Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Hatvanéves a 6-3

A világ legjobbjának számító magyar Aranycsapat hatvan éve győzte le 6-3-ra a hazai pályán addig veretlen angol labdarúgó-válogatottat.
Hatvan éve, 1953. november 25-én játszották az évszázad mérkőzését: az elismerten a világ legjobbjának számító magyar Aranycsapat a futball szentélyében, a londoni Wembley Stadionban győzte le 6-3-ra a hazai pályán addig veretlen angol labdarúgó-válogatottat. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának anyaga:

A mérkőzést a magyar válogatott vezetői még az 1952-es helsinki olimpián kötötték le, amit Rákosi Mátyás, a kommunista állampárt mindenható vezetője először nagyon zokon vett, de miután meglátta az esetleges győzelemben rejlő propaganda-lehetőséget, engedélyezte a labdarúgók kiutazását. Az eseményt a vendéglátó angolok kezdték "az évszázad mérkőzéseként" hirdetni, amelyen két futballnagyhatalom, a játékot feltaláló "angol oroszlánok" csapnak össze a trónkövetelő "mágikus magyarokkal".

Az angolok úgy gondolták, játékosaik fizikailag és technikailag is jobbak, s figyelmen kívül hagyva a kontinensen megjelent taktikai újításokat, a már elavult WM rendszerben álltak fel. Az olimpiai bajnok, 24 mérkőzésen veretlen maradt Aranycsapat a 4-4-2 felállásban futott ki a zsúfolásig megtelt Wembley Stadion gyepére, a páholyban még II. Erzsébet brit királynő is megjelent.

A 105 ezer néző még el sem helyezkedett, amikor Hidegkuti már az első percben betalált az ellenfél hálójába, az akció annyira gyorsan futott végig a pályán, hogy a kapusnak mozdulnia sem volt ideje. Alig negyedóra múlva az angolok válaszoltak: Mortensen indította Sewellt, aki a bal alsó sarokba lőtt. A 20. percben a bal oldalon Czibor száguldott fel és Puskást találta meg, aki Hidegkutinak adta tovább a labdát, ő pedig belőtte második gólját.

A harmadik magyar gólnál látványos labdafelhozatal után Czibor laposan adott be Puskásnak, aki világhírű visszahúzós cselével elfektette a becsúszó Wrightot, az ellenfél csapatkapitányát, a világ egyik legjobb hátvédjét, majd védhetetlenül bombázott a rövid felső sarokba. A negyedik gólnál Bozsik huszonöt méterről szabadrúgást végezhetett el, amibe félúton Puskás beletette a lábát és a labda az ellenkező kapufánál pattant be.

Az első félidő végén Mortensen révén szépített az angol válogatott, a csapatok 4-2 állással vonultak az öltözőbe. Az 50. percben Puskás lecsapott egy felszabadító rúgásra, Bozsik elé passzolt, aki a tizenhatoson kívülről a kapu jobb oldalába, a léc alá lőtte a labdát. Három perccel később Puskás Hidegkutit hozta helyzetbe, aki mesterhármast ért el, a végeredményt Ramsey állította be büntetőből.

A legendás angol sportszerűséget dicséri, hogy a nézők gyakran tapsolták meg a magyar játékosok megoldásait. A mérkőzést a magyar rádióban Szepesi György közvetítette, ezalatt az egész országban elnéptelenedtek az utcák, hogy aztán annál nagyobb legyen az örömmámor.

Jackie Sewell, az angolok első góljának szerzője így emlékezett vissza a mérkőzésre: "Az emberek azt hitték, mi fogunk nyerni, de emlékezetes leckét kaptunk azon a napon. Nem játszottunk rosszul, de a magyarok egyszerűen fantasztikusak voltak. A legjobb csapat volt, amelyet valaha életemben futballozni láttam."
A mérkőzés során kidomborodott a magyar csapat jobb erőnléte, összeszokottsága és taktikai fölénye: a Sebes Gusztáv szövetségi kapitány által favorizált 4-4-2 felállás meglepte az ellenfelet, a magyar támadók szinte akadály nélkül jutottak el az angol kapuig.

Ez volt az Aranycsapat leghíresebb, rövid idő alatt legendássá vált mérkőzése - holott a visszavágón, 1954. május 23-án még megalázóbb, 7-1-es vereséget mértek az angolokra, akik - ahogy a pesti humor mondta - egy hétre jöttek és hét eggyel mentek...

A sokkoló vereségek hatására az angol labdarúgás nyitni kezdett a másfajta edzésmódszerek és taktikai rendszerek felé, s tizenhárom évvel később, 1966-ban válogatottjuk világbajnoki címet nyert. (A szövetségi kapitány, Sir Alf Ramsey maga is játszott a számukra baljós emlékű 1953-as mérkőzésen.)

Az Aranycsapat diadalútja egészen az 1954-es svájci világbajnokság döntőjéig tartott. Az emlékezetes berni fináléban a csoportmérkőzések során 8-3-ra legyőzött Németország óriási meglepetésre 3-2-re jobbnak bizonyult a magyar válogatottnál.

A Wembleyben pályára lépett magyar játékosok közül már csak ketten, Buzánszky Jenő és Grosics Gyula élnek.

A sporttörténeti győzelem emlékére a Magyar Labdarúgó Szövetség 1993-tól A magyar labdarúgás napjaként ünnepeli november 25-ét. A mérkőzés ihlette Timár Péter 6:3 (Játszd újra, Tuti) című filmjét, 2013 októberében a 6:3-as magyar győzelmet festették a VII. kerületi Rumbach Sebestyén utca egyik tűzfalára.

Olvasóink írták

 • 10. okostojas007 2013. november 24. 20:08
  „november 25 a magyar labdarúgás napja ....
  azóta a magyar labdarúgásnak már minden hétre jut egy gyásznapja ....
  ( 1:8 , 1:7 , 0:6 , ................... ) stb”
 • 9. oxana 2013. november 24. 16:31
  „Aranyat nem nyertek, de aranyat értek.”
 • 8. vikri 2013. november 24. 15:16
  „6., 7. !
  Mélyen egyetértek veletek! Sajnos másunk sincsen, csak az az egy meccs... (Megjegyzem, barátságos - tét nélküli volt!)
  Nem akarom lenézni az akkoriakat. Sőt, de AZ a csapat - a mi "arany" csapatunk. Annyira arany, mint a "magyar narancs" - kicsi is, savanyú is, de a miénk...
  Lássuk be: IGAZI, kézzelfogható ARANY eredményünk nem volt akkor sem (és most nem a statisztikákra gondolok).”
 • 7. Dwatson 2013. november 24. 13:27
  „Nekünk már csak az emlékezés maradt.Generációk nőttek fel úgy,hogy a magyar válogatottat nem jegyzik semmilyen világversenyen.”
 • 6. alekínyó 2013. november 24. 13:18
  „nem akarok senkit sem megbántani, de jobb lenne már előre tekinteni! 60 éve ezt emlegetjük, a világ meg elhaladt mellettünk...”
 • 5. miracle 2013. november 24. 10:48
  „Egyáltalán nem voltak veretlenek hazai pályán, urbanlegends
  1920 márciusában pl kikaptak Wales-től, meg 1926-ban is
  http://www.eloratings.net/England.htm”
 • 4. zrx_xzr 2013. november 24. 10:12
  „pont olyan, mint a mai magyar foci :-(”
 • 3. isti-58 2013. november 24. 08:57
  „Teljes meccs amikor még fociztak 1953-bol 6-3
  http://www.youtube.com/watch?v=80Op34DL1BE”
 • 2. isti-58 2013. november 24. 08:48
  „Itt az igazi foci:
  http://www.youtube.com/watch?v=80Op34DL1BE”
 • 1. isti-58 2013. november 24. 08:45
  „Nem csak mi az angolok is emlékeznek.Carmarthen nevü Wales tartományban lévö városban sétálva megáltam egy utcai hamburger árusnál miközbe készült a hamburger beszélgettünk ,és kérdezte milyen nemzetiségü vagyok mondtam neki magyar abban a pillanatban Puskás volt a válasz hogy akkor micsoda focisták voltak a magyarok és elkezdte sorolni a csapat tagjait közel 60 évvel később.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Futsal: győzelemmel búcsúzott a Rába

A Rába ETO 7–2-re nyert a holland Eindhoven ellen az UEFA Futsal Cup elitkörének harmadik,… Tovább olvasom