Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Győri szakember vezeti a képzést

Az MLSZ szakmai és felnőttképzési  intézetében a győri Kovacsics Imre vezeti majd a fizioterapeuta tanszéket.

Az MLSZ szakmai és felnőttképzési intézetében a 33 éves győri Kovacsics Imre vezeti majd a fizioterapeuta tanszéket. Az oktatás jövő szeptembertől indul és az edzőképzéshez hasonlóan kötelező lesz a sportágban dolgozók számára.

A Magyar Labdarúgó Szövetség évzáró elnökségi ülésén egy szakmai és felnőttképzési intézet felállításáról döntött a testület, amely négy, államilag is elismert képzésnek ad majd otthont. Érdekesség, hogy a fizioterapeuta tanszéket a mindössze 33 éves győri Kovacsics Imre vezeti a 2005. szeptemberi tanévkezdéskor. A másik három tanszékből az edzőképzést Mezey György, a menedzserképzést Dénes Ferenc, a játékvezető-képzést pedig Győri János irányítja az előzetes elképzelések szerint.

Nem léphetnek pályára

Kovacsics Imre fiatal kora ellenére ismert alakja a hazai masszőrképzésnek, iskolájában az elmúlt években sokan szereztek különböző masszőri képesítést. A Magyar Masszőr Egyesület elnöki tisztét is betölti.

„Örülök neki, hogy a nálunk végzett hallgatóknak köszönhetően egyre több klubnál, csapatnál dolgoznak szakképzett sportmasszőrök, de azt is tudom, az arányokon még van mit javítani. Három évvel ezelőtt, 2001-ben született ugyan egy kormányrendelet, mely kimondja, hogy sportszervezeteknél sportmasszőri tevékenységet szükséges képesítés nélkül  idén július 31-ig lehet folytatni. Más kérdés, hogy ennek a rendeletnek kevés helyen tettek eleget. Már egy ideje kerestem a lehetőségét annak, miként lehetne szervezett keretek között megvédeni a szakmát, illetve azokat, akik a rendelet szellemében cselekszenek és a sportolók egészségét tartják szem előtt. Most úgy tűnik, az MLSZ által felállítandó intézet erre is lehetőséget ad majd."

A tervek szerint a labdarúgás berkein belül érvényt szereznek a kormányrendeletnek, de remélhetően más sportágakban is követik őket. Futballban, a későbbiekben, aki nem rendelkezik az előírt képesítéssel, azt például a profi ligában a tartalék játékvezető nem engedi pályára, röviden: nem tud dolgozni. Az előírt szintek teljesítése azonban valamennyi osztályban kötelező lesz.

Képzés három szinten

A fizioterápiás tanszék létrehozását az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) is támogatta. Talán nem véletlenül, hiszen a legnagyobb sportágban az utóbbi időszakban megszaporodott a tragikus (halál)esetek száma és ezen a kedvezőtlen tendencián változtatni akarnak. Ennek egyik módja lehet, ha megfelelően képzett szakemberek foglalkoznak a játékosokkal.
„Akárcsak külföldön, a fizioterápiás képzés itthon is a masszázsra, a gyógytornára, a szükséges eszközök használatára és a pszichológiára épül. Ezzel a képesítéssel csak a labdarúgókluboknál lehet majd dolgozni. A végzett sportmasszőrök természetesen a tárgyak egy részéből felmentést kapnak. A képzés beindulása után egy bizonyos türelmi időt hagyunk az érintetteknek, ám a kötelező képzések és a későbbi továbbképzések alól nem lesz kibúvó."

Különböző szinteket teljesíthetnek a hallgatók a fizioterápiás képzésben. Az alapfok 70, a közép- 100, a felsőfok 120 órás, négy hónapos tanulási időt jelent, melynek során elméletben és gyakorlatban az anatómiától a sportpszichológiáig az ismeretek széles skáláját sajátítják el a jelentkezők. A tudást nem adják ingyen, azért természetesen fizetni kell majd.
Az edzőképzéshez hasonlóan az alapfokú tanfolyamoknak a tervek szerint a megyeszékhelyek, a középfokúaknak egy-egy régiós székhely, a felsőfoknak pedig a főváros ad otthont. Akik ez utóbbin végeznek, neves külföldi kluboknál tanulmányúton vesznek részt.

„Gratulálok, igazgató úr!"

Az MLSZ elnöksége egyhangú döntéssel fogadta el és tartotta szükségesnek a fizioterápiás tanszék felállítását. Hogy miért, az a fentiekből kiderül, ám, hogy miért éppen „egy vidéki fiatalemberre" esett vezetőként a választásuk?
„Tudomásom szerint öt pályázó volt a posztra, közötte külföldön dolgozó szakember is. Dr. Bozóky Imre elnöknek nemrégiben – amikor Győrben járt – hívták fel a figyelmét rám, illetve a munkára, amit eddig a masszőrképzés területén végeztem a tankönyvkiadástól az oktatásig. Ő beajánlott Mezey Györgynek, aki ezt követően egy hosszabb beszélgetésre hívott, melynek végén felállt és meglepetésemre kezet nyújtott: »Gratulálok, igazgató úr!« Természetesen nagyon boldog voltam, hiszen megtiszteltetésnek érzem, hogy engem választottak. Remélem, a terveimet sikerül megvalósítani, és ebben számítok minden jó szakember segítségére, munkájára."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jean Le Cam vezet Vendée Globe-on

Eddig négy hajós, a francia Hervé Laurent (UUDS) és Roland Jourdain (Sill et Veolia), az osztrák… Tovább olvasom