Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Kosárlabda - Túlélték a hullámvölgyeket Sopronban

Bár egy vereséggel az első helyen végzett az alapszakaszban az Uniqa-Euroleasing Sopron, két fordulóval a zárás előtt edzőt váltott a klub. Török Zoltán ügyvezető optimista, bár úgy véli, mind a bajnokságban, mind a Magyar Kupában ötesélyes a végjáték.
Egyetlen vereséggel zárva fölényesen nyerte a női NB I alapszakaszát az Uniqa-Euroleasing Sopron női csapata. Mivel az együttesnél a közelmúltban edzőváltás történt, a csapattal két rangadót megnyerő új edző, Sterbenz László helyett a klub ügyvezetőjét, Török Zoltánt kértük meg, értékelje a bajnokság első részét.

– Ahhoz képest, hogy a szezon elején családi okok miatt több játékosról kellett lemondani a csapatnak, akiket az együttes vezéregyéniségeinek szántak, parádésan menetelt az Uniqa. Hogyan élte meg azt az évad előtt, hogy két tapasztalt kulcsjátékos, Fegyverneky Zsófia és Nagy-Bujdosó Nóra is anyai örömök miatt kiesett a csapatból, és ezek után hogyan látta a menetelést?

– Azt hiszem, nem túlzok, ha azt mondom, zaklatott volt a felkészülésünk. Fegyverneky Zsófi, Nagy-Bujdosó Nóri és családjuk számára nyilván óriási öröm a gyermekvárás, a születés, ám finoman fogalmazok, ha azt mondom, nem jött jól a csapatépítés szempontjából, hogy egyszerre esett ki mind a két olyan tapasztalt játékosunk, akikre felépítettük volna a szezont, akiktől azt vártuk volna, hogy fogják össze a fiatalokat. Szerencsére sikerült Bria Hartleyra és Kayla McBride-ra rátalálnunk. Amikor szerződtettük őket, ígéretes végzett egyetemi játékosok voltak, azután nyáron szép karriert csináltak az amerikai profiligában, a WNBA-ben, olyannyira, hogy bekerültek az Egyesült Államok világbajnokságra készülő válogatottjának bő keretébe. Ebből látszik, hogy már a csapatépítésnél is megvolt a hullámvölgy, majd hullámhegy.

– A szezonban sokáig minden a legnagyobb rendben volt, hónapokig veretlen volt a csapat mind a bajnokságban, mind az Európa-kupában. Ez ön szerint minek volt köszönhető?

– A magyar fiatalokra vonatkozó szabály kapcsán egy húsz évnél fiatalabb játékosnak pályán kellett lennie az első félidőben, s ezzel a lehetőséggel úgy érzem, mind Kuttor Enikő, mind pedig Weninger Virág remekül tudott élni. A két amerikai lány igazolta jó hírét, és két fiatal szerb játékosunk, Dragana Stankovic és Aleksandra Crvendakic is fokozatosan fejlődött, egyre markánsabb játékosai lettek csapatunknak. Annak köszönhetően, hogy ez a hat fiatal lány felnőtt a feladathoz, úgy érzem, sikerült pótolni a két kieső rutinos játékost. Csapatunk nagyon gyors, pörgős, attraktív játékot játszott, messze a legtöbb pontot szerezte a bajnokságban. A tripladobó-százalékunk pedig azt gondolom, kiemelkedő volt, ami azért nagyon fontos, mert a női kosárlabdában, ahol nincs zsákolás, ez adja az igazi látványosságot, közönségszórakoztató, élvezetes mérkőzéseket játszottunk. Ami a bajnoki alapszakaszt illeti, arról azt kell mondanom, mind a játék, mind az eredményesség magasan várakozás feletti volt. Egészen Kayla McBride sérüléséig.

– Azt követően jött egy hullámvölgy, amely edzőváltással ért véget, és amelyből a jelek szerint zökkenőmentesen, két rangadó megnyerésével lépett túl a csapat...

– Elhiszem, hogy sokak számára meglepő volt a döntés, és azt is, hogy kíváncsiak lennének a hátterére. Viszont továbbra is szeretném tartani magam ahhoz, hogy a váltás okait belső ügyként kezelem. Az pedig, hogy ezen zökkenőmentesen jutottunk túl, nem véletlen: egy, a soproni kosárlabdához ezer szállal kötődő, rátermettségét többször is bizonyító szakembert sikerült megnyerni vezetőedzőnek Sterbenz László személyében.

– Jön a kupadöntő és a rájátszás, mit vár a szezon hátralévő, legfontosabb részétől?

– Kulcskérdés, hogy a csapathoz hamarosan csatlakozó kanadai játékos, Kimberley Gaucher-Smith beépítése mennyi időt vesz majd igénybe, úgy, hogy Krivacevic Tijanáé is folyamatban van még. Riválisaink is próbáltak erősíteni, a Diósgyőr például Abby Bishop leigazolásával rengeteget léphet előre. Mint a bajnoki alapszakasz győztese úgy vélem, jó eséllyel szállunk harcba a bajnoki címért, de úgy gondolom, a Magyar Kupa és a bajnokság is ötesélyes.

– Amellett, hogy Sterbenz László próbálja összerakni a csapatnál a mozaikkockákat, egy „igazi" építkezés is van a városban. Bő három hónap múlva Európa-bajnoki mérkőzések lesznek Sopronban a magyar válogatott részvételével, hogyan haladnak a munkálatok?

– Aki ránéz, láthatja, hol tart az építkezés. Ami az Európa-bajnokságot illeti, a terveknek megfelelően haladunk, de még a kontinensviadal után is kell majd egy év, hogy egy tényleg minden igényt kielégítő, sokfunkciós, megújult létesítményt adhassunk majd át a soproniaknak.
A klubnál tizenhárom éve nem volt szezon közben edzőváltás, akkor Farkas Sándor lemondását fogadtam el, most viszont én döntöttem úgy, hogy felmentem Igor Poleneket.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összefogásból edzőterem Bősárkányban

A Bősárkányi Gyermekekért Sportegyesület karateszakosztályához tartozó szülők és gyermekek –… Tovább olvasom