Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Győri szakember lett az év nevelőedzője

Evezés - Győri Vízügy-Spartacus Evezős Klub edzője, Székely István lett az év nevelőedzője az országban. Az Erdélyből áttelepült szakember a kilencvenes évek közepe után két éve tért vissza az egyesülethez.
Nagyszerű elismerésben részesült a közelmúltban Székely István, ugyanis ő lett az év nevelőedzője. A szakember Marosvásárhelyen ismerkedett meg az evezéssel még 1975-ben – kormányos volt –, majd miután áttelepült Magyarországra, a győri klubnál edzősködött. Mindössze két év után, 1994-ben szakított a klubbal, ám két éve ismét felkérték edzősködésre.

„A tanulóknál segítettem Vaczula István és Töreki Mariann munkáját, majd mikor ők távoztak a vízügytől, tavaly már önálló csoporttal dolgozhattam. Szerencsére egy nagyon jó szellemű társaság került hozzám, nélkülük, az ő hozzáállásuk, szorgalmuk nélkül aligha kaphattam volna meg ezt a díjat. Természetesen a köszönet a szülőknek is jár, hiszen ők is rengeteget segítettek elsősorban saját gyermekeiknek, ezáltal azonban az én munkámat is megkönnyítették" – mondta Székely István, aki az országos bajnokságokon, versenyeken elért helyezések alapján összeállított objektív lista alapján érdemelte ki a kitüntető címet.

„Nyolcasban mind a lány-, mind pedig a fiúcsapatom bajnok lett, a lány négyes második helyezést ért el. Említést érdemel a lányoknál Takács Rita, aki egyesben ötödik lett, míg a fiúknál Kaszás Kornél, aki egyéni harmadik helyezést ért el. Arra, hogy a tanulóknál győri egyesben dobogós legyen, már évek óta nem volt példa" – folytatta az edző, aki azt fájlalja, hogy többen a tanítványok közül korosztályt váltanak, így új csoportokat kell kialakítania.

„Nagyon fontos, hogy minél több gyereket toborozzunk, ezen fáradozunk most. Fontos megemlíteni, hogy jó körülmények között dolgozhatunk, hiszen akár télen is el lehet kezdeni a munkát, hiszen a tanmedence rendelkezésünkre áll, s az aggódó szülőknek mondanám, hogy elég a minimális úszótudás az evezéshez" – folytatta Székely István, aki leginkább arra büszke, hogy olyan módszerrel tanít, hogy tanítványai akár már hét edzés után el tudják sajátítani a megfelelő technikát.

„Többször volt ilyenre példa, ami azért is nagyon fontos, mert sikerélményt jelent a gyerekek számára, s ezáltal könnyebb megszerettetni velük az evezést" – magyarázta az edző.

Székely nemcsak evezősöket, hanem kormányosokat is edz, sőt, előfordul, hogy az ifiknél és a felnőtteknél ő maga a kormányos.

Kevesen tudják, mi is a szerepe a kormányosnak. Tulajdonképpen ő az edző jobbkeze, aki verseny közben látja és javítja a hibákat. Közel sem olyan egyszerű a dolguk, mint azt sokan gondolnák, ezért is lényeges, hogy minél jobb kormányosokat neveljünk ki" – mondta végezetül az év nevelőedzője, aki rendszeresen szervez tanítványainak ajándék utakat. Idén egy erdélyi kiránduláson vehettek részt a gyerekek Székely István jóvoltából.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kovács Zoltán döntésre vár

Labdarúgás - Kovács Zoltán, a Győri ETO védője szerint jól sikerült próbajátékot zárt az angol… Tovább olvasom