Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Nyártól több magyar játszhat Ausztriában?

Több légiós játszhat nyártól az osztrák alacsonyabb osztályú bajnokságokban is, ami még több magyar futballistát vonzhat Ausztriába.

Kikerülni és helytállni nem könnyű, de aki húzóember, azt anyagilag is megbecsülik és akár még állást is kaphat az ottani településen.

„Az osztrákok megbecsülését ki kell vívni, gyorsan húzóemberré kell válni, különben repülsz a csapattól. Ha viszont jól teljesítesz, megnyílhat a szponzorok pénztárcája, s amiben tudnak, segítenek" – ez a véleménye két megyebeli futballistának, akik évek óta Ausztriában játszanak. A több száz magyar közül ketten megosztják tapasztalataikat. Nyártól lazulnak a kinti szabályok, az osztrák falusi csapatok is több légióst foglalkoztathatnak.

A harminckét éves Kertész Balázs korábban az MTE 1904 gólvágója volt, most Frauenkirchenben játszik. Hat éve focizik a sógoroknál, ez a negyedik osztrák csapata. Ő is hallott arról, hogy nyártól az osztrák szövetség lazítani szeretne az ottani „légiósszabályon". Most ugyanis a klubok felnőttcsapatában két külföldi játszhat, a 18 éven aluli futballisták viszont osztráknak számítanak. Frauenkirchenben három megyei focista is játszik: Kertész mellett Pálla Tibor (ő korábban Csornán és az MTE-ben szerepelt), valamint Korcz Valentin. Utóbbi szintén Mosonmagyar- óváron focizott, s még nincs tizennyolc esztendős.

„Úgy hallani, az osztrák szövetség több verzióban gondolkodik: vagy felemeli a légiósok számát, vagy osztráknak fognak számítani azok, akik már jó néhány éve szerepelnek ugyanabban az ausztriai csapatban" – mondta Kertész Balázs, aki szerint ez sokat nem változtat majd a Győr-Moson-Sopron megyei futballéleten, mert „a magyarok kezdenek elkopni az osztrák ligákból, s szlovákok jönnek helyettük".

„A magyar határtól távolabb jobban lehet keresni, én viszont már szerettem volna közelebb jönni, ezért igazoltam Frauenkirchenbe. Állást is kaptam itt, jól érzem magam. Sokan keresnek Győr-Moson-Sopron megyéből, hogy segítsek nekik Ausztriába igazolni vagy csak a véleményemet kérik.

Mindenkinek azt mondom: ha valaki mindent megtesz a csapatáért, megfelelő a hozzáállása és húzóember lesz, akkor a helyiek maguk ajánlják fel neki a segítségüket. Több pénzért játszhat, s ha kell, munkahelyet találnak neki. Aki viszont nem teljesít szinte azonnal, az fél éven belül repül a csapatától, hisz tíz másik légiós áll az ajtóban" – mondta Kertész Balázs.

A 25 éves halászi Markó Ádám most télen klubot váltott: egy osztrák hatodosztályú csapatból a hetedosztályba igazolt, a Frei- stadt Rustban lőheti tavasztól a gólokat. Tud a légiósokkal kapcsolatos szabály lazításáról.

˝Ahol van keret a háromszáz-ötszáz eurós focistákra, ott nyilván a mostaninál több légióst foglalkoztatnak. Vélhetően sokan próbálkoznak majd a megyéből osztrák csapatot találni. Valamelyest emelkedhet a számuk, amelyet most is több százra becsülök. Én két és fél éve játszom Ausztriá- ban: nem könnyű kikerülni, négyszer voltam próbajátékon, hat gólt rúgtam, s még így is fanyalogva igazoltak le. Mára megbecsülést vívtam ki, ismerik a nevemet az alsóbb osztályokban, így most könnyebb volt a váltás. Volt olyan csapatom, ahol szinte felborult az öltöző: az egyik sarokban beszélgettek a honosított szerbek, a másikban a törökök, a túloldalon ültünk mi, magyarok, egy másik részen pedig az osztrákok – mindezt egy csapatként. Bécs felett már cseh, lengyel és horvát légiósok is vannak, de játszottam már román futballista ellen is" – mondta, majd a szponzorokról beszélt.

˝Alacsonyabb osztályokban a helyi vállalkozók pénzelik a focit, építőipari vállalkozások vagy éppen taxiscéget vezető emberek. Ha mondjuk az öt főszponzorból kettőnek nem tetszik a játékod, levehetnek a juttatásodból. Nekem például az egyik hétvégén nem ment a foci, majd kihagytam két edzést, rögtön hatvan euróval kevesebbet kaptam.

Sok jóra az sem számíthat, aki megsérül: ha hosszabb időre kidől, gyorsan találnak helyette valakit˝ – mondta Markó Ádám, akinek csapattársa lehet a Rustban Peczár Csaba és a fiatal győri Nagy Roland. Az első fordulóban Andauba látogatnak: a hazai csapatban a volt MTE-s és jánossomorjai Ékes József szerepel... (Arra, hogy az osztrák szabályok lazulása miként hathat a megyei labdarúgásra, később még visszatérünk).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy sportág kikerül a következő olimpia programjából

A NOB februári ülésén előterjesztést tesz arra, mely sportág kerüljön ki a 2020-as játékok… Tovább olvasom