonyítani, hogy olyan magyar csapat vagyunk, amely nem esik ki az első fordulóban. Végül négy kört mentünk, amire hazai együttes nem volt képes az utóbbi időben. Bárhogy is alakult egy találkozó, egy párharc, soha nem adtuk fel. Azt hiszem, jó példa erre a Montpellier-ben kivívott továbbjutásunk. A Zágráb elleni csata sok veszteséggel járt, ráadásul a kiesés körülményei pszichésen is megviselték a játékosokat. Részben a sérülések miatt megbomlott a tavalyi csapat, volt, hogy öt-hat új ember is pályán volt egyszerre. Az összeszokottság hiánya meglátszott a játékunkon, a kapott gólok elemzésekor egyértelműen ez derült ki. Ráadásul egy-egy mérkőzésen a körülmények alakulása is többnyire hátrányosan érintett bennünket. Azt látni kell, amíg a mezőny nagy része a kilencedik tétmeccsénél tart a szezonban, mi a húszhoz közelítünk. Bár hazai viszonylatban az ETO tehetős klubnak számít, de mégsem Barcelona vagy Real Madrid, ahol húsz-huszonöt egyforma képességű labdarúgó áll rendelkezésre. Ezért nyilván nem tudtunk mindig a legjobb összeállításban pályára lépni.

– A célok elérése érdekében az ETO-nak a bajnokság hátralévő részében jobban kell szerepelni. Milyen eredménnyel lenne elégedett az idény végén?

– Nálunk nincsenek titkok, a szurkolóknak is tudniuk kell, mit mondtam a csapatnak. Azt, hogy a következő mérkőzéseken is mindent meg kell tennünk a győzelmekért, hogy a szezon végén a táblázaton minél jobban ragadjunk az élbolyra és egy jó téli felkészüléssel a tavalyihoz hasonló tavaszt produkáljunk. Másrészt ott van a Magyar Kupa is, amelyben minél tovább kell jutnunk. A játékosoktól még profibb hozzáállást várok annak érdekében, hogy százszázalékos állapotban lépjenek pályára. És ami szerintem a legfontosabb: úgy kell játszaniuk, hogy a mérkőzések után nyugodtan tudjunk egymás és a szurkolók szemébe nézni: ha nem is nyertünk, de mindent megtettünk a győzelemért.

Olvasóink írták

  • 2. peet2 2010. október 21. 12:50
    „a kép is ezt sugallja”
  • 1. barcelona 2010. október 11. 23:09
    „nézzük a fogadóirodák tippjeit,aztán járjunk ETO meccsre!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrben gyorsan épül a futsalpiramis

Még soha ennyien nem neveztek a magyar futsalbajnokságokba és még soha nem volt ilyen népszerű… Tovább olvasom