Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Önnbizalom-növelő győzelmek

A hétközi szanyi öltözőavató díszvendége volt dr. Bozóky Imre, az MLSZ elnöke, aki a magyar labdarúgás aktuális témái- ról készséggel nyilatkozott a Kisalföldnek.

– Elnök úr! Gyakran ellátogat a kiscsapatokhoz, vagy csak ilyen alkalmakkor?

– Egy meghívást sosem szabad visszautasítani, ha időm és programom engedi, eleget teszek a meghívásoknak. Magyarországon még mindig nagyon sokan szeretik a labdarúgást, s ahol az ember ilyen eredményeket tapasztal, mint amit Szanyban vagy más községekben tesznek a labdarúgásért, akkor azt meg kell köszönni. Egy ilyen öltözőépítéssel nemcsak a község, az egyesület, hanem a labdarúgás nagy családja is gazdagodott, példát mutattak a szanyiak az összefogásról, megmutatták, hogy amit igazán el akarnak érni, azt meg is tudják valósítani.

– Szükség is van a fejlesztésekre, hiszen a körülöttünk focizó sok gyermek láttán bizakodók is lehetnénk. Indul-e új utánpótlásprogram?
– Sajnos finanszírozási gondok miatt a Bozsik-program rövid életű volt, bár az ország egész területén elég sok gyereket mozgatott meg.

A rendszerváltást követő kormányok adóssága, hogy igazi sportfinanszírozási rendszert egyikük sem tudott kialakítani, illetve bevezetni. Mi viszont állami feladatokat nem tudunk átvállalni, részben, mert nem kapunk állami támogatást, részben pedig azért, mert nekünk az egyesületi labdarúgás irányítása a fő feladatunk. Talán a Sport 21 program keretében ismét előtérbe kerül az utánpótlás-nevelés, de hangsúlyozom, ez elsősorban állami feladat.

– Sokat foglalkoznak mostanában az utánpótlás kapcsán is az edzők képzésével. Tapasztal-e előrelépést e területen?

– Mindig hangsúlyoztuk, hogy a gyerekek oktatásához szakképzett edzőkre van szükség, ezért is folytattunk tárgyalásokat több főiskolával, illetve egyetemmel, ahol kedvező fogadtatásra talált a B és a D típusú edzőképzés. Nemcsak testnevelő tanárok, hanem más szakképesítések mellett is megszerezhető a már államilag is akkreditált képzés, így reméljük, hogy minél több edzői képesítéssel rendelkező pedagógus kerül ki a felsőoktatási intézményekből, akik majd az iskolai labdarúgás területén tudják kamatoztatni a tanultakat.

– Közeleg a vb-selejtező nyitánya. Milyen a hangulat a válogatottcsapatnál, mit vár a tétmérkőzéseken történő bemutatkozástól?

– Ugyanazt várom, mint amit a két legutóbbi idegenbeli felkészülésén mutatott a csapat. Pozitív hozzáállást, harcos, lelkes játékot, a magyar színekért való küzdeni tudást. Az utóbbi mérkőzések eredményei önbizalom-növelők lehetnek a csapat számára, s ha a kapitány elképzeléseit végrehajtják, eredményesen térhetünk haza Zágrábból akkor is, ha tudjuk, rendkívül nehéz feladat vár a fiúkra.

Apropó, kapitány. Mit gondol, Lothar Matthäus milyen kapcsolatot alakított ki az edzőkkel?

– Biztató, eredményes párbeszéd alakult ki az edzők és a szövetségi kapitány között. Minden válogatottmérkőzésre több élvonalbeli edző kíséri el a csapatot és ezen idő alatt szakmai megbeszélések, konzultációk alakulnak ki, amely úgy vélem, mindkét fél számára eredményes és hasznos.

– Az utóbbi időben több játékos is lemondta a válogatottságot. Mi erről a véleménye?

– A nemzeti válogatottság legyen megtiszteltetés mindig és minden játékos számára egyaránt. Aki gondolkodik azon, hogy elfogadja-e a meghívást a nemzeti csapat mérkőzésére, azt nem biztos, hogy hívni kell a válogatotthoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeptember 12-én indulnak a sportolók a paraolimpiára

Szeptember 17-én újra sportolók "lepik" el Athén városát, ekkor kezdődnek ugyanis a XII. Paralimpiai… Tovább olvasom