Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Kajak-kenu - Először lettek világbajnokok

Két arany és négy bronz jutott a győri Graboplast VSE versenyzőinek a moszkvai világbajnokságon.
Hérics Dávid a 4x200 méteres kajakos váltó tagjaként, Lakatos Zsanett és Takács Kincső 500 m kenu párosban lett aranyérmes.

A magyar válogatott a moszkvai vb-n a hat arannyal, öt ezüsttel és hat bronzzal úgy végzett az élen a nemzetek rangsorában, hogy több mint kétszer annyi érmet gyűjtött, mint bármelyik másik ország. Az olimpiai versenyszámokban három első, egy második és két harmadik hely a mérleg.

Ami a győri Graboplast VSE-t illeti, Hérics Dávid Dudás Miklós, Tótka Sándor és Nádas Bence oldalán váltóban győzött, a Lakatos Zsanett–Takács Kincső kenu páros ugyancsak a dobogó tetejére állhatott, míg bronzérem jutott Csay Renátának (5000 m), a Kammerer Zoltán (Graboplast VSE), Tóth Dávid, Kulifai Tamás Pauman Dániel összetételű kajak négyesnek ezren, a Lantos Ádám, Nagy Péter (mindkettő Graboplast VSE), Hajdu Jonatán, Korisánszky Dávid alkotta kenus egységnek a váltóban, s ugyancsak bronzérem került a kenus Varga Dávid nyakába, aki ezren Kiss Tamással, Vass Andrással és Sarudi Pállal térdelt egy hajóban.

Először világbajnokok
Először világbajnokok - Két új világbajnoka lett a moszkvai kajak-kenu világbajnokságon a győri Graboplast VSE-nek. Hérics Dávid a 4x200 méteres kajakos váltó tagjaként, Lakatos Zsanett és Takács Kincső (képünkön) pedig 500 méter kenu párosban lett aranyérmes, pályafutásuk során első alkalommal. Ezenfelül még négy bronzéremnek is örülhettek a sportág
magyar és persze győri szimpatizánsai.


Újra hallgathatta a Himnuszt

Hérics Dávid tavaly bronzérmes lett, s most is úgy utazott ki az orosz fővárosba, hogy mindenképpen érmet szerezzen. A verseny előtt már érezte, hogy akár az arany is összejöhet.

„A tavalyi csapat egy helyen változott, Nádas Bence került az egységbe, s bár ő még nálunk is fiatalabb, nagy lendületet adott mindannyiunknak – kezdte Hérics Dávid, aki a vb előtti napokban, augusztus 6-án ünnepelte 21. születésnapját. – Ennél szebb ajándékot nem is adhattam volna saját magamnak, s ami még nagy dolog, hogy a dobogó tetején állva hallgathattam ismét a Himnuszt. Erre utoljára három éve az ifjúsági vb-n volt lehetőségem. Bízom benne, hogy nem kell megint ennyit várnom a következőre."

Ami a versenyt illeti, Dávid elmondta, a bemelegítésnél már hitt abban, hogy világbajnokok lesznek.

„Egyszerűen olyan erő volt bennünk, hogy nem lehetett más a vége. Ugyan az első váltónál még negyedikek voltunk, de Tótka Sanyi és Nádas Bence is javított egy-egy pozíciót, s éreztem, hogy ha Bence úgy adja át nekem a stafétát, akkor meg tudom csinálni. A lengyelek nagyon jöttek, ahogyan a franciák is, s bár volt három nagyobb billenésem, nem foglalkoztam vele, mentem előre, s összejött a nagy álom" – folytatta Hérics Dávid, aki a hétvégi szolnoki ob-ra készül, ahol többek között 500-on Kammerer Zoltánnal védené meg címét, majd pihenés következik, ami alatt lesz alkalma átgondolni az új célokat.

Aranyat érő hajrá

A Graboplast VSE két válogatott kenusának, Takács Kincsőnek és Lakatos Zsanettnek nagy álma vált valóra Moszkvában, ahol 500 méter párosban először lettek felnőtt világbajnokok. A győri lányok nagyon boldogok, hogy a két évvel ezelőtti bronz és a tavalyi ezüst után most aranyérmet tudtak szerezni vb-n.

Lakatos Zsanett a páros mellett egyéniben is indult és 200 méteren hatodik helyezést ért el.

„Van egy kis hiányérzetem, hogy ebben a számban nem tudtam dobogóra állni, ám ezért kárpótol a páros elsőség. Nem sokkal az egyéni versenyem előtt volt a páros szereplésünk és az is sok energiámat elvette. De talán jót is tesz, hogy kaptam egy kisebb pofont. A hétvégén felnőtt országos bajnokságon indulunk, a legtávolabbi cél pedig a 2020-as olimpia" – mondta szinte egy szuszra Zsanett.

A magyar páros az utolsó 150 méteren egy hajó hátrányból küzdötte fel magát az élre.

„Még fel sem fogtam igazán, hogy világbajnokok vagyunk. Én a verseny vége előtt már elkönyveltem magamban, hogy másodikak leszünk. Most sem tudom, hogyan sikerült ilyen jól a hajránk. Hihetetlen érzés volt, mikor célba értünk, majd felállhattunk a dobogó legfelső fokára" – tette hozzá Zsanett.

A lányok a vb előtt már nagyjából ismerték a mezőnyt, hisz sokukkal találkoztak a különböző versenyeken. Korábban a kanadaiakat tartották a legveszélyesebb ellenfelüknek, ám a pályán a fehéroroszok is komoly konkurenciát jelentettek  számukra. Abban mindketten egyetértenek, hogy gyorsan erősödik a női kenu mezőnye.

„Egyre több nemzet képviselteti magát a világversenyeken. A vb-n például egy brazil lány volt a meglepetésember, róla szinte semmit nem hallottunk és mégis nagyon oda kellett rá figyelnünk. Ezért sem szabad most hátradőlnünk, hanem javítanunk kell az időnkön és a technikánkon is – mondta Takács Kincső, majd így folytatta: – A verseny előtt nem foglalkoztunk az esélylatolgatással, a célunk az volt, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból, és azt hiszem, ez sikerült is. Nagyon boldog voltam, mikor átvehettük az aranyérmet, és meg is könnyebbültem, hogy a rengeteg munka meghozta a gyümölcsét."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erősport - Csúcs a bemutatón

A közelmúltban több jó eredményt is elértek a győri Body Bongo Team versenyzői. Tovább olvasom