Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Kassai: `Most sincs több hiba´

A világ egyik legjobb játékvezetője, Kassai Viktor újra a nemzetközi elitben szerepel. Bár itthon sok kritika éri őket, szerinte a hazai bírók nem hibáznak többet manapság, mint régebben.
A megyében több helyszínen is hamarosan kezdődő játékvezetői tanfolyam népszerűsítése érdekében Győrött tartott élménybeszámolót Kassai Viktor.

A világ legjobb játékvezetőjének is megválasztott magyar sípmester tavaly a Barcelona–Manchester United Bajnokok Ligája-döntő vezetőbírója volt, korábban közreműködött a dél-afrikai világbajnokságon, 2008-ban pedig a pekingi olimpia férfitornájának fináléjában fújta a sípot.

Az ukrán–lengyel közös rendezésű Európa-bajnokságról a stábjával együtt haza kellett utaznia a csoportmeccsek után, mert a továbbjutásról döntő Ukrajna–Anglia összecsapáson nem adta meg Devic gólját, pedig Terry a gólvonal mögül húzta ki a labdát. Az esetnél Vad II István alapvonali bíró állt a legközelebb a labdához, de ő olyan szögből figyelte az eseményeket, hogy a labdát takaró kapufa miatt nem tudta eldönteni, gól született-e.

Kassai rövid pihenő után egyre komolyabb mérkőzéseket kapott és időközben bekerült a 2014-es bő vb-keretbe.

– Az Ukrajnában hibázó társa édesapja korábban azt nyilatkozta, hogy „Kassai túl jó ahhoz, hogy a hiba kettétörje a karrierjét", s nemrég már a BL egyik csúcsrangadóján láthattuk vezetni. Gondolta, hogy ilyen gyorsan visszakerül az elitbe?

– Reálisan gondolkodva lehetett arra számítani, hogy egy rossz döntés miatt nem írják le az embert, s hogy a többéves jó teljesítményünket egy meg nem adott gól miatt nem felejtik el. Az elmúlt hónapok történései bizonyítják, hogy szép lassan minden visszatért a régi kerékvágásba.

– Biztosan megfordult a fejében, ha szerencséjük van, s nincs az a helyzet azon a meccsen, nincs botrány sem.

– Persze, hiszen akkor minden másképp alakult volna, de ez már a múlt és nincs értelme ezen rágódni. Egyébként ahogy az élet minden területén, a játékvezetésben is szükség van szerencsére. Ez is csapatmunka, csak együtt lehetünk sikeresek, annak ellenére, hogy általában sokan csak a vezetőbíróra emlékeznek.

Fontos, hogy az asszisztensek helyesen ítéljék meg a leshelyzeteket, a gólvonalon álló kollégák jól bírálják el a kapu előtti szituációkat és a tartalék játékvezető is tegye hozzá a maga részét a technikai zónák környékén.

– Vad II István azóta kikerült a csapatából, sokak szerint éppen a rossz döntés miatt.

– Ez nem ennek volt köszönhető, hiszen már az EB előtt is tény volt, hogy az őszi szezonban Vad II István újra vezetőbíróként kap szerepet az UEFA-tól, ahogy az EB-t megelőzően is.

– Az eset óta több kritika éri?

– A játékvezetésben folyamatosan kapjuk a kritikákat, ez számomra nem újdonság. Amúgy nem vettem észre, hogy az EB óta több kritika érné a teljesítményemet, mint esetleg előtte.

– Hazai vizekre evezve, az élvonalban viszont manapság sokat emlegetik a játékvezetőket. Több mostanában a hiba?

– Tizennégy év óta vezetek az NB I-ben, nem hiszem, hogy mostanság több lenne a játékvezetői hiba. Szerintem korábban is előfordult ennyi téves ítélet, csak azok nem kaptak ekkora publicitást. Ma már szinte minden mérkőzést közvetít a televízió. Egy meccsen sokkal több a kamera, mint tíz évvel ezelőtt, s minél inkább mérhető egy teljesítmény, az annál inkább kritizálható is.

– Nemrég Puhl Sándor korábbi kiváló játékvezető egy tévéműsorban azt mondta: több bírót is vissza kell küldeni az NB II-be.

– Ez sem újdonság, régen is aki sokat hibázott, előbb-utóbb kikerült az élvonalbeli keretből. Egy munkahelyen sem lehet sokat tévedni, mert ott is visszasorolják a sokat hibázókat.

– A magyar bajnokságban az edzők hol joggal, többször jogtalanul, szinte állandóan reklamálnak és kritizálják a döntéseiket. Milyen a viszonya például Paulo Sousával, a Videoton szakvezetőjével?

– Én munkakapcsolatnak nevezném a játékvezetők és az edzők viszonyát, amely kilencven percig tart. Egyébként tíz évvel ezelőtt is voltak olyan edzők, akiktől visszhangzott az öltöző és a pálya környéke, csak már egy évtizednyi távolságból nem emlékszünk annyira rájuk.

– Mindig diplomatikusan nyilatkozott a videobíró bevezetéséről. Az EB-t is figyelembe véve változott a véleménye?

– A technikai segédeszközök bevezetéséről szóló döntés a szabályalkotók kezében van. Azt kell megvizsgálni, hogy egy rendszer működik vagy sem, illetve hogy a labdarúgás segítségére van-e. A decemberi klubvilágbajnokságon Japánban a FIFA először alkalmazza majd a gólvonalra kiépített technológiát, amelynek eredményeire én is kíváncsi vagyok.

– Valószínű, nem fontolgat egy ukrajnai kirándulást, de ha úgy adódna, mit szólna, ha ott kellene vezetnie?

– Értem a célzást, de igazából nem lenne ezzel probléma, hiszen játékvezetőként ott vezetünk mérkőzéseket, ahová az UEFA beoszt minket. Idén egyébként még egy fontos feladat vár rám és kollégáimra, hiszen még ebben a hónapban országszerte beindulnak az alapfokú játékvezetői tanfolyamok. Nagyon remélem, hogy a nagy játékvezetői hagyományokkal rendelkező Győr-Moson-Sopron megyében is sokan jelentkeznek a tanfolyamra.

Olvasóink írták

 • 3. AABB 2012. december 08. 00:22
  „2.

  nagyon nagy vagy !
  fáj hogy világ legjobbjai közt van ?”
 • 2. nagyonfááj 2012. december 06. 11:46
  „Elment a Kassai Viki Ukrajnába csuhajja,
  Zselét kent ő a hajára csuhajja,
  Zselé nélkül nem megy neki,
  A Vak 2 meg jól átveri csuhajja.......”
 • 1. titokzatos1 2012. december 06. 11:02
  „Nagyon diplomatikusan és kicsit kitér válaszok alól. .--)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gyenge szereplés miatt elmarad a karácsonyi buli a QPR-nél

A gyenge bajnoki szereplés miatt a Queens Park Rangers labdarúgócsapatának vezetői úgy döntöttek,… Tovább olvasom