Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Kammerer Zoltán: Fontos, hogy a lelkiismeretem tiszta legyen

Kammerer Zoltán a szegedi vb-n a négyes tagjaként szeretne londoni kvalifikációt szerezni.


Kammerer Zoltán imád kajakozni, ezért is vállalt több számot a nemrégiben rendezett országos bajnokságon. A szegedi vb-n a négyes tagjaként szeretne londoni kvalifikációt szerezni.

Bármilyen hihetetlenül hangzik, Kammerer Zoltán öt versenyszámban is rajthoz állt és becsülettel végigszenvedte a távokat a közelmúltban rendezett országos bajnokságon, s két arannyal gazdagította honi éremkollekcióját. A Győri Graboplast VSE 33 esztendős, háromszoros olimpiai bajnok kajakosa szeret versenyezni. Ezúttal az erőltetett menettel az augusztus 17-én kezdődő szegedi világbajnokságra „hangolt", ahol 1000 méteren a négyes hajó első embereként képviseli a győri s egyben a magyar színeket.

– Szinte mindenkit meglepett, hogy a társaival ellentétben a pokoli hőségben is ilyen kegyetlen sorozatra vállalkozott.
– Amolyan teljesítménytúra és tesztverseny volt számomra a bajnokság – magyarázza Kammerer. – Senki nem kényszerített rá, magam döntöttem így. Az volt a célom, hogy sokat versenyezzek, és közben felmérjem az erőmet, képet kapjak a fizikális állapotomról. Továbbá kísérletezgessek a rajtnál, a hajránál és menet közben. Persze akadtak holtpontok, az ezerméteres egyes után húsz perccel nem volt leányálom odaállni a rajthelyhez ugyanezen a távon párosban. De Kucserával „behúztuk" az első helyet. Szeretem végigcsinálni, amit kitalálok. Amúgy meg brusztolós típus vagyok. Nem viselt meg az öt versenyszám, a végére kellemesen elfáradtam.

– A világbajnokságra készülő négyes többi tagja viszont nem igazán „törte" össze magát az országos bajnokságon. Sőt, közülük volt, aki félbehagyta a versenyt és haza is utazott.
– Nem érdekel, ki mit csinál. A fontos, hogy én maximálisan felkészüljek, és a lelkiismeretem tiszta legyen. Továbbá az, hogy amikor összeülünk, akkor jól menjen a hajó.

– Azért csak bosszantó, hogy a többieknél nem tapasztalta ezt az elszántságot, versenyzési lázat. Vannak, akik szerint nem szerencsés, hogy a négyes egység védettséget élvez.
– Ők azt mondják, majd a világbajnokságon mennek jól. Amúgy közvetlenül a bajnokság után átálltunk a gyorsasági és egyben időmérő edzésekre. Szolnokon naponta két vízi és egy szárazföldi edzés vár ránk.

Remélhetően hétfőtől már a vb helyszínén evezhetünk. Folyamatosan lendülünk formába, egyre jobban siklik a hajónk. Most hetente kétszer megyünk egyes hajóban kétezer métereket, nekem ezen a távon hét perc harminchárom másodperc a legjobb eredményem, de hét perc negyven másodperc alatt kevesen mennek a világon. Ha nálunk a négyesben mindenki az utóbbi idő alatt teljesítene, nem találnánk legyőzőre.

A Kammerer Zoltán (elöl), Vereckei Ákos, Kucsera Gábor, Boros Gergely összetételű egység ezer méteren áll rajthoz Szegeden.
A Kammerer Zoltán (elöl), Vereckei Ákos, Kucsera Gábor, Boros Gergely összetételű egység ezer méteren áll rajthoz Szegeden.


– A sportágon belül a férfi kajak szakág a többihez képest elképesztő mértékben fejlődött. Így nem csoda, hogy az utóbbi két évtizedben csaknem húsz ország versenyzői váltogatják egymást a dobogós helyeken a világversenyeken.
– A női kajakosok és a kenusok az adott távokon ma is hasonló időket mennek, mint évekkel ezelőtt. Ugyanakkor a férfi kajakos mezőnyben egyes hajóban legalább tíz-tizenöt másodperccel gyorsabb az élmezőny, mint korábban. Az időeredmények javulása tekintetében ma már bátran az atlétikával és az úszással egy lapon említhető a férfi kajakos szakág. A mi négyesünk is többet tud, mint a sydneyi olimpián győztes egység.

– Mivel magyarázható ez a fejlődés?
– Elsősorban azzal, hogy elképesztően megnőtt a szakág iránti érdeklődés, és a világ megtanult kajakozni. Amíg a szöuli olimpián jobbára magyar, szovjet és NDK-s versenyzők vitték a prímet, addig hosszú évek óta norvég, finn, svéd, kanadai, román, ukrán, belorusz, portugál, francia, szlovák kajakosok tolakodnak az élbolyban, és már valóban ezredmásodperceken múlik, ki hányadik helyen evez a célba. Ennek köszönhető az is, hogy amíg a női kajak- és kenuversenyekre elenyésző számban figyelnek a nézők egy versenyen, addig a férfi kajakosokra mindenki kíváncsi. Nem csoda, a férfi ötezer méteres mezőny rajtja olyan, mint a Forma–1-es futamoké. Persze az óriási fejlődés a tudományos orvosi háttérrel is magyarázható. Mi, magyarok viszont még mindig elsősorban a sok munkával próbálunk versenyben maradni.

– Úgy tűnik, idehaza hiányzik a komoly utánpótlás. Nincsenek igazán komoly vetélytársak, akik megszoríthatnák.
– Még „taknyos" srácok voltunk, amikor a Gyulaival, Ábrahámmal, Csipessel fémjelzett aranynégyest valósággal lesöpörtük a bajnokságon és a válogatón. Ám ma nincsenek mögöttünk igazán nagy ígéretnek tekinthető fiatalok, akik nemzetközi szinten is átvehetnék a váltóbotot. Benkőről és Szalairól azt mondták, nagy ígéretek, de ma már semmit nem tudni róluk. Ez a tizenhatodik felnőttszezonom a sportágban. Annak örülnék, ha hárman is megvernének a fiatalok közül...

– Nyakunkon a szegedi világbajnokság, ahol ezer méteren állhat rajthoz a Kammerer, Vereckei, Kucsera, Boros összetételű egység. A roppant sűrű mezőnyben mivel lenne elégedett?
– Ha döntőbe kerülnénk és olimpiai kvalifikációt jelentő helyen eveznénk a célba. A fináléban hét-nyolc egység szinte egyforma eséllyel indul, így ott a pillanatnyi formák alapján bármi megtörténhet.

– A páros és az egyes indulási lehetőségét végleg feladta?
– Párosban még szívesen kajakoznék, de kivel? Kellene egy hozzám hasonló mentalitású társ, aki változatlanul képes megfeszülni, dolgozni az újabb komoly eredményért. Az egyes hajóhoz viszont öreg vagyok. Már nem bírnám a tempót, ezt be kell vallani őszintén. Így marad a négyes.

– Szeged után pedig jöhet London...
– Téved, aki azt hiszi, hogy az olimpia egy utolsó állomás lesz számomra. Imádok kajakozni, versenyezni. Szinte biztos, hogy London után sem fogok visszavonulni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tragédia a focipályán: összeesett és meghalt a 34 éves hátvéd

Két nappal azután, hogy összeesett a pályán, a kórházban elhunyt Macuda Naoki korábbi válogatott… Tovább olvasom